Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Στην Ισπανία της «ανάκαμψης»: Ένα στα τρία παιδιά σε συνθήκες φτώχειας


Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στην Ισπανία, η οικονομική ανάκαμψη της οποίας δεν καταφέρνει να γεφυρώσει το όλο και μεγαλύτερο χάσμα που δημιουργείται ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, το οποίο δημιουργεί με τη σειρά του όλο και περισσότερα προβλήματα για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που τελεί ήδη υπό μεγάλη πίεση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ισπανική οικονομία βγήκε από την ύφεση, ωστόσο πάνω από ένα στα τρία παιδιά - 2,6 εκατομμύρια - βρίσκονται αντιμέτωπα με το κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Κομισιόν.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο τα εν λόγω στοιχεία, τα υψηλά ποσοστά
των μακροχρόνια ανέργων σε συνδυασμό με τις περικοπές στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία έχουν οδηγήσει περισσότερες οικογένειες και παιδιά στη φτώχεια παρά την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το ζήτημα της ανισότητας βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης ενόψει των εκλογών του Δεκεμβρίου. Το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας, εστιάζει στο πως η Ισπανία απέφυγε ένα πρόγραμμα διάσωσης και επανήλθε σε ανοδική πορεία. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση, Σοσιαλιστές και Podemos, επισημαίνουν την φτωχοποίηση των πολιτών, λόγω των μέτρων λιτότητας, που εφαρμόστηκαν, υπογραμμίζοντας τα ποσοστά της φτώχειας που δείχνουν πως η «οικονομική ανάκαμψη» που ευαγγελίζεται ο Μαριάνο Ραχόι, δεν έφτασε σε πολλά νοικοκυριά.
Ο αυξανόμενος αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ασκεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ισπανίας, το οποίο έχει ήδη να παλέψει με έναν από τους ταχύτερα γηράσκοντες πληθυσμούς στον κόσμο. Οικονομολόγοι και ακτιβιστές προειδοποιούν για μια «χαμένη γενιά» καθώς τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυτές τις συνθήκες, δεν έχουν ίσες ευκαιρίες, και ενδέχεται να αναγκαστούν να επιβιώσουν μέσω κρατικών επιδομάτων, αδυνατώντας να βρουν εργασία.
«Θα γίνουν ενήλικες που δεν θα μπορούν να αναπτύξουν το δυναμικό τους. Θα γίνουν ενήλικες που θα εξαρτώνται πιθανώς από την κοινωνική ασφάλιση» δήλωσε ο Αντρές Κόντε, επικεφαλής της οργάνωσης Save the Children στην Ισπανία.
Το ποσοστό των παιδιών κάτω των 16 ετών που απειλούνται από την φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ισπανία έφτασε στο 35,4% πέρυσι, και είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη εκτός της Ελλάδος. Το ποσοστό αυτό, το οποίο βρίσκεται δέκα μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη, αυξήθηκε αιφνίδια από 31,9% που ήταν το 2013, όταν η ισπανική οικονομία βγήκε από περισσότερα από πέντε χρόνια ύφεσης.
Σύμφωνα πάντα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δείκτης της ΕΕ, γνωστός ως AROPE, υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες, όπως το σχετικό εισόδημα των νοικοκυριών σε σύγκριση με τον μέσο όρο σε πανεθνικό επίπεδο και την δυνατότητα κάλυψης του κόστους βασικών αγαθών, όπως η παροχή επαρκούς θέρμανσης ή η αγορά ενός πλυντηρίου.
Μία από τις βασικές αιτίες της παιδικής φτώχειας είναι ο υψηλός αριθμός αυτών που είναι άνεργοι για περισσότερα από δύο χρόνια -ο οποίος είναι ο εννεαπλάσιος από αυτόν του 2008 σε μια χώρα στην οποία σταματάει η παροχή κοινωνικού επιδόματος έπειτα από περίπου 18 μήνες στην ανεργία. «Οι απώλειες θέσεων εργασίας και η μείωση των μισθών επικεντρώνονται στη μερίδα των ενηλίκων που ζουν με παιδιά. Επομένως τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι φτωχά απ' ό,τι άλλες μερίδες του πληθυσμού» δήλωσε ο Σαλβαδόρ Πέρεθ-Μορένο, καθηγητής του τμήματος εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα.

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία έπεσε σε περίπου 21% από 26% που ήταν όταν σταμάτησε η ύφεση το 2013, αλλά το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν δουλειά για δύο ή περισσότερα χρόνια έκανε άλμα περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...