Για την κυβέρνηση Τσίπρα, την πορεία των διαπραγματεύσεων και το νέο Μνημόνιο αλλά και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση μιλά ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος αναγνωρίζει ότι η συμφωνία με τους πιστωτές δεν θα φέρει άμεση βελτίωση στην ελληνική οικονομία, λέει ότι οι πλούσιοι φοροφυγάδες στην Ελλάδα «ευεργετήθηκαν από την κυβερνητική επιείκεια» και δηλώνει – ξανά – «έκπληκτος» από την επιλογή της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο tvxs.gr, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, λέγοντας: «Προσωπικά είμαι ξαφνιασμένος με αυτή την επιλογή (του Αλέξη Τσίπρα). Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ δεν έχουν καμία
κοινή πολιτική ή ιδεολογική βάση».
'Οσον αφορά το νέο Μνημόνιο ο κ. Σουλτς καλεί την κυβέρνηση να «εφαρμόσει επειγόντως τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν καθυστερήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις εδώ και πολλά χρόνια», δηλώνει «χαρούμενος» που εν τέλει υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές και καλεί την κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις εσωτερικές αιτίες της κρίσης, όπως τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, προκειμένου να δημιουργηθεί ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας δεν θα έρθει άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κρίση είναι πολύ βαθιά και δυστυχώς, λόγω της συνεχόμενης αδράνειας των ελληνικών κυβερνήσεων, συνεχίζεται». Για τις άμεσες προτεραιότητες, ο κ. Σουλτς επισημαίνει την ανάγκη να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα προαπαιτούμενα, προειδοποιώντας πως η καθυστέρηση της εφαρμογής τους, «θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις και να οδηγήσει σε νέα αβεβαιότητα, η οποία είναι τόσο προβληματική όσον αφορά την ελληνική ανάκαμψη, όσο και το βάρος του χρέους».
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εύχεται επίσης στον έλληνα πρωθυπουργό «να βρει τη σταθερότητα που χρειάζεται ως κυβέρνηση», ενώ αναφερόμενος στις εκτιμήσεις περί πιθανού «φλερτ» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών λέει ότι είναι απόφαση του Αλέξη Τσίπρα σε ποια ευρωομάδα θέλει να ανήκει.
Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε και για το όραμα που έχει όσον αφορά την ΕΕ, λέγοντας πως «χρειάζεται ένας συνασπισμός όσων θέλουν να πολεμήσουν αυτούς που θέλουν να πάνε την Ευρώπη πίσω στη δεκαετία του ΄30». Κλείνοντας, ο κ. Σουλτς αναφέρθηκε και στην ενδεχόμενη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τρόικα, λέγοντας πως είναι ένα ατελές όργανο και ότι χρειάζεται περισσότερο εκδημοκρατισμό.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Κύριε Πρόεδρε. Στο παρελθόν έχετε εκφράσει την υποστήριξη σας προς το Ποτάμι, λέγοντας ότι θα προτιμούσατε να σχηματίσει μια κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί του, παρά με τους ΑΝΕΛ. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το Ποτάμι συρρικνώθηκε, με πολλούς να το αποδίδουν στη θολή ιδεολογική του πλατφόρμα. Θεωρείτε ότι ισχύει κάτι τέτοιο; Ποια είναι η άποψη σας για την τωρινή ελληνική κυβέρνηση;
Δεν θα μπω σε μια ανάλυση γιατί ένα κόμμα πήγε καλά ή άσχημα στις εκλογές. Αυτό είναι δουλειά για αυτούς που είναι μέσα στο κόμμα και για τους δημοσιογράφους.
Αναγνωρίζω το απόλυτο δικαίωμα το πρωθυπουργού Τσίπρα να διαλέξει ελεύθερα τις συμμαχίες του για την κυβέρνηση. Ωστόσο, παραμένω προσωπικά έκπληκτος από αυτή την επιλογή. Δεν βλέπω καμία αντίφαση στις δηλώσεις μου, ούτε καμία εμπλοκή μου στις εσωτερικές κυβερνητικές επιλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, δεν έχουν καμία κοινή πολιτική ή ιδεολογική βάση, ακόμη περισσότερα τώρα, σε σύγκριση με τον ίδιο συνασπισμό που έγινε τον Ιανουάριο. Γι' αυτό μου φαίνεται δύσκολο να καταλάβω αυτήν την επιλογή.
Η κυβέρνηση τώρα, πρέπει να πραγματοποιήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν καθυστερήσει από τις προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις για μεγάλο διάστημα.
Ελπίζω, ότι ο πρωθυπουργός θα βρει την κυβερνητική σταθερότητα που χρειάζεται για να το κάνει. Αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα τώρα.
Πριν από μερικές ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε τον κ. Πιτέλα και μια ερμηνεία που δόθηκε ήταν ότι υπάρχει ένα πολιτικό φλερτ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Θεωρείτε ότι θα ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ, εάν η Αριστερά, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές συνεργάζονταν;
Δεν θα σχολιάσω υποθέσεις, οι οποίες μάλιστα δεν έχουν να κάνουν με θέματα στα οποία μου πέφτει λόγος. Είναι θέμα του πρωθυπουργού Τσίπρα να δει σε ποια πολιτική οικογένεια θα ήθελε να ανήκει το κόμμα του.
Η Ευρώπη τώρα, χρειάζεται έναν συνασπισμό όσων είναι υπέρ της Ευρώπης όπως την ξέρουμε, προκειμένου να παλέψει εναντίον όσων θέλουν να μας πάνε πίσω στην Ευρώπη του '30.
Θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι θα υπερασπιστούν την ΕΕ που έχτισαν οι πατέρες μας, επειδή φέρνει αποτελέσματα για τους πολίτες και δίνει τις απαντήσεις που χρειάζονται για τον 21ο αιώνα.
Όταν ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε τη συμφωνία που του προσέφερε η Ε.Ε., υπήρξε κριτική και σκεπτικισμός, κυρίως όσον αφορά τη βιωσιμότητά της. Πιστεύετε ότι αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει να επανέλθει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, ή είναι ένα φάρμακο το οποίο κρατά τον ασθενή ζωντανό αλλά δεν επαναφέρει την υγεία του;
Είμαι χαρούμενος που υπογράφηκε συμφωνία γενικά. Αυτό παρέχει μια βάση πάνω στην οποία όλες οι πλευρές μπορούν να χτίσουν. Η ελληνική κυβέρνηση τώρα, πρέπει να είναι έτοιμη να αναλάβει την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται και είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Η απόλυτη προϋπόθεση για επιτυχία, είναι ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και θα χτυπήσει τις βασικές αιτίες της εσωτερικής διαφθοράς καθώς και ότι θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και την απάτη. Η πραγματοποίηση όλων αυτών, θα εξασφαλίσει ότι τα λεφτά που δανείζεται η χώρα, δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων και ως αποτέλεσμα θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, είναι πολύτιμη για την μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της χώρας, τόσο όσο και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό χρειάζεται προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεχιζόμενη υποστήριξη από τις χώρες της ευρωζώνης και να βοηθήσει την Ελλάδα να φέρει ανάπτυξη και δουλειά στους Ελληνες. Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι η συμφωνία προσφέρει ένα μεγάλο επενδυτικό πακέτο για βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Η αλήθεια είναι όμως, πως σημαντική βελτίωση δεν θα υπάρξει γρήγορα. Η κρίση ήταν πολύ βαθιά, και δυστυχώς, λόγω της σημαντικής αδράνειας συνεχόμενων Ελληνικών κυβερνήσεων, πολύ παρατεταμένη. Θα ήταν ανεύθυνο να πούμε το αντίθετο και σίγουρα θα αποτελούσε ένα εμπόδιο στην επιτυχία της συμφωνίας.
Εάν ήσασταν Ελληνας πολιτικός, θα μπορούσατε να μου πείτε μερικά μέτρα τα οποία θα εφαρμόζατε προκειμένου να χτυπήσετε την ανεργία και να φέρετε ανάπτυξη στην Ελλάδα;
Καταρχάς δεν είμαι εδώ για να δώσω μαθήματα. Εναπόκειται στην Ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο αποκλειστικά, να θέσουν τις προτεραιότητες και να βαθμονομήσουν τις ενέργειας που χρειάζονται, όπως θεωρούν εκείνοι καλύτερα. Ωστόσο, από μια γενική και θεματική γωνία, θα ανέφερα μερικούς τομείς, πάνω στους οποίους πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και πολλών εντός της Ελλάδας, επιθυμούν μια γρήγορη δράση.
Πρώτα από όλα, χρειάζεται μια σοβαρή προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της απάτης, κυρίως αυτών που προέρχονται από πλούσιους και εταιρείες, οι οποίοι έχουν ευεργετηθεί από την κυβερνητική επιείκεια για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Μια τέτοια στρατηγική, θα χρειαζόταν την χρήση τεχνικής βοήθειας την οποία μπορούν να παράσχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και η μεγαλύτερη συνεργασία με τις χώρες στις οποίες ξένοι τραπεζικοί λογαριασμοί ανοίγονται συχνά. Υπήρξαν πολλές εξαγγελίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης, αλλά η απτή πρόοδος ήταν μικρότερη από ό, τι ελπίζαμε.
Δεύτερον, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει μείνει στο ράφι για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω διαφωνιών σχετικά με τη διαδικασία, θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή.
Αυτό περιλαμβάνει κυρίως τη διασφάλιση, ότι οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη λίστα των προαπαιτούμενων θα πρέπει ταχύτατα να εφαρμοστούν. Μια καθυστέρηση στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, θα μπορούσε να έχουν σοβαρές συνέπειες και να οδηγήσει σε εκ νέου αβεβαιότητα, η οποία είναι τόσο προβληματική για την ελληνική ανάκαμψη, όσο το ίδιο το τεράστιο βάρος του χρέους.
Οι ενέργειες αυτές είναι απαραίτητες όχι μόνο επειδή η χώρα τις χρειάζεται απεγνωσμένα, αλλά και για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα για να μπορέσει να αλλάξει παγιωμένες αντιλήψεις που έχουν ορισμένοι εταίροι της ΕΕ για την Ελλάδα. Αυτή η αλλαγή της αντίληψης είναι απαραίτητη ώστε στη συνέχεια να προετοιμάσει το έδαφος για συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
Εάν το Ευρωκοινοβούλιο συμμετάσχει στην Τρόικα, πώς θα μπορούσε να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις; Πιστεύετε ότι η Τρόικα χρειάζεται ορισμένες φορές «προσγείωση στην πραγματικότητα» από το πιο δημοκρατικό όργανο της ΕΕ;
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία της τρόικας εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Η Τρόικα, η οποία συστάθηκε βιαστικά και σε μια εποχή μεγάλης ανάγκης , ήταν λογικό να μην κατασκευαστεί τέλεια. Κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Μέρος της λύσης θα είναι η βελτίωση της δημοκρατικής λογοδοσίας έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το πώς θα γίνει αυτό ακριβώς, είναι το θέμα που συζητάμε αυτή τη στιγμή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
http://tvxs.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου