Στοιχεία που εκθέτουν το υπουργείο Οικονομικών και τις υπηρεσίες του που έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ίδιο το υπουργείο! Από τα στοιχεία προκύπτει ότι οι λιγότεροι έλεγχοι ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν το 2015, δηλαδή την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ήταν ιδιαίτερα λαλίστατος αναφορικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ειδικά quot;της επώνυμης και διαπλεκόμενης quot;.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της μείωσης της ταχύτητας των ελέγχων κατά τη διάρκεια του 2015. Ας δούμε τα στοιχεία από την αρχή. Η λίστα παρελήφθη από το ελληνικό δημόσιο το 2010. Έγινε νέα παραλαβή από το ΣΔΟΕ το 2012
καθώς η πρώτη παραλαβή δεν μετουσιώθηκε σε ελέγχους μετά τη γνωστή ιστορία με το περιφερόμενο και τελικά εξαφανισμένο στικάκι. Το 2012 ξεκίνησε ο φορολογικός έλεγχος σε 258 ονόματα της λίστας και από αυτά ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 3 υποθέσεις. Το 2013 ξεκίνησε ο έλεγχος σε 143 ονόματα και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 95. Το 2015 και ενώ θα περίμενε κάποιος ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε κατά καιρούς τις προηγούμενες κυβερνήσεις για συγκαλύψεις και κωλυσιεργία, οι έλεγχοι θα επιταχύνονταν έγινε ακριβώς το αντίθετο. Το 2015 ξεκίνησε ο φορολογικός έλεγχος σε μόλις 80 υποθέσεις και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος σε 38. Συνολικά από τα 2062 ονόματα, ο έλεγχος έχει ξεκινήσει σε 481 ονόματα της λίστας και έχει ολοκληρωθεί σε 136, δηλαδή μόλις στο 6,5% των υποθέσεων.
Για ποιο λόγο υπήρξε τόσο μεγάλη καθυστέρηση κατά τη διάρκεια του 2015; Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν λόγο για μια γενικότερη χαλάρωση των ελεγκτικών μηχανισμών κατά το πρώτο επτάμηνο του 2015, όταν όλο το υπουργείο βρισκόταν στον αστερισμό της διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη με αποτέλεσμα να έχουν χαλαρώσει οι ρυθμοί δουλειάς.
Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για μείωση της ταχύτητας των ελέγχων κυρίως από το ΣΔΟΕ που έχει επιφορτιστεί με τον έλεγχο των περισσότερων υποθέσεων λόγω κυοφορούμενης κόντρας μεταξύ των μηχανισμών του ΣΔΟΕ και της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που έχει επιφορτιστεί και με τις αλλαγές που επιβάλλονται στο σώμα από το μνημόνιο. Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο αποδίδουν την ανακοίνωση της πορείας των ελέγχων στη λίστα Λαγκάρντ σε μια ξεκάθαρη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να δείξει τη δυσφορία του για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα των ελέγχων από το ΣΔΟΕ.
http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου