Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

«Η τετραετία της ανάκαμψης»


Με 155 ψήφους, δηλαδή το άθροισμα των βουλευτών που ανήκουν στα κόμματα της συμπολίτευσης, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Αρνητική ψήφο έδωσαν 144 βουλευτές, ενώ ένας (Ο Ν. Δένδιας) απουσίαζε.
«Αυτή θα είναι η τετραετία ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Η τετραετία με τις τομές και τις ρήξεις που έχει ανάγκη η κοινωνία» είπε ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας τη συζήτηση. «Πρώτος στόχος είναι εντός ενός μήνα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να επιστρέψουμε σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2016» σημείωσε. «Στις αρχές του 2017 θα ανακτήσουμε την πρόσβαση μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.» Σε γενικές γραμμές η ομιλία του κ. Τσίπρα επικεντρώθηκε στην αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση.

Οι βασικες του επισημάνσεις:
  • «Είναι ψέμα ότι φεσώσαμε τη χώρα 90 δισ. Πρόκειται ουσιαστικά για αναδιάρθρωση του χρέους. Δεν αυξήσαμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες, αντίθετα τις μειώσαμε.»
  • «Εάν θα πληρώσει ο ελληνικός λαός τα 25 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης θα φανεί από την πώληση των τραπεζικών μετοχών στους ιδιώτες. Αυτά τα 25 δισ. δεν τα δημιούργησαν τα capital controls. Τα κόκκινα δάνεια τα δημιούργησαν τα capital controls ή η εξοντωτική πολιτική της τελευταίας πενταετίας ή μήπως το PSI;»
  • «Παρά τις δύσκολες συνθήκες πρέπει να διευρύνουμε τις κοινωνικές παροχές. Να ενισχύσουμε το πρόγραμμα στήριξης της εργασίας, να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία και να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Να προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, να εντείνουμε τους φορολογικούς ελέγχους, να διασταυρώσουμε τις λίστες, να ψηφίσουμε το νόμο για το λαθρεμπόριο πετρελαίου και καπνού.»
  • «Στην εξωτερική πολιτική δείξαμε ότι είμαστε μέρος των λύσεων, όχι των κρίσεων.»
Όπως ήταν αναμενόμενο, σκληρή ήταν η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα από εκείνα που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο και έσπευσαν να πάρουν σαφείς αποστάσεις από το συνολικό πλαίσιο. Ωστόσο σε γενικές γραμμές ήταν μία συζήτηση που κύλησε σε ήπιους, σχεδόν διαδικαστικούς τόνους, χωρίς ειδήσεις ή εκπλήξεις. Βέβαια η σύγκριση με τις προγραμματικές δηλώσεις του Φεβρουαρίου θα αναδείκνυε σοκαριστικές διαφορές, αλλά αυτή η αντίθεση έχει ενσωματωθεί πια στα πολιτικά μας δεδομένα.

Ευ. Μεϊμαράκης: «Η πολιτική απάτη που στήσατε έχει αποκαλυφθεί σε όλη της την έκταση. Δεν ανταποκρίνεται σε τίποτα απ’ όσα λέγατε προεκλογικά. Την ίδια ώρα, ατυχώς για σας, κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που αναφέρει ότι η χώρα επιστρέφει στην ύφεση, η ανεργία διογκώνεται, η χώρα επιστρέφει στα ελλείμματα, ότι έχουμε 62% πρόσθετους φόρους και 38% περικοπές δαπανών, κυρίως από τις συντάξεις», είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «επενδύετε στον πολιτικό καιροσκοπισμό και τώρα που τελείωσαν οι αντιμνημονιακές κορώνες. Πάνε οι βάρβαροι. Εμείς το καλοκαίρι σας δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης, τέτοια που ποτέ δεν έχει δοθεί στη χώρα. Και αντί να γίνατε εθνικός ηγέτης ξαναγίνατε κομματάρχης και μας πήγατε στις εκλογές».
Η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβέρνηση για υφεσιακά μέτρα, υπενθυμίζοντας ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. «Ο προϋπολογισμός του 2016 αποτελεί μία φοροκαταιγίδα, καθώς η περικοπή των κοινωνικών δαπανών αποκαλύπτει τη σκληρή αλήθεια. Το Grexit είναι ακόμη στη γωνία, φοβάμαι ότι θα οδηγήσετε τη χώρα σε αδιέξοδο, θα φθάσετε τη χώρα σε χειρότερο σημείο από ότι τον Ιούλιο. Ωστόσο σε μας δεν πρόκειται να βρείτε συνενόχους.»

Δ. Κουτσούμπας: «Καλούν το λαό να αποδεχθεί το ύψος της θυσίας και να διαλέξει την τσέπη από την οποία θα του «τα πάρουν». Δεν έχετε δικαίωμα να ερμηνεύετε κ. Πρωθυπουργέ το 36% που σας έδωσε ο ελληνικός λαός ως έγκριση στις μνημονιακές πολιτικές σας. Τι πάει να πει ο λαός μίλησε; Ξεχνάτε σε πόσα κόμματα ο λαός έδωσε μεγαλύτερα ποσοστά από τα δικά σας και μετά τα έριξε στα τάρταρα; Επειδή είστε ο εξουσιαστής δεν ανέχεστε την κριτική;»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε ως... νικητής των εκλογών, παρουσιάζοντας προγραμματικές θέσεις του κόμματος του, αναφέροντας λεπτομερώς τις προτάσεις για την διακυβέρνηση της χώρας, για την αναδιάρθρωση του κράτους, για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, τους αγρότες, τη φορολογία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Εμείς δεν συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι" και στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντι σας. Τόσο απλό.»

Ο Βασίλης Λεβέντης επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν εξήγγειλε την απλή αναλογική και δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, διότι ο πρωθυπουργός δεν του απάντησε στην επιστολή του.«Αγνοώντας εμένα δεν αξιοποιήσατε μία μεγάλη ευκαιρία να εξαλείψετε κάποιες παθογένειες που υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα», είπε και επανάλαβε τον ισχυρισμό του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάνω από 1.000 συμβούλους και ότι το κόστος για κάθε βουλευτή είναι 18.000 ευρώ μηνιαίως.
Τι είπαν οι υπουργοί
«Στόχος η διαπραγμάτευση για το χρέος, ώστε να καταστεί βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο. Αυτές οι εξελίξεις θα άρουν τις υφεσιακές πιέσεις, με την ανάπτυξη να επιστρέφει είτε το β' είτε το γ' τρίμηνο του 2016» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης. «Το παράλληλο πρόγραμμα δεν θα σκοπεύει μόνο στην άμβλυνση των επιπτώσεων των μέτρων, αλλά και στην ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.»
«Δεν θα είναι 2,5% η ύφεση το 2015. Θα είναι πολύ χαμηλότερη. Μπορεί να είναι και στο 1,5% λόγω των επιδόσεων του τουρισμού και των ηπιότερων αποτελεσμάτων των capital control», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης
Εντός του μήνα θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες ανακοίνωσε ο Ν. Παππάς.
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει συμβάσεις παραχώρησης του ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ με τρόπο που να κατοχυρώνονται στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα του Δημοσίου, οι ανάγκες των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και των δήμων, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας.
Τη μείωση των αστυνομικών που φυλάσσουν δημόσια πρόσωπα, με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.
Η αναβάθμιση της βιομηχανικής πολιτικής θα είναι ο κεντρικός άξονας της κυβερνητικής πολιτικής στο νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο της χώρας, ανέφερε η υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη.

(Ο Νίκος Βούτσης έζησε την πρώτη ψηφοφορία του ως Πρόεδρος της Βουλής)
Υπάρχει περιθώριο να υλοποιηθούν μέτρα προοδευτικού χαρακτήρα, μεροληπτικά ταξικές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις υπεράσπισης των αδύναμων, υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης στο θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι η ενεργοποίηση του Ταμείου Απόρων, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναδάκης, προανήγγειλε «ραγδαία αλλαγή του συστήματος της Δημόσιας Διοίκησης» επιδιώκοντας «τη μέγιστη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση».
«Πατριωτική και διεθνιστική πολιτική» χαρακτήρισε την εξωτερική πολιτική ο αρμόδιος υπουργός Ν. Κοτζιάς. «Η Ελλάδα θα είναι μέρος των λύσεων, όχι των προβλημάτων» είπε ο υπουργός, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι αναλύσεις που έκανε η ηγεσία του υπουργείου είχαν προβλέψει τις κρίσεις στην περιοχή. «Η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή, αλλά έχει άποψη για την Ευρώπη.» Κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι το Κυπριακό.
 http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...