Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Ερ: Την Κυριακή πριν το Eurogroup, ο ΥΠΟΙΚ Γ.Βαρουφάκης μίλησε για το ενδεχόμενο νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος. Είναι ένας τρόπος για να δραματοποιήσει τα γεγονότα;
Υπ.: Δεν πρόκειται για δραματοποίηση. Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους. Πρόκειται για εύρεση μίας λύσης, κυρίως για το ζήτημα του χρέους. Στην τελική συμφωνία του Φεβρουαρίου με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, αποφύγαμε να
υποβληθούμε σε έναν νέο εκβιασμό για ακόμη μία φορά. Μέχρι στιγμής δεν είμαστε της λογικής που επικρατούσε μέχρι τώρα: είτε αποδέχεστε τους όρους της λιτότητας, είτε υφίστασθε ξαφνικό θάνατο. Επομένως, μένει να διατηρήσουμε τη θέση μας, η οποία είναι να σεβαστούμε το μήνυμα της κάλπης.
Ερ: Ωστόσο, η Ελλάδα πρέπει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, περίπου 6 δις αυτό το μήνα. Η επίτευξη μίας συμφωνίας είναι λοιπόν σημαντικό θέμα…
Αν θέλουμε αυτά τα χρήματα είναι για να αποπληρώσουμε τους δανειστές μας. Είναι ένα ζήτημα αμοιβαίου συμφέροντος. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι καταφέρνουμε να πληρώνουμε τους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους μας χωρίς να τρέχει νέο χρέος.
Ερ:Δηλαδή, χωρίς αυτό το ποσό, η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει;
Ναι, αλλά η πιθανότητα να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο είναι πολύ αμυδρή. Εγώ προσωπικά δεν το πιστεύω. Όταν ο Βαρουφάκης μίλησε για εκλογές ή δημοψήφισμα μιλούσε απλά για πιθανότητες. Δεν πρέπει να αποκλείουμε τίποτα. Οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν καμία αμφιβολία, το 80% του λαού στηρίζει τις ενέργειές μας.
Ερ:Μία παραχώρηση σημειολογικής φύσεως έγινε στον Τσίπρα. Έτσι, δεν μιλάμε πλέον για Τρόικα, ΔΝΤ και ΕΚΤ αλλά για θεσμούς. Τι αλλάζει με αυτό;
Πολλοί πιστεύουν ότι έχουμε κάνει στροφή και ότι στην ουσία τίποτα δεν αλλάζει. Κάνουν λάθος. Αυτό το οποίο αλλάζει είναι ότι πλέον δεν υποτασσόμαστε. Ένα παράδειγμα; Η κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά την ανθρωπιστική κρίση στην οποία βρίσκεται ο λαός μας. Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προτείναμε, θα συζητηθούν με τους εταίρους μας. Ο χαρακτήρας τους είναι καθαρά κοινωνικός. Είναι η περίπτωση του πακέτου βοηθείας σε φτωχά νοικοκυριά και οι προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθούμε από το ζήτημα επαναπρόσληψης περίπου 3000 υπαλλήλων, οι οποίοι απολύθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό που δεν αρέσει σε πολλούς είναι ότι ενσαρκώνουμε την άρνηση σε πολιτικές, που το μόνο που έκαναν είναι να ενδυναμώσουν τη λιτότητα σε όλη την Ευρώπη.
Ερ: Το τραπεζικό σας σύστημα φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αιμορραγεί. Δεν είναι αυτό ένα σημάδι αντίφασης; Από τη μία πλευρά ο ελληνικός λαός σας στηρίζει και από την άλλη δεν πιστεύει στη σταθερότητα των τραπεζών;
Από τη στιγμή που ένας λαός υποφέρει δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά δεν υπάρχει αιμορραγία. Και αν, από κακή τύχη, συμβεί να έχουμε έλλειψη ρευστότητας, εξηγήσεις θα πρέπει να ζητηθούν από την ΕΚΤ, η οποία έχει τη δύναμη να ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα.
http://katrougalos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου