Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Η κυβέρνηση θα φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, αλλά μόνο για ενημέρωση και όχι προς ψήφιση


Τη μέση οδό μοιάζει να επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του αν θα φέρει στη Βουλή τη συμφωνία με τους δανειστές. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Σακελλαρίδη, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να φέρει, μεν, το θέμα στη Βουλή, μόνο όμως προς ενημέρωση των βουλευτών και όχι για να το θέσει σε ψηφοφορία προκειμένου να εγκριθεί.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η συμφωνία «μπορεί να μην πάρει την κοινοβουλευτική έγκριση (σ.σ.: με ψηφοφορία), ο πρωθυπουργός όμως είναι αποφασισμένος να ανοίξει αυτό το ζήτημα στη Βουλή, με τον
ίδιο να παρουσιάζει τη συμφωνία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «δεν φοβόμαστε τον διάλογο, είναι ένα σημαντικό βήμα για να μπούμε σε μια νέα εποχή» και διευκρίνισε ότι «δεν αποφεύγουμε ψηφοφορία επειδή φοβόμαστε αντιδράσεις. Ο λόγος που επιλέγουμε να μην έρθει η συμφωνία για κύρωση σχετίζεται με το ότι πρόκειται για παράταση μιας υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, η συζήτηση όμως θα είναι ανοιχτή και διαφανής».
Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε και στο πώς θα οργανώσει η κυβέρνηση την αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να ανησυχεί η κοινή γνώμη (για πιστωτικό γεγονός)». Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «έχουμε προωθήσει λύσεις και για την αποπληρωμή προς το ΔΝΤ και για όλες τις υποχρεώσεις μας. Αυτή τη βδομάδα θα έχουμε και εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου και δεν θα υπάρξει πρόβλημα».
Αναφερόμενος, τέλος, στο πώς εκτιμά ότι περίπου το 40% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής τοποθετήθηκε αρνητικά για τη συμφωνία με τους δανειστές, είπε ότι «στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ είναι και ζήτημα ουσίας να διαφωνούμε ανοιχτά, για να βγαίνουμε πιο ισχυροί, δεν είμαστε ένα κόμμα που οι δελφίνοι διαφωνούν υπογείως, αλλά όταν έρθουν στη Βουλή αυτά τα ζητήματα θα υπάρχει συμφωνία».

«Δεν είναι αναγκαίο νομικά να ψηφιστεί η συμφωνία»
Στο θέμα της «επικύρωσης» της συμφωνίας από τη Βουλή, αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, ο οποίος μιλώντας στο Σκάι είπε ότι η δανειακή σύμβαση θα έρθει για πολιτική συζήτηση στη Βουλή αλλά όχι για ψήφιση, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι αναγκαίο νομικά, ούτε επιβεβλημένο να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία». Ο κ. Φίλης είπε ακόμη ότι «πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία», τονίζοντας ότι σημασία έχουν τα θέματα που αναφέρονται (σ.σ.: μεταρρυθμίσεις) μέσα στη λίστα Βαρουφάκη, που θα ψηφιστούν μέσω νόμων. Μάλιστα, επικαλέστηκε τη φράση του υπουργού Οικονομικών για να αιτιολογήσει τη θέση του, ότι δηλαδή η συμφωνία δεν είναι απαραίτητο να έρθει στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «δημιουργική ασάφεια επί τίτλων».
Ωστόσο, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι θα γίνει προσεχώς πολιτική συζήτηση επί της συμφωνίας στη Βουλή. «Με την παράταση της δανειακής σύμβασης, η παρούσα κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει καμιά επιπλέον υποχρέωση που είχε υπογράψει η προηγούμενη», συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «δεν μας φοβίζει η ψηφοφορία στη Βουλή». Επ' αυτού τόνισε ότι η μεγάλη στήριξη στην κυβέρνηση θα εκφραστεί με άλλους τρόπους, ενώ εκτίμησε ότι μόνο «ένας-δυο άνθρωποι» θα καταψηφίσουν τη συμφωνία αν έρθει στη Βουλή, λέγοντας πως δεν θέλει να προκαταλάβει τη θέση συναδέλφων, «γιατί υπάρχουν και συνεργαζόμενοι».
Σχετικά με τις διαφωνίες που υπήρξαν για τη συμφωνία στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο κ. Φίλης είπε ότι «είμαστε δημοκρατικό κόμμα και τα συζητάμε όλα συλλογικά», ενώ πρόσθεσε ότι «ασφυκτικές πιέσεις δεν υπάρχουν εσωκομματικά, γιατί με καθαρό τρόπο θέτουμε το ζήτημα στους πολίτες». Ακόμη, είπε ότι «η ΝΔ επιμένει να έρθει η συμφωνία στη Βουλή για λόγους εντυπωσιασμού».

Να έρθει η συμφωνία στη Βουλή ζητά ο Δ. Παπαδημούλης
Πάντως, και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές που ζητούν να έρθει η συμφωνία με τους δανειστές στη Βουλή. Χαρακτηριστική είναι η άποψη που εξέφρασε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος είπε ότι η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι επιβεβλημένο όχι νομικά, αλλά πολιτικά, παρομοιάζοντας το ενδεχόμενο να μην έρθει η συμφωνία στη Βουλή με τον τρόπο λειτουργίας της προηγούμενης κυβέρνησης!


Πάντως, ο νέος γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης θα κατατεθεί στη Βουλή μόνο στην περίπτωση που προκύψει νομικό θέμα. Μιλώντας στο Mega, ο κ. Κορωνάκης επισήμανε πως ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να έρθει στη Βουλή «γιατί είναι ένας γενικόλογος κατάλογος που είναι πρώτος κατάλογος ενδεικτικών μεταρρυθμίσεων». Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «αν υπάρχει κάποιο νομικό θέμα και χρειάζεται να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή θα περάσει», υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια πολιτική συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...