Τους νέους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο καθηγητής Νίκος Φράγκος αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για τη διοίκηση του υπουργείου (δείτε εδώ το δημοσίευμα του nextdeal.gr).
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση
Ο καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικήςκαι θα μετέχει και στο Euroworking Group.
Ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου αναλαμβάνει καθήκοντα γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ ο δικηγόρος Δημήτρης Κλούρας γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας.
"Το υπουργείο μας σέβεται την ημιαυτονομία της ΓΓΔΕ, θέλουμε να την ενισχύσουμε, οι υπηρεσίες να λειτουργούν καλύτερα και τα έσοδα να είναι ανάλογα του ΑΕΠ της χώρας", τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών.
Ρεπορτάζ Κωστής Σπύρου
Διαβάστε αναλυτικά και την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:
Παρουσίαση, από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, των νέων Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου
Γ. Βαρουφάκης: Σας χαιρετώ όλους και σας ευχαριστώ που ήρθατε.
Είχαμε μια συνάντηση με τις εκπροσώπους των καθαριστριών μόλις πριν. Ενημερωθήκαμε για τα βασικά τους ζητήματα και ενημερώσαμε για τις δικές μας κινήσεις. Προσωπικά, θέλω να δηλώσω ότι η διευθέτηση αυτού του ζητήματος, όπως είχα πει όταν πρωτοανέλαβα το Υπουργείο, είναι συμβολικής και ηθικής σημασίας, ύψιστης σημασίας για εμάς και πολύ χαίρομαι που ολοκληρώνεται.
Σήμερα η συνάντησή μας έχει στόχο να γίνει μια πρώτη παρουσίαση των Γενικών Γραμματέων του Υπουργείου. Υπήρξε μια καθυστέρηση στη διαδικασία διορισμού τους. Συνέβη γιατί η διαπραγμάτευση είναι τόσο χρονοβόρα που επιλέξαμε να καθυστερήσουμε μερικές μέρες -ίσως μια εβδομάδα, 10 μέρες- περισσότερο από ό,τι κανονικά θα έπαιρνε αυτή η διαδικασία, έτσι ώστε να γίνει σωστά, μεθοδευμένα.
Είμαι πολύ περήφανος για τους ανθρώπους που έχω δίπλα μου και επιτρέψτε μου να σας τους παρουσιάσω έναν – έναν.
Ξεκινάω από το Νίκο Θεοχαράκη με τον οποίο είμαστε συνάδελφοι από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είμαστε φίλοι, είμαστε συν-συγγραφείς και όπως καταλαβαίνετε υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίας εκτίμησης η οποία ελπίζω, είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει στη συνεργασία και σε αυτό το χώρο. Ο Νίκος είναι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο οποίο είμαστε και οι δυο καθηγητές. Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα μας, διδάσκει Πολιτική Οικονομία, Οικονομική Θεωρία, Ιστορία Οικονομικών Θεωριών. Είχε «κληρονομήσει» από εμένα τη Διεύθυνση του Διδακτορικού Προγράμματος, ενός Διεθνούς Διδακτορικού Προγράμματος στις Οικονομικές Επιστήμες που έχουμε στήσει. Και απ’ ό,τι φαίνεται τώρα εκείνη η εμπειρία, να του έχω μεταφέρει δυσβάστακτα βάρη, μεγεθύνεται ακόμη πιο πολύ. Αναλαμβάνει Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και μάλιστα αναλαμβάνει και καίριο ρόλο στη διαπραγματευτική ομάδα. Θα είναι ο εκπρόσωπός μας στο Euro Working Group μαζί με τον Γιώργο Χουλιαράκη θα μας εκπροσωπούν στο Euro Working Group. Προφανώς μέσα από αυτή την ιδιότητα ο Νίκος Θεοχαράκης από εδώ και πέρα θα παίζει καίριο και κύριο ρόλο στις διαπραγματεύσεις.
Ο συνάδελφος Νίκο Φράγκος είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην πρώην ΑΣΟΕΕ. Ο Νίκος έχει μακρά ακαδημαϊκή καριέρα και πέραν αυτού έχει και μακρά διοικητική καριέρα. Η εξειδίκευση του Νίκου είναι η Στατιστική. Έχει τελειώσει το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές του σπουδές διδακτορικό από το Ohio State University των Ηνωμένων Πολιτειών. Διδάσκει μια σειρά από μαθήματα που έχουν σχέση με τη Στατιστική, αλλά και γενικότερα τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τα Χρηματοοικονομικά στο Πανεπιστήμιο. Πέραν αυτού έχει στο ενεργητικό του μια σειρά, όπως είπα προηγουμένως, διοικητικές θέσεις. Ήταν Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Εργασιών στην Εμπορική Τράπεζα, ήταν Πρόεδρος της Επιτροπής Εξετάσεων Αναλογιστών και Σύμβουλος της διοίκησης του ΤΕΒΕ, παλαιότερα. Η διοικητική του πείρα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη θητεία του ως Γενικού Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής που, όπως γνωρίζετε, όσοι ξέρετε αυτό το Υπουργείο καλά, έχει ένα επιβαρημένο διοικητικό έργο.
Ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών, επίσης στο Μαθηματικό Τμήμα. Το Διδακτορικό του είναι από το Πανεπιστήμιο Columbia των Ηνωμένων Πολιτειών σε Πληροφοριακά Συστήματα, σε Υπολογιστικά Συστήματα. Γι αυτό είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και ευγνώμων προς τον ίδιο, που δέχτηκε να αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με στόχο την πραγματική ανάδειξη αυτής της Γραμματείας και των δυνατοτήτων της στο κατ’ εξοχήν αντικείμενό της. Τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Οικονομικών αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» πάνω στην οποία θα χτιστεί, χτίζεται και θα χτιστεί ακόμη περισσότερο η δυνατότητα του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και γενικότερα του ελληνικού κράτους, να στηρίξει το φορολογικό του σύστημα, το σύστημα πληρωμών σε νέες τεχνολογικές δομές, οι οποίες θα αναπτύσσονται ενδογενώς μέσα από το Υπουργείο σε συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά χωρίς εξάρτηση από συγκεκριμένες εταιρείες και χωρίς να συνεχίζεται μια κατάσταση που παρατηρείται συχνά στο ελληνικό δημόσιο. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες των τεχνολογικών υπηρεσιών να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα. Ο Μιχάλης αν θέλετε αποτελεί ένα δείγμα γραφής των επιλογών μας να μην επιλέγουμε ανθρώπους του κομματικού σωλήνα, ανθρώπους οι οποίοι περνούν αυτές τις «περιστρεφόμενες πόρτες» που συνήθως χαρακτηρίζουν τους τρόπους των διορισμών. Είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει εργαστεί ποτέ στο δημόσιο. Είναι ένας τεχνοκράτης και αναλαμβάνει τα πληροφοριακά συστήματα ως «πληροφορικάριος».
Ο Δημήτρης Κλούρας, αναλαμβάνει τη Γραμματεία της Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου. Ο Δημήτρης είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι δικηγόρος. Σε αυτή την Υπηρεσία θα προσφέρει τις εμπειρίες του από εκτεταμένη του εμπειρία και σταδιοδρομία σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με εθνικά κληροδοτήματα, με τη διαχείριση δημόσιας περιουσίας.
Και να σας θυμίσω ότι για εμάς η δημόσια περιουσία πρέπει να ενοποιηθεί. Έχουμε ήδη δεσμευτεί και προεκλογικά και μετεκλογικά και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στους εταίρους μας, ότι η δημόσια περιουσία πρέπει να βγει από τη λογική της «όσο – όσο» πώλησης. Να μπει στη λογική της ανάδειξης και της δημιουργίας φορέων που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δημόσια περιουσία και για να την αναδεικνύουν όσον αφορά τις αγορές, τις τιμές αξίας της, αλλά και για να την εντάσσουν σε ένα γενικότερο αναπτυξιακό πλαίσιο, με στόχο την εκμετάλλευση των δημόσιων πόρων που παραμένουν με το βέλτιστο δυνατό τρόπο όχι μόνο για το δημόσιο, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα.
Γενικοί Γραμματείς:
Ν. Θεοχαράκης: Ευχαριστώ για την τιμή που μου γίνεται. Θέλω να πω ότι εδώ έχουμε μια πρόταση, μια νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή. Υπάρχει μια νέα κυβέρνηση και ουσιαστικά πρέπει να υπηρετήσουμε αυτό το νέο για να σταθούμε στο ύψος των προσδοκιών που έχει δημιουργήσει ο λαός για την κυβέρνηση αυτή. Ο δρόμος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Θα ακολουθήσουμε το δρόμο που έχει χαράξει η κυβέρνηση, όπως εξειδικεύεται μάλιστα στο συγκεκριμένο Υπουργείο με τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Αυτή η πορεία θα είναι σαφώς μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και θα γίνεται με το θεσμικά ορθό τρόπο. Και εκεί που θα εστιαστεί η προσοχή στο πρώτο στάδιο, είναι στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που είναι ένας δρόμος δυστυχώς στρωμένος με αγκάθια και αποτελεί το πιο επικίνδυνο κομμάτι και το πιο απαιτητικό της όλης διαδικασίας.
Αυτή η πορεία θα είναι σαφώς μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και θα γίνεται με το θεσμικά ορθό τρόπο. Και εκεί που θα εστιαστεί η προσοχή στο πρώτο στάδιο, είναι στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που είναι ένας δρόμος δυστυχώς στρωμένος με αγκάθια και αποτελεί το πιο επικίνδυνο κομμάτι και το πιο απαιτητικό της όλης διαδικασίας.
Ευελπιστώ ότι, με τη βοήθεια όλων των συνεργατών, επειδή ακριβώς έχουμε ένα κοινό σκοπό, δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις, υπάρχει πραγματικά μια σύμπνοια σε αυτή την όλη διαδικασία, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Πιστεύω ότι και αν οι δυνατότητες αυτές δεν φτάνουν, θα είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε.
Άρα, λοιπόν, αυτό που έχουμε να υποσχεθούμε είναι μια υπηρεσία, στην υπηρεσία της νωπής λαϊκής εντολής, όπως εξειδικεύεται από την κυβέρνηση. Θα κάνουμε τα πάντα να φέρουμε σε πέρας στην πρώτη φάση το θέμα της διαπραγμάτευσης, φτιάχνοντας τις σωστές δομές και οργανώνοντας το σύστημα όπως πρέπει να οργανωθεί και να ξεπεράσουμε τα πράγματα όπως πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ν. Φράγκος: Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την τιμή που μου γίνεται. Αυτό που θέλω να πω για την ώρα όσον αφορά την πρόθεσή μου, είναι η αξιοποίηση των υπαλλήλων του Υπουργείου, της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και των άλλων Διευθύνσεων, για την παραγωγή μοντέλων και υλικών που θα χρειάζονται ο Υπουργός και οι υπόλοιποι. Οπότε, πρωτίστως θέλουμε να φύγουμε από το μοντέλο των δεκάδων συμβούλων που έρχονται, φτιάχνουν ό,τι φτιάχνουν, αλλά φεύγοντας τα παίρνουν μαζί τους. Θα είναι από τους υπαλλήλους του Υπουργείου και βέβαια εάν χρειαστούν βοήθεια θα την έχουν. Και από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας. Ευχαριστώ.
Μ. Χατζηθεοδώρου: Θέλω να ευχαριστήσω για την τιμή που μου έγινε και εσάς που ήρθατε. Επειδή το δικό μου αντικείμενο είναι πάρα πολύ τεχνοκρατικό, λίγα πράγματα έχω να σας πω. Αυτό που θα σας πω είναι ότι η Πληροφορική έχει μπει στο δημόσιο για τα καλά, όπως και στη ροή μας βέβαια, το ξέρετε αυτό.
Η αξιοποίησή της δεν είναι στο βαθμό που θα έπρεπε, αλλά νομίζω ότι αυτός είναι και ο στόχος μας: να την κάνουμε να γίνει το εργαλείο για την κυβέρνηση και για το Υπουργείο συγκεκριμένα.
Δεν έχω να πω πολλά πράγματα, θα προτιμούσα μια επόμενη συνέντευξη σε κανένα τρίμηνο, που δεν ξέρω αν εσείς θέλετε να με ακούσετε να μιλάω για τεχνολογικά, αλλά θα είστε όλοι ευπρόσδεκτοι αφού έχω μορφοποιήσει τη γνώμη μου για το που βαδίζουμε.
Ευχαριστώ πολύ.
Δ. Κλούρας: Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την τιμή που μου έγινε γι΄ αυτή τη θέση η οποία είναι και μια πρόκληση. Ο τομέας της ευθύνης μου είναι η δημόσια περιουσία. Είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας και γνωρίζω ότι υπάρχουν τεράστιες εκκρεμότητες. Η δημόσια περιουσία έχει απαξιωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες και αυτό που επείγει είναι η ορθή συστηματική καταγραφή της, η προστασία και η ανάδειξή της. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο για το δημόσιο συμφέρον, να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον και να προστατεύσουμε αυτή τη δημόσια περιουσία που αποτελεί μια «πολύφερνη νύφη». Δε θέλω να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή, ελπίζω τα έργα μας και το αποτέλεσμα να δείξει προς τα πού πάμε και το τι θέλουμε να κάνουμε.
Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, θέλουμε να μιλάει η δουλειά μας.
Απάντηση του ΥΠΟΙΚ σε ερώτηση για τη ΓΓΔΕ:
Γ. Βαρουφάκης: Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι ημιανεξάρτητη, αυτοτελής, εντός του Υπουργείου Οικονομικών.
Έχω επανειλημμένως δεσμευθεί ότι το Υπουργείο μας σέβεται απολύτως την ημιαυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Θέλουμε, μάλιστα, αυτή την αυτονομία να την ενισχύσουμε, θέλουμε οι Υπηρεσίες της συγκεκριμένης Γενικής Γραμματείας να λειτουργούν πολύ καλύτερα από ότι λειτουργούν σήμερα, όπως και για τις υπόλοιπες Γενικές Γραμματείες.
Και θα πορευθούμε με αυτόν τον γνώμονα ώστε τα δημόσια έσοδα να είναι αυτά τα οποία θα έπρεπε να είναι δεδομένου του ΑΕΠ της χώρας.
Ευχαριστώ πολύ.
http://www.nextdeal.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου