Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον Κόσμο

Ως «Παγκόσμιος Γίγαντας» χαρακτηρίζεται η ελληνική ναυτιλία στην ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για το 2022-2023.

Η έκθεση, επισημαίνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, «είναι αποκαλυπτική για το μέγεθος της ελληνικής ναυτιλίας και τον ηγετικό της ρόλο σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

«Η Ελλάδα παραμένει η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον Κόσμο, καθώς ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας, με έναν στόλο 5.520 πλοίων».
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι «η συνολική χωρητικότητα του ελληνικού εμπορικού στόλου έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 50%».

Ακόμη, επεσήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης «η συνολική συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία αγγίζει το 7% του ΑΕΠ», ενώ είναι «η υπεροπλία της Ευρώπης, καθώς κατέχει το 60% του κοινοτικού στόλου, διασφαλίζοντας τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, της επισιτιστικής επάρκειας και της ενεργειακής αυτονομίας».

«Όπως αναφέρει στο μήνυμά της η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού η ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Πράγματι, η ελληνική ναυτιλία δεν είναι μόνο φορέας οικονομικής ανάπτυξης. Είναι παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας και προοπτικής. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον της χώρας. Η ναυτιλία είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας, προσφέροντας παράλληλα εθνική, οικονομική και διπλωματική ισχύ».

Η κα Τραυλού στην εισαγωγή της έκθεσης τονίζει επίσης, ανάμεσα σε άλλα, ότι «στο διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό, η ναυτιλία των Ελλήνων αντιμετωπίζει επιτυχώς τις σύγχρονες προκλήσεις με τη μακροχρόνια τεχνογνωσία της και τη συλλογική δυναμική της. Έτσι, διατηρούμε τον κυρίαρχο ρόλο μας, ποσοτικά και ποιοτικά. Έτσι, συνεχίζουμε να προσφέρουμε με αξιοπιστία τις ποιοτικές υπηρεσίες μας στη διεθνή αγορά. Έτσι, η υπεροχή μας είναι καθολικά αναγνωρισμένη».

«Σε εθνικό επίπεδο -προσθέτει- δύο είναι οι κύριοι στόχοι μας, η προάσπιση της ναυτοσύνης μας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του εθνικού μας νηολογίου».

«Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι οι άνθρωποί μας, στα πλοία και τις εταιρείες μας. Η περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλίας μας προϋποθέτει επαρκώς εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Απαιτείται ο εκσυγχρονισμός της ναυτικής εκπαίδευσης».

«Και σε αυτό το πεδίο, είναι ευθύνη και χρέος μας να κατανοήσουν οι νέες και οι νέοι της χώρας μας τις προοπτικές και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ναυτικού επαγγέλματος. Είναι καθήκον μας να εργαστούμε όλοι μαζί, ναυτιλιακή κοινότητα και Πολιτεία, προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αλληλένδετη με το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης είναι η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου, που συνδέεται άμεσα με την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του. Η ναυτιλία των Ελλήνων είναι σύμβολο εθνικής υπερηφάνειας. Ο ελληνικός εφοπλισμός συνδέεται ιστορικά με την κοινωνική αλληλεγγύη. Η εθνική ευεργεσία είναι συνώνυμη της ναυτιλίας των Ελλήνων. Η προσφορά στην πατρίδα αποτελεί στάση ζωής για την ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια».
https://www.matrix24.gr/2023/08/miltiadis-varvitsiotis-i-ellada-parameni-i-megaliteri-naftiliaki-chora-ston-kosmo/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...