Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Επανάληψη χωρίς μάθηση

Πλέον έχει καταντήσει ρουτίνα. Είναι δύο συζητήσεις που επαναλαμβάνονται κάθε τόσο στην Ελλάδα, έπειτα από μεγάλες φυσικές καταστροφές ή ξεσπάσματα τυφλής βίας. Οι αρμόδιοι μηρυκάζουν τις ίδιες πληροφορίες, προχωρούν σε παρόμοιες τοποθετήσεις ή εξαγγελίες, όμως στην πράξη ελάχιστα αλλάζουν. Περνάει ο καιρός, όλα μοιάζει να ξεχνιούνται όταν γυρίζει σελίδα η επικαιρότητα και μόλις προκύψει το επόμενο συμβάν και αποδειχτεί ότι οι διαπιστώσεις παρέμειναν απλά διαπιστώσεις, ξεκινούν πάλι οι ίδιες συζητήσεις λες και δεν είχαν προηγηθεί ποτέ. Οι υπεύθυνοι δεν μαθαίνουν όχι μόνο από τις παραλείψεις και τα λάθη τους, αλλά ούτε και από την επανάληψη.
Το έχουμε δει να συμβαίνει με τις δασικές πυρκαγιές. Η συζήτηση για το ισοζύγιο της πρόληψης και της καταστολής που βρέθηκε πάλι στο προσκήνιο το φετινό καλοκαίρι δεν είναι νέα. Τα ίδια είχαν ειπωθεί και μετά τις καταστροφές στην Εύβοια και στη Βαρυμπόμπη το 2021, αλλά και νωρίτερα με άλλες αφορμές. Το βάρος, όμως, εξακολουθούσε να δίνεται στην καταστολή χωρίς αντίστοιχης έκτασης και αποτελεσματικότητας μέτρα διαχείρισης της καύσιμης ύλης στα δάση. Το δόγμα ότι μια φωτιά «πρέπει να περπατηθεί» για να τεθεί υπό έλεγχο και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης δεν είναι πρωτόγνωρο. Το ασπάζονται όχι μόνο δασολόγοι, αλλά και στελέχη της Πυροσβεστικής. Στο πεδίο όμως όλοι στρέφουν το βλέμμα κυρίως στον ουρανό περιμένοντας τα εναέρια μέσα, τα οποία μπορεί όντως να συνδράμουν καθοριστικά, αλλά έχουν επιχειρησιακούς περιορισμούς. Γνωρίζουμε εκ των πραγμάτων ότι δεν θα είναι πάντα διαθέσιμα.

Αυτή η επανάληψη θέσεων, διαπιστώσεων και λύσεων έχουμε δει να προκύπτει και με την οπαδική βία. Η συζήτηση για το λουκέτο στους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν. Ακόμη και πρόσφατα μετά τα όσα συνέβησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση ότι οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κι όμως, τον Φεβρουάριο του 2022 μετά τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη είχαν ειπωθεί τα ίδια. Το κλείσιμο των συνδέσμων ήταν το βασικό κυβερνητικό μέτρο που είχε αποφασιστεί για την αντιμετώπιση του χουλιγκανισμού και μάλιστα είχε προβλεφθεί ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου εκείνου του έτους θα εφαρμοζόταν.

Πέρα από το τι τελικά θα γίνει με τους οργανωμένους οπαδούς, πέρα από την αναβάθμιση των καμερών ασφαλείας στα γήπεδα, καθώς αρκετές δεν είναι λειτουργικές σήμερα ή υπάρχουν τυφλά σημεία, θα πρέπει να λυθούν και δομικά προβλήματα στην αστυνομία, στην αξιολόγηση των πληροφοριών και στην ενδοϋπηρεσιακή επικοινωνία, ώστε να μη διασχίσει ξανά τη χώρα ανενόχλητη κάποια πομπή χούλιγκαν. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψουμε να συζητάμε για τα ίδια.
https://www.kathimerini.gr/opinion/562580149/epanalipsi-choris-mathisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...