Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Έρχεται το νομοσχέδιο της «16ωρης εργασίας»

Μέσα στα επόμενα 24ωρα – ενδεχομένως και σήμερα – αναμένεται η κατάθεση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που μεταξύ άλλων θεσμοθετεί την … 16ωρη απασχόληση, αλλά και τους εργαζόμενους «υπό δοκιμή».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία του υπουργού Εργασίας προκάλεσε σοκ και είχε σαν αποτέλεσμα μία τεράστια συζήτηση για το νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, που σχεδιάζει και επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση..
Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας κάνει λόγο για «δικαίωμα» του εργαζόμενου, ώστε να απασχολείται σε πολλούς εργοδότες και να αυξάνει τον όγκο της εργασίας του, επειδή το έχει ανάγκη. Ωστόσο εργαζόμενοι, αντιπολίτευση και συνδικαλιστικοί φορείς κάνουν λόγο για συνθήκες νέας «δουλείας» και παράκαμψης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Οπως και να έχει διακηρυγμένος στόχος του υπουργού Εργασίας είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το αργότερο στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες της επεξεργασίας του θα «τρέξουν» μέσα στη ραστώνη του Αυγούστου. με σκοπό, προφανώς, να ενημερωθούν όσο το δυνατόν λιγότεροι.

Πάντως τη ερχόμενη Τρίτη έχει ήδη προαναγγελθεί κινητοποίηση διαμαρτυρίας σωματείων έξω από το υπουργείο Εργασίας.
Οι «επίμαχες» διατάξεις

Ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί στον ΣΚΆϊ ανέφερε ότι με τις ρυθμίσεις που θα έχει το νομοσχέδιο θα «μπορεί κάποιος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δύο διαφορετικούς εργοδότες και αυτό είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματά του».


Ο φόβος και οι ενστάσεις που διατυπώνονται για τις κυβερνητικές προθέσεις είναι ότι μία τέτοια ρύθμιση, αφενός δεν είναι απαραίτητη, καθώς προβλέπεται και τώρα η δυνατότητα εργασίας σε περισσότερους του ενός εργοδότες, αφετέρου θα ευνοήσει μεγάλους ομίλους και, κυρίως, τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι οποίες και θα νομιμοποιήσουν κάθε σημερινή παράβαση στα χρονικά περιθώρια απασχόλησης των υπαλλήλων τους (καθώς πολλές φορές υποχρεώνουν εργαζόμενους σε 15ωρη ή και παραπάνω εργασία) και θα μειώσουν το κόστος της υπεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης. Πώς;


Βάζοντας, όπως λένε έμπειροι παράγοντες στην αγορά εργασίας, τους υπαλλήλους τους σε διαφορετικά νομικά πρόσωπα (εταιρίες), έτσι ώστε να εμφανίζονται σε «πολλαπλούς εργοδότες», ενώ στην πραγματικότητα θα πρόκειται για τον ίδιο εργοδότη!


Σημειωτέον ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση είναι αυξημένη έως 70% ή και 80%, επί της κανονικής εργασίας του 8ωρου, όπερ σημαίνει ότι η διαφορά κόστους είναι τεράστια και η εξοικονόμηση για τις επιχειρήσεις σε βάρος των εργαζομένων ανάλογη.
«Εργαζόμενος υπό δοκιμή» και χωρίς αποζημίωση

Θολό είναι το τοπίο σχετικά με τον νέο θεσμό του «εργαζόμενου υπό δοκιμή».

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη «θεσπίζουμε επίσης την περίοδο του δόκιμου εργαζομένου.


Ένας εργαζόμενος εντός 6 μηνών, εργάτης σε μία επιχείρηση, μπορεί να λύεται η σύμβασή του αυτομάτως και αζημίως, σε μία περίοδο 6 μηνών”. Αυτό ενώ ήδη με την υφιστάμενη νομοθεσία το δικαίωμα αποζημίωσης απόλυσης θεσμοθετείται μετά τους 12 μήνες συνεχούς απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη.

Οπότε κανείς μπορεί να υποθέσει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο χρόνος για τον οποίο ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση πρακτικά αυξάνεται στους 18 μήνες.
https://www.topontiki.gr/2023/08/07/erchete-to-nomoschedio-tis-16oris-ergasias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...