Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Ένωσε τη φωνή σου με 9,1 εκατομμύρια ανθρώπους για τον Αμαζόνιο

Ο Αμαζόνιος, το πατρογονικό μου σπίτι, φτάνει σε κρίσιμο σημείο καμπής. Κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο. Η κατάρρευση του Αμαζονίου θα πλημμυρίσει την ατμόσφαιρα με διοξείδιο του άνθρακα, και θα κινδυνεύσει η ίδια μας η ύπαρξη. 
Αλλά έχουμε ακόμα μια ευκαιρία: ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας συγκεντρώνει τους ηγέτες τού Αμαζονίου για μια ιστορική σύνοδο κορυφής, κι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να κερδίσουμε κρίσιμα προστατευτικά μέτρα ενάντια στις εταιρείες υλοτομίας κι εξορύξεων που κάνουν το παν να συνεχίσουν την καταστροφή του Αμαζονίου. 
Υπόγραψε τώρα και λάβε μέρος στη Διακήρυξη Πολιτών για τον Αμαζόνιο, και θα παραδώσω τις φωνές μας απευθείας στη σύνοδο κορυφής:

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΕΔΩ

Φίλες και φίλοι,

Ονομάζομαι Τσάι Σουρουί. Μόλις πριν λίγες βδομάδες, παράνομοι κτηνοτρόφοι κράτησαν εμένα και τη μητέρα μου αιχμάλωτες για πέντε ώρες.

Αυτοί οι άνθρωποι με βλέπουν ως εχθρό τους γιατί έχω αφιερώσει τη ζωή μου στην προστασία του δάσους. Δεν συνειδητοποιούν όμως ότι αγωνίζομαι και γι’ αυτούς.

Ο Αμαζόνιος, όπου ο λαός μου ζει για περισσότερα από 6.000 χρόνια, φτάνει σ’ ένα οικολογικό σημείο καμπής που θα μπορούσε να μετατρέψει το δάσος σε έρημο.

Εάν δεν αποτρέψουμε αυτή την κατάρρευση, η ατμόσφαιρα θα πλημμυρίσει με διοξείδιο του άνθρακα, η Γη θα στεγνώσει και 10.000 είδη ζωής θα εξαφανιστούν. Κι όλοι μας θα αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε: αυτόχθονες πληθυσμοί, κτηνοτρόφοι, λαοί σ’ όλη τη Βραζιλία και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Αλλά έχουμε ακόμη μια ευκαιρία. Οι ηγέτες του Αμαζονίου συγκεντρώνονται για μια ιστορική σύνοδο κορυφής που αφορά την προστασία του τροπικού δάσους. Και θα μπορούσε πραγματικά να έχει αποτέλεσμα, αν η φωνή μας ηχήσει δυνατότερα απ’ των κτηνοτρόφων και πείσουμε τους ηγέτες να προστατεύσουν το 80% του δάσους και να αναγνωρίσουν πλήρως τα αυτόχθονα εδάφη.

Στάσου στο πλάι μου για να υπερασπιστούμε το δάσος που δίνει ζωή σ’ όλες κι όλους μας, και θα παραδώσω τις φωνές μας απευθείας στους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής. Λάβε μέρος τώρα!

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ

Οι Παϊτέρ Σουρουί, ο λαός μου, αγωνίζονται για την υπεράσπιση του δάσους εδώ κι αιώνες, κι έχουμε απογοητευτεί πολλές φορές. Αλλά αυτή η σύνοδος κορυφής έχει αναζωπυρώσει την ελπίδα. Μετά από χρόνια με ανεξέλεγκτες αποψιλώσεις, εξορύξεις και βιαιοπραγίες στο δάσος του Αμαζονίου, οι κυβερνήσεις φαίνονται έτοιμες για ουσιαστικές αλλαγές, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν αρμονικά με το δάσος.

Ήδη η νέα κυβέρνηση της Βραζιλίας, τον Ιούλιο μείωσε την αποψίλωση των δασών περισσότερο από 60% σε σχέση με πέρσι, αλλά αυτό δεν αρκεί: ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε την καταστροφή είναι να λάβουν μέρος στην προσπάθεια κι άλλα κράτη του Αμαζονίου. Γι’ αυτό το Avaaz διοργανώνει τη μεγαλύτερη εκστρατεία που έχει κάνει ποτέ για τον Αμαζόνιο, ώστε να πιέσουμε τους ηγέτες να αναλάβουν δράση: χάρη στις δωρεές των μελών του Avaaz, αυτόχθονες κοινότητες απ’ όλο τον Αμαζόνιο θα παρευρεθούμε στις διαπραγματεύσεις για να υπερασπιστούμε το σπίτι μας, και 9,1 εκατομμύρια μέλη του Avaaz μάς υποστηρίζουν με την υπογραφή τους σ’ όλο τον κόσμο.

Αυτή η σύνοδος κορυφής μπορεί να δώσει το έναυσμα για μια τεράστια τοπική προσπάθεια προστασίας του τροπικού δάσους, έστω και την τελευταία στιγμή. Χρειαζόμαστε όμως την υποστήριξη των ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο, για να αντιμετωπίσουμε τους υλοτόμους και τους κτηνοτρόφους και να σώσουμε το οικοσύστημα απ’ την κατάρρευση. Γι’ αυτό υπόγραψε τώρα τη Διακήρυξη Πολιτών, και θα παραδώσω την έκκλησή μας απευθείας στους ηγέτες του Αμαζονίου στη σύνοδο κορυφής.

ΥΠΟΓΡΑΨΕ ΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ

Έχω δει αυτό το κίνημα να υψώνει τη φωνή του ξανά και ξανά για να βοηθήσει στην προστασία του τροπικού δάσους. Το Avaaz, μαζί με τους συμμάχους του, έχει κερδίσει προστατευτικά μέτρα κι έχει αγωνιστεί ενάντια σε κακές πολιτικές. Τώρα, αυτή η σύνοδος κορυφής του Αμαζονίου μπορεί να είναι μια ευκαιρία να επισπεύσουμε τα προστατευτικά μέτρα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη το τροπικό δάσος, και να δώσουμε δύναμη στον λαό μου και σ’ άλλες κοινότητες που ζουν σ’ αυτό. Ας το κάνουμε πραγματικότητα.

Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,
Τσάι Σουρουί κι όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...