Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Χατζηδάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει επ’ άπειρον με την Τουρκία

"Το βασικό μας αφήγημα ήταν –και παραμένει- η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να επιστρέψει σε μια φάση ευρωπαϊκής κανονικότητας. Όμως, αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε μια κυβέρνηση έτοιμη για όλα. Έτοιμη και για τη μάχη που δίνουμε κάθε μέρα στην οικονομία –με τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές- αλλά έτοιμη και για το μεγάλο πρόβλημα που δεν είναι απλά μεταναστευτικό, αλλά πρόβλημα ασύμμετρης απειλής που δεχόμαστε από την Τουρκία που εργαλειοποιεί τους μετανάστες". Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων,  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, σήμερα στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3. Ερωτώμενος κατά πόσο επηρεάζεται η Ελλάδα από το μεταναστευτικό, αλλά και τον αντίκτυπο από τον κοροναίό, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ο κοροναίός επηρεάζει μεν την
εγχώρια οικονομία –όπως και τη διεθνή-  εκτίμησε όμως ότι οι συνέπειες θα είναι σχετικά βραχύβιες. Όπως είπε, "Υπάρχουν διαφορετικά σενάρια από το ΥΠΟΙΚ και προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Περισσότερο μας ανησυχεί το ζήτημα με την Τουρκία, έτσι όπως εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται ένας πόλεμος χωρίς σφαίρες. Τη μάχη αυτή θα πρέπει να την δώσουμε όλοι μαζί, να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να εκδηλωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εκμεταλλευθούμε τις συμμαχίες μας στην Ευρώπη και αλλού έτσι ώστε η Τουρκία να συνετιστεί και να επανέλθει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε πιο ήρεμα νερά".
Τοποθετούμενος στο τι ζητά η Αθήνα από την ΕΕ την επομένη της επίσκεψης των επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου στον Έβρο, ο υπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι "Η Ευρώπη δεν έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική. Έχουν γίνει κάποια βήματα που απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ικανοποιητικά. Εμείς θέλουμε αυτή την ώρα –και με αφορμή το πρόβλημα που έχει ξεσπάσει- η Ευρώπη να επανεξετάσει τη θέση της σε σχέση με την πολιτική της μετανάστευσης και του ασύλου και να επωμιστούν όλοι μέρος από το βάρος που σηκώνουν οι χώρες που συνορεύουν με τις περιοχές από όπου εισέρχονται οι μετανάστες. Αυτό πρέπει να το δούμε αν μιλάμε πραγματικά για Ευρωπαϊκή Ένωση και αν δεν θέλουμε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών της Ευρώπης περαιτέρω απέναντι στον θεσμό. Εκτός αυτού, περιμένουμε να υπάρχει και μια κίνηση απέναντι στην Τουρκία. Καταλαβαίνω ότι πρόκειται να γίνει μια τετραμερής διάσκεψη τις επόμενες ημέρες. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα οδηγήσει κάπου, να βρεθεί κάποια λύση. Αν όμως δεν βρεθεί λύση, η Ευρώπη δεν μπορεί να παίζει επ’ άπειρον με την Τουρκία. Υπάρχουν  κυρώσεις που δεν πρέπει να είναι για το θεαθήναι, αλλά κυρώσεις που να δείχνουν ότι τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ δεν διακηρύσσουμε μόνο ότι πιστεύουμε σε κάποιες αρχές, δεν λέμε μόνο ότι επιδεικνύουμε αλληλεγγύη ο ένας απέναντι στον άλλο, αλλά εννοούμε τις διακηρύξεις μας. Γιατί σήμερα μπορεί να είναι η Ελλάδα, αύριο μια άλλη χώρα. Δεν γίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να σύρεται πίσω από κρίσεις και να καθυστερεί στις αντιδράσεις της, όπως έγινε και με την κρίση του ευρώ, όπου έτρεξε λαχανιασμένη πίσω από τα γεγονότα. Εδώ το πράγμα είναι επείγον και στην περίπτωση της Ελλάδας ισχύει δυο φορές, γιατί η χώρα έχει ακόμα βαθιά τραύματα από την δεκαετή οικονομική κρίση που την έχει ταλαιπωρήσει και την ώρα που προσπαθεί να υπερβεί την κρίση αυτή δεν μπορεί να εισέλθει σε ένα άλλο τέλμα λόγω του μεταναστευτικού, το οποίο έχει ήδη πληρώσει από το 2015 και μετά".
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε επίσης ότι η κρίση των τελευταίων ημερών είχε και ένα "παράπλευρο όφελος", στο μέτρο που οδήγησε την ελληνική κοινωνία να επανατοποθετηθεί απέναντι στο μεταναστευτικό και να αντιληφθεί ότι "σε αυτό το ζήτημα δεν έχει θέση ούτε ο ρατσισμός, αλλά ούτε η αντίληψη ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ο "ρεψεσιονίστ" της Ευρώπης. Όλες οι εξελίξεις καθιστούν ξεκάθαρο ότι οι πολιτικάντικες τοποθετήσεις των προηγούμενων εβδομάδων και μηνών σε τοπικό επίπεδο στην Ελλάδα σε σχέση με το μεταναστευτικό ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Είναι σαφές ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό ζήτημα που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, έχει να κάνει ευθέως με τους σχεδιασμούς της Τουρκίας απέναντι στη χώρα και απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα για την αντιμετώπισή του, η μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα και αλληλεγγύη στο εσωτερικό της χώρας. Γιατί οι εθνικές κρίσεις αντιμετωπίζονται εθνικά, με εθνική ενότητα και με σοβαρότητα".

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα υπέρ του κλεισίματος των συνόρων, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι "Τις πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της κρίσης είχαμε δηλώσεις στελεχών και της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που έδειχναν πλήρη αποκοπή από το λαϊκό αίσθημα, καθώς μιλούσαν για αλληλεγγύη απέναντι στους μετανάστες την ώρα που δεχόμασταν εισβολή υποκινούμενη από την Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας προφανώς βλέποντας ότι αυτό τον αποκόπτει από τους ψηφοφόρους του, τοποθετήθηκε όπως τοποθετήθηκε. Εγώ θέλω να σταθώ στην ανάγκη η κρίση να μας κάνει όλους σοφότερους, να μας δείξει ότι πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι γιατί οι στιγμές είναι εξαιρετικά κρίσιμες", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...