Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Στο τραπέζι η παλιά πρόταση της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά

Στο τραπέζι η παλιά πρόταση της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα σε ακατοίκητα νησιά, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών». Ακολουθεί το ρεπορτάζ της εφημερίδας το οποίο υπογράφει ο Γιάννης Μπασκάκης:
Στο τραπέζι έχει ξαναπέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η παλιά πρόταση της κυβέρνησης για κλειστά κέντρα προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά ● Για να μην το χρεωθεί η ίδια, σκοπεύει να το εμφανίσει ως πρόταση των αυτοδιοικητικών του Βορείου Αιγαίου.
Τους πιο ακραίους σχεδιασμούς, αυτούς της δημιουργίας «Αλκατράζ» προσφύγων, δηλαδή κλειστών κέντρων σε ξερονήσια, φαίνεται ότι επαναφέρει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την προχθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους δημάρχους των
νησιών Χίου, Λέσβου και Σάμου στο μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση κλίνει ξανά στα ξερονήσια, αλλά επειδή δεν θέλει να το χρεωθεί η ίδια, θα επιδιώξει το ακραίο αυτό σχέδιο να φανεί ως πρόταση των αυτοδιοικητικών του Βορείου Αιγαίου, την οποία και θα κάνει αποδεκτή.
Τις πληροφορίες αυτές ήρθαν να ενισχύσουν οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου Αρη Χατζηκομνηνού, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη στο Μαξίμου. Οπως ο ίδιος δήλωσε (Alpha TV), είπε στον πρωθυπουργό την προσωπική του θέση για τη μεταφορά προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά και «ο κ. Μητσοτάκης άκουσε προσεκτικά όλες τις προτάσεις».
Ενώ όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν ο πρωθυπουργός ενστερνίστηκε την άποψή του, απάντησε: «Αυτό που κατάλαβα εγώ, είναι ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός να συζητήσει οποιαδήποτε λύση δώσει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος». Με άλλα λόγια, επιβεβαίωσε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης συζητάει σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών κέντρων στα ξερονήσια.
Αλλωστε αυτό ήταν και το σχέδιο που προ καιρού μεθόδευε ο πρώην συντονιστής της κυβέρνησης στο προσφυγικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος χρησιμοποιούσε ως μοντέλο για τους σχεδιασμούς του το ερημονήσι Λέβιθα. Κάτι που είχε αποκαλύψει τότε η «Εφ.Συν.», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να ανακρούσει πρύμναν υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων και να πάρει πίσω αυτό το σχέδιο.
Και να λοιπόν που τώρα, όπως όλα δείχνουν, αυτό επανέρχεται. Και πώς επανέρχεται; Η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιστρέφει εκεί μετά τη μερική αναδίπλωσή της, δηλαδή μετά το πάγωμα των επιτάξεων για τις νέες δομές, στο οποίο αναγκάστηκε να προχωρήσει, προκειμένου να εκτονωθεί η ανεξέλεγκτη κατάσταση ωμής βίας που η ίδια δημιούργησε στα νησιά με την αποστολή των ΜΑΤ. Το πάγωμα των επιτάξεων αποφασίστηκε βέβαια στη σύσκεψη με τους δημάρχους των νησιωτικών δήμων και τους αντιπεριφερειάρχες Χίου και Λέσβου.
Και την επόμενη μέρα ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δήλωνε ότι «δεν υφίσταται πλέον ζήτημα επίταξης οικοπέδου αφού η διαδικασία θα ακυρωθεί με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού. Τις επόμενες ημέρες τα Δημοτικά μας Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθούν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για το ζήτημα της κλειστής δομής, η οποία θα λειτουργήσει μέσα στους επόμενους μήνες, αφού βέβαια κλείσουν όλα τα ανοιχτά κέντρα» (emprosnet.gr), ενώ και ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε (stonisi.gr) ότι «παγώνει η επίταξη».
Την ίδια ώρα, από το μέγαρο Μαξίμου έλεγαν ότι από την πλευρά του πρωθυπουργού τέθηκε η θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να γίνουν «κλειστά κέντρα» και ότι αυτό το αποδέχτηκαν και οι δήμαρχοι. Μάλιστα προς επίρρωσιν αυτού, από το Μαξίμου έδειχναν την αναφορά των δημάρχων, στην κοινή τους δήλωση, περί «εξεύρεσης ρεαλιστικής λύσης». Αυτό που, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ξαναβρέθηκε σε εκκρεμότητα, είναι οι τοποθεσίες των νέων κέντρων, με το μέγαρο Μαξίμου να περιμένει τώρα τους δημάρχους να επιστρέψουν με τις προτάσεις τους.
Αν λοιπόν μέσα από αυτόν τον τρόπο επανέλθει και επισήμως το θέμα των ξερονησιών, το οποίο βρίσκεται -όπως λένε οι πληροφορίες- ήδη στο τραπέζι, τότε μιλάμε ασφαλώς για de facto καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων που θα βρεθούν σε ένα απομακρυσμένο γκέτο χωρίς καμία προσβασιμότητα.
Ζήτημα αποτελεί βέβαια και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε τέτοια σχέδια και στη χρηματοδότησή τους, με δεδομένο ότι είναι η ίδια που είχε αντιταχθεί και στα κλειστά κέντρα κράτησης και στη χρηματοδότησή τους ως κύριου εργαλείου πολιτικής. Και βέβαια μιλάμε για πάρα πολύ κοστοβόρες δομές που πρέπει να φτιαχτούν από την αρχή σε ακατοίκητα νησιά, κάτι που προφανώς εκτός από το τεράστιο κόστος είναι και χρονοβόρο.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης σήμερα Σάββατο επισκέπτεται τη Σάμο και ακολουθεί η επίσκεψή του σε Χίο και Λέσβο, οπότε αναμένονται εξελίξεις. Εν τω μεταξύ, σύσκεψη με τομεάρχες και συνεργάτες που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, είχε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Μετά τη σύσκεψη ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση συνόδου κορυφής για το προσφυγικό. Την κάλεσε επίσης «να αλλάξει ρότα και να υλοποιήσει επιτέλους το σχέδιο που εφάρμοζε με αποτελεσματικότητα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προς όφελος και των νησιωτών και των αιτούντων ασύλου» και «να εγκαταλείψει άμεσα τη λογική του αυταρχισμού, να αποσύρει τις δυνάμεις των ΜΑΤ από τα νησιά, να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη περιουσιών και να προχωρήσει σε ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

1 σχόλιο:

  1. If you're looking to lose kilograms then you certainly have to start following this totally brand new personalized keto plan.

    To create this keto diet, licensed nutritionists, fitness couches, and cooks have joined together to provide keto meal plans that are efficient, decent, economically-efficient, and delicious.

    Since their launch in January 2019, 100's of individuals have already transformed their figure and well-being with the benefits a good keto plan can provide.

    Speaking of benefits; clicking this link, you'll discover 8 scientifically-confirmed ones provided by the keto plan.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...