Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Στήριξη της Ε.Ε. στην Ελλάδα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
 Την πλήρη στήριξή της στην Ελλάδα σχετικά με την πολιτική αποτροπής της παράνομης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα επανέλαβε χθες η Ε.Ε. στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) στο Ζάγκρεμπ. Οπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών (το οποίο επαναλαμβάνει σε πολλά σημεία το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τετάρτης): «Παρότι αναγνωρίζει το αυξημένο μεταναστευτικό βάρος και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο έδαφός της και τις σημαντικές προσπάθειες που έχει καταβάλει
για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, η Ε.Ε. επαναλαμβάνει τη σοβαρή της ανησυχία σχετικά με την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει σθεναρά τη χρήση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς».
Η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της, σημειώνεται, «είναι αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Οι παράνομες διελεύσεις δεν θα γίνουν ανεκτές. Σχετικά με αυτό, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα, σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή και τη διεθνή νομοθεσία». Στο ανακοινωθέν εκφράζεται επίσης «απόλυτη αλληλεγγύη» προς την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει μία «άνευ προηγουμένου κατάσταση». Η Ε.Ε., επιπλέον, καλεί την Τουρκία να «εφαρμόσει πλήρως τους όρους της κοινής δήλωσης του 2016 απέναντι σε όλα τα κράτη-μέλη» (η αναφορά αφορά την Κύπρο). Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η «εξομάλυνση της κατάστασης» στα σύνορα είναι «προϋπόθεση» για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση με την Τουρκία.
Το ΣΕΥ έλαβε χώρα στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας –μιας ακόμα– για κατάπαυση πυρός στη βορειοδυτική Συρία μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα. Στο κοινό ανακοινωθέν αναγνωρίζεται η «δύσκολη κατάσταση» στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία εξαιτίας της στρατιωτικής εκστρατείας του συριακού καθεστώτος στο Ιντλίμπ. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την επιτακτική έκκλησή του να γίνει σεβαστή η κατάπαυση του πυρός, «που θα εγγυηθεί την προστασία των αμάχων» και «θα επιτρέψει την αδιατάρακτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα».
Κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «έχουμε σαφή αποδεικτικά στοιχεία» ότι η μαζική κίνηση προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα «δημιουργήθηκε και ενορχηστρώθηκε από την Τουρκία». Η Ε.Ε., τόνισε, «δεν θα αποδεχθεί την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου».
Ο κ. Μπορέλ, από την πλευρά του, δήλωσε «ικανοποιημένος» από τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στη Μόσχα, η οποία αποτελεί «αναγκαία προϋπόθεση» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιντλίμπ. Είπε ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον πόρων στην Τουρκία για τη στήριξη του προσφυγικού πληθυσμού στα εδάφη της (δεν υπήρξε ωστόσο κάποια αναφορά σε αυτό στο τελικό ανακοινωθέν).
Σε μία άλλη εξέλιξη, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα –περίπου 5.500 τον αριθμό– που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά. Η αρμόδια επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον θα μεταβεί στην Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα για να συνομιλήσει με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη και οργανώσεις «ώστε να βρεθούν λύσεις» ώστε τα παιδιά να μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς προορισμούς. Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, η γερμανική κυβέρνηση δραστηριοποιείται παρασκηνιακά για την πιθανή υποδοχή ενός αριθμού προσφυγόπουλων, υπό τον όρο πρώτα να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...