Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Αδειάζει η Αθήνα από τουρίστες, πτώση κρατήσεων για το καλοκαίρι

Ακυρώσεις συνεδρίων, μειωμένες κρατήσεις και ακυρώσεις άλλων, καθυστερήσεις προκαταβολών από πράκτορες, διαπραγματεύσεις για την πολιτική ακυρώσεων, ιδιαίτερα χαμηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία πόλης και δη των Αθηνών και οι πρώτες ενδείξεις κάμψης των αφίξεων από το εξωτερικό είναι οι αρχικές επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό από την επιδημία του Covid-19.
Με τον συνεδριακό τουρισμό να αδειάζει τα ξενοδοχεία της Αττικής και τα ταξίδια city break να έχουν μειωθεί σημαντικά σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας των αερομεταφορών, το πλήγμα στα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας είναι ήδη μεγάλο. Μέσα σε μία μόνον ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας Ελληνας ξενοδόχος με μονάδες
δωδεκάμηνης λειτουργίας δέχθηκε ακυρώσεις από δεκατέσσερα (14) γκρουπ ξένων ταξιδιωτών. Και δεν ήταν οι μόνες. Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να διαπιστώσει την έκταση του προβλήματος. Μια βόλτα στην Πλάκα, που τυπικά μετά το σούρουπο σφύζει από ξένους επισκέπτες, αποκαλύπτει την κατάσταση: λιγοστοί διαβάτες και ακόμα λιγότεροι πελάτες στα καταστήματα.
Πληρότητα 20%
Ο επικεφαλής μεγάλου εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος των Αθηνών δηλώνει στην «Κ» ιδιαίτερα απαισιόδοξος, μιλάει για πληρότητα κάτω από 20% και εκτιμά πως πλήθος μικρότερων μονάδων που άνοιξαν τα τελευταία χρόνια και φέρουν δανειακά βάρη θα αντιμετωπίσουν ακόμα και πρόβλημα βιωσιμότητας αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξής τους. Με δεδομένη την έκθεση της χώρας στον τουρισμό και την ανάλογη έκθεση των τραπεζών, καθίσταται σαφές πως αν η επιδημία διαρκέσει πολύ, οι τράπεζες μπορεί να αντιμετωπίσουν μια νέα γενιά μη εξυπηρετουμένων δανείων από ξενοδοχεία, λένε στην αγορά.
Εν τω μεταξύ, στα resorts βλέπουν τον αριθμό των κρατήσεων για το καλοκαίρι να έχει αρχίσει να υποχωρεί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ κανείς σχεδόν πλέον δεν περιμένει καλά νούμερα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Στη δυσοίωνη εικόνα των κρατήσεων έρχεται όμως να προστεθεί και η δυστοκία με την οποία προχωρούν σε προκαταβολές οι πράκτορες. Οι τελευταίοι ανησυχούν για το τι θα ακολουθήσει και επιχειρούν να μειώσουν το ρίσκο τους. «Ολοι προσπαθούν να μη μείνουν με τον μουτζούρη και να μεταφέρουν το ρίσκο τους κατά το δυνατόν στην υπόλοιπη αλυσίδα», εξηγεί επικεφαλής πωλήσεων μεγάλης αλυσίδας ελληνικών ξενοδοχείων. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εισηγήθηκε στην ελληνική βιομηχανία φιλοξενίας την άμεση υιοθέτηση ευέλικτης πολιτικής ακυρώσεων προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι ξένοι επισκέπτες και πράκτορες, αφενός, να προχωρήσουν σε κρατήσεις εν μέσω των διεθνών ανησυχιών για την επιδημία του CoVid-19 και αφετέρου να μην προχωρήσουν σε ακυρώσεις όσοι έχουν ήδη κάνει κρατήσεις. Η πρόταση εντάσσεται στη δέσμη πρωτοβουλιών με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού που συγκροτεί και θα ανακοινώσει η ομάδα διαχείρισης της κρίσης του ΣΕΤΕ.
Το κρίσιμο διάστημα
Διευθυντής συγκροτήματος ξενοδοχείων resort εξηγεί στην «Κ» πως ενώ μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οι κρατήσεις για το καλοκαίρι ήταν σε παρόμοια επίπεδα με τα περυσινά, τις πρώτες μέρες του Μαρτίου άρχισε η κάμψη των κρατήσεων συγκριτικά με τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πέρυσι την ίδια εβδομάδα. Κάμψη όμως εμφανίζουν σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά για τον Μάρτιο και οι αφίξεις ξένων επισκεπτών στα ελληνικά αεροδρόμια. Η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη και η εμφάνιση των πρώτων δεκάδων ασθενών και στην Ελλάδα πλήττει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και μαζί και τη διάθεση των ανθρώπων να ταξιδέψουν.
Ετσι, αν δεν υπάρξει μια εποχική ύφεση της διάδοσης του ιού, όπως πολλοί ευελπιστούν, είναι σίγουρο πως θα πληγεί και η κατεξοχήν τουριστική σεζόν του Ιουλίου - Αυγούστου.
Το καλό και το κακό σενάριο
Οι πρώτες εκτιμήσεις ανθρώπων του κλάδου μιλούν για πτώση της τουριστικής δραστηριότητας μεγαλύτερη του 20% για την περίοδο Μαρτίου - Μαΐου. Δεν αποτολμούν όμως εκτίμηση για το τρίτο τρίμηνο, καθώς ακόμη απουσιάζουν κρίσιμα δεδομένα, ενώ παράλληλα δεν έχει σφυγμομετρηθεί ακριβέστερα η επίπτωση στην ευρύτερη ταξιδιωτική κουλτούρα των αγορών από τις οποίες έλκει επισκέπτες η Ελλάδα: πόσο λιγότεροι, δηλαδή, Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Βρετανοί και Αμερικανοί που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από το εξωτερικό του ελληνικού τουρισμού θα ταξιδέψουν φέτος. Τα έσοδα από τους ξένους επισκέπτες το 2019 έφτασαν τα 18 δισεκατομμύρια και έτσι μια πτώση της τάξης του 10% σε ετήσια βάση αντιστοιχεί σε 1,8 δισεκατομμύριο ή μία ποσοστιαία μονάδα του ελληνικού ΑΕΠ. Ομως η πτώση μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις εμπιστευτικής έκθεσης της McKinsey για τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις διεθνώς. Ειδικότερα, ο συμβουλευτικός οίκος εκτιμά πως στο καλό σενάριο, αυτό της ύφεσης της διάδοσης κατά τους θερινούς μήνες, το πλήγμα στον τουρισμό διεθνώς θα εκταθεί χρονικά έως και το τρίτο τρίμηνο του 2020 πριν αρχίσει η ανάκαμψη το τέταρτο τρίμηνο. Ακόμη και έτσι όμως, η επίπτωση στην οικονομία του τουρισμού εκτιμάται πως θα είναι σημαντική, αφού προβλέπει κάμψη της ζήτησης στον τουρισμό διεθνώς κατά το 2020 έως και κατά 40%.

1 σχόλιο:

  1. If you're looking to lose pounds then you certainly have to try this brand new personalized keto diet.

    To create this service, licensed nutritionists, fitness couches, and professional cooks joined together to develop keto meal plans that are efficient, convenient, cost-efficient, and enjoyable.

    Since their first launch in early 2019, hundreds of people have already remodeled their body and health with the benefits a professional keto diet can provide.

    Speaking of benefits: in this link, you'll discover 8 scientifically-tested ones provided by the keto diet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...