Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Ενισχύει την εργασιακή ζούγκλα με τη μείωση των προστίμων για τις παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας το υπουργείο εργασίας

Στον αστικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, πρόθυμο πάντα να κάνει την τρίχα τριχιά αν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου ή της δεξιάς ή και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, δεν βρέθηκε ούτε ψήγμα σχολιασμού για τις γενναίες μειώσεις προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Η υπάρχουσα εργασιακή ζούγκλα, η αυθαιρεσία των εργοδοτών δεν τους αρκεί.
Φοβούνται μήπως μειωθεί η πίεση που εξασκεί ο πιο βάρβαρος τρομοκράτης που είναι η ανεργία και αναγκάζονται να δίνουν τα νόμιμα ή τροφοδοτηθεί ένα κύμα εργατικής αγανάκτησης και οργής για τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων, των μισθών και των δικαιωμάτων τους. Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη
Βρούτση, για την κατηγοριοποίηση παραβάσεων και τον καθορισμό ύψους προστίμων που επιβάλλονται από τους Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας(ΣΕΠΕ).
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, κατηγοριοποιούνται οι παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και καθορίζονται μέθοδοι υπολογισμού των επιβαλλόμενων προστίμων από τους Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων, με τη συνεκτίμηση των προβλεπόμενων κριτηρίων με ένα κύριο στόχο. Να μειθούν τα πρόστιμα που καθορίσθηκαν κάτω από το βάρος της τρομακτικής ανεργίας για να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στους εργοδότες και ευκαμψία στην αγορά εργασίας.
Για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμων), συνεκτιμώνται (θα ψάχνουν να βρουν και ελαφρυντικά στο τέλος!)τα εξής κριτήρια:
  1. i) η σοβαρότητα της παράβασης,
  2. ii) ο αριθμός εργαζομένων,
iii) η επανειλημμένη επιβολή κυρώσεων για παρόμοιες παραβάσεις,
  1. iv) o αριθμός των εργαζομένων που θίγονται,
  2. v) το μέγεθος της επιχείρησης,
  3. vi) το καθεστώς απασχόλησης,
vii) η υπαιτιότητα.
Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, βάσει του αριθμού των εργαζομένων της στον ελεγχόμενο τόπο εργασίας, οι επιχειρήσεις κατατάσσονται, ως εξής: σε μικρές επιχειρήσεις (1-10 εργαζόμενοι), σε μεσαίες επιχειρήσεις (11-20, 21-50 εργαζόμενοι) και σε μεγάλες επιχειρήσεις (51-150, 151-250 και 251 και άνω εργαζόμενοι).
Η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της μείωσης προστίμων για την αδήλωτη εργασία από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και γενικότερα της πολιτικής τους, που αποτυπώνεται με δεκάδες εισφοροαπαλλαγές, ευνοϊκές ρυθμίσεις και οικονομικές ενισχύσεις προς τη μεγαλοεργοδοσία.
Αν και το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για «μια νέα αρχιτεκτονική στο σύστημα κυρώσεων που βασίζεται στην αντικειμενικότητα, στη διαφάνεια, στη σαφήνεια και την απλότητα», καθώς και «στη θωράκιση έναντι πιθανών συμπτωμάτων διαφθοράς», η νέα κλίμακα των προστίμων ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες σε αρκετές περιπτώσεις το ύψος του προστίμου μειώνεται σημαντικά, όπως π.χ. στην περίπτωση της αδήλωτης υπερωρίας στα 1.000 ευρώ ανά άτομο, από 3.000 ευρώ για επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων που ίσχυε πριν, και από 15.000 ευρώ για κάθε θιγόμενο εργαζόμενο σε επιχειρήσεις άνω των 250 εργαζομένων. Αντίστοιχα, για την παράβαση της στέρησης άδειας μητρότητας, το πρόστιμο για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μειώνεται στα 4.000 ευρώ από 7.500 έως 15.000 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα!
Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, η εργοδοτική ασυδοσία «ανθίζει» πάνω στη βάση όλου του αντεργατικού νομικού οπλοστασίου για τη γενίκευση της «ευελιξίας», που ενισχύεται συνεχώς, την ίδια ώρα που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί απαξιώνονται διαχρονικά, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και τις αναγκαίες υποδομές και με προσανατολισμό στην «εργασιακή ειρήνη» και στον σεβασμό της «επιχειρηματικότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...