Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Η «αριστερά» της συναίνεσης, του ΝΑΤΟ και της εθνικής στρατηγικής

του Μπάμπη Συριόπουλου
▸ Μεγάλο «ναι» στους εξοπλισμούς και στη συμφωνία για τις βάσεις…
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής της 5ης Γενάρη έδωσε απαντήσεις για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά ζητήματα, καθώς και για το είδος της αντιπολίτευσης που κάνει. Το στίγμα δίνει εξαρχής, καλώντας τον πρωθυπουργό «να επισπεύσει την εκλογή Παυλόπουλου με μεγάλη πλειοψηφία και αμέσως μετά να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο, για να συμφωνήσουμε πάνω στις βασικές γραμμές της εθνικής στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία».

Η συναίνεση διαπερνάει σαν κόκκινη κλωστή τη συνέντευξη. Ο Α. Τσίπρας αποκηρύσσει τη «λαϊκίστικη αντιπολίτευση», δηλώνοντας ρητά ότι «το αρραγές μέτωπο και η εθνική στρατηγική είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση εθνικών απειλών και κινδύνων». Υπερθεματίζει για τον αστικό επιθετικό άξονα Ισραήλ, Ελλάδας, Κύπρου υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ, το «σχήμα 3+1» όπως λέει, υπενθυμίζοντας ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθιερώθηκε το εν λόγω «σχήμα» και προωθήθηκε ο αγωγός EastMed σε αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Ισραήλ. Σε περίπτωση θερμού επεισοδίου απαντά με βεβαιότητα: «Η εκπεφρασμένη κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας είναι σαφής· η χώρα μας δεν θα ανεχθεί οιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Όπως είναι αναμενόμενο, στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για τον «αμυντικό προϋπολογισμό» και τον εκσυγχρονισμό των F-16 και Μιράζ. Η συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων» και της αντιμετώπισης της τουρκικής επιρροής. Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι, εξαιτίας της συμφωνίας, η «αστυνόμευση του εναέριου χώρου» της Βόρειας Μακεδονίας θα γίνεται από ελληνικά αεροσκάφη.
Το μόνο σημείο στην εξωτερική πολιτική που διαφοροποιήθηκε ελαφρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τη σημερινή κυβέρνηση, είναι ότι κατά τη γνώμη του η τελευταία έπρεπε να ζητήσει ανταλλάγματα πριν την υπογραφή της συμφωνίας «αμυντικής συνεργασίας» για τις βάσεις των ΗΠΑ. Όπως είπε, δεν μπορεί η Ελλάδα να πιέζει τις ΗΠΑ, «αν η ελληνική στάση θεωρείται δεδομένη». Ούτε σκέψη για το νρόλο των βάσεων και των λοιπών διευκολύνσεων στο πολεμικό σκηνικό που στήνουν οι ΗΠΑ κατά του Ιράν, καθώς και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό.
Για το προσφυγικό, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για τους 19.000 πρόσφυγες στη Μόρια, τάχθηκε υπέρ των «μετεγκαταστάσεων» στο εσωτερικό της χώρας. Το ενδεχόμενο να ζήσουν οι πρόσφυγες σε σπίτια σαν άνθρωποι και να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία, προφανώς δεν υπάρχει για τον Αλέξη Τσίπρα. Απαντώντας σε ερώτηση, τοποθετείται κατά του περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας –που τον είχε θεσμοθετήσει βέβαια και η κυβέρνησή του– αλλά προκρίνει «την αίσθηση ευθύνης των συνδικάτων, ώστε να έχουν με το μέρος τους και όχι απέναντί τους την κοινωνία».
Για το πολυσυζητημένο θέμα της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ, τον θεωρεί ένα κόμμα της Νέας Αριστεράς, με σχέση συμπόρευσης με την «αριστερή σοσιαλδημοκρατία» και συμμαχίες στο πλαίσιο της δημοκρατικής παράταξης. Αναφερόμενος στα αδιέξοδα του σημερινού καπιταλισμού, προτείνει μια αριστερά του «δημοκρατικού σοσιαλισμού» με πολιτικές που θα μπορούσαν να συνοψιστούν «σε δύο λέξεις: περισσότερη δικαιοσύνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...