Εξοικονόμηση 122,15 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Ελλάδα με τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να μηδενίσει το περιθώριο επιτοκιακού κέρδους παλαιότερου δανείου προς τη χώρα, με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, να τονίζει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της τήρησης των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας.
Η χθεσινή απόφαση του ESM εντάσσεται στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που συνεχίζουν να εφαρμόζονται υπό την προϋπόθεση των θετικών αξιολογήσεων της μεταμνημονιακής εποπτείας. Στην πραγματικότητα, τα 122,15 εκατ. ευρώ αποτελούν μέρος της «δόσης» που εγκρίθηκε για την Ελλάδα στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου
2019.
Η «δόση» ήταν 767 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644,42 εκατ. ευρώ αφορούσαν την επιστροφή κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) και εκταμιεύθηκαν ήδη στις 20 Δεκεμβρίου 2019 και τα υπόλοιπα 122,15 εκατ. αντιστοιχούσαν στον μηδενισμό του επιτοκιακού κέρδους, που αποφασίσθηκε χθες.
Τα τελευταία απλώς διαγράφονται από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και για τα δύο, η απόφαση του Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους προβλέπει ότι εγκρίνονται υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της, κάτι που διαπιστώνεται στο πλαίσιο των αξιολογήσεων.
«Μετά το τέλος του προγράμματος ESM τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα δεσμεύθηκε να συνεχίσει την εφαρμογή κρίσιμων μεταρρυθμίσεων», σχολίασε ο κ. Ρέγκλινγκ με αφορμή την απόφαση. «Η μείωση του περιθωρίου επιτοκιακού κέρδους, καθώς και η εκταμίευση των κερδών των SMPs και ANFAs δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις». Και ο κ. Ρέγκλινγκ συνέχισε: «Η συνεχιζόμενη πρόοδος στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων έχει συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας. Με πάνω από 190 δισ. ευρώ εκκρεμή δάνεια, ο EFSF και ο ESM είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας και είναι προς το κοινό μας συμφέρον να καταστεί η Ελλάδα μια επιτυχής και ανθούσα οικονομία».
Η χθεσινή απόφαση αντιστοιχεί στη δεύτερη δόση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Η πρώτη είχε δοθεί στις 2 Μαΐου 2019 και αντιστοιχούσε σε 970 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644,42 εκατ. ευρώ ήταν SMPs και ΑNFAs και τα υπόλοιπα αφορούσαν την κατάργηση του περιθωρίου επιτοκιακού κέρδους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου