Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Τι θα του πω;

Εκατομμύρια από εμάς ενώσαμε τις φωνές μας με τα νέα παιδιά που αγωνίζονται για το μέλλον μας, στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις για το κλίμα που έγιναν ποτέ. Καθώς έβλεπα τα τεράστια πλήθη να κατακλύζουν τους δρόμους σε ολόκληρο τον πλανήτη, η καρδιά μου πλημμύρισε με ελπίδα.

Αλλά και η θλίψη ταυτόχρονα.

Θλίψη για τα μέρη που έχουν ήδη καταστραφεί απ’ την κλιματική αλλαγή. Για τον Αμαζόνιο που ακόμα καίγεται καθώς τα παιδιά διαδηλώνουν. Θλίψη γι' αυτά τα παιδιά που αναγκάζονται να φωνάζουν για το αυτονόητο.
Ο ενός έτους γιος μου ήταν εκεί μαζί τους -- στην πρώτη του διαμαρτυρία. Αναρωτήθηκα τι θα του πω για όλα αυτά όταν μεγαλώσει; Και η απάντηση ήρθε σε μια λέξη:



Avaaz.

Θα του πω την ιστορία μας -- για τα εκατομμύρια ανθρώπων απ’ όλο τον πλανήτη που ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια σε κάθε εμπόδιο, για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Αυτό είναι το Avaaz -- όλοι και όλες εμείς που συσπειρωνόμαστε για να ζήσουμε αρμονικά μεταξύ μας και με τον πλανήτη μας, αναγνωρίζοντας ότι δεν είμαστε ξεχωριστοί από τη φύση, αλλά ότι ΕΙΜΑΣΤΕ η φύση που ξεδιπλώνεται με όλο και πιο μαγικούς τρόπους.

Να μερικές από τις ιστορίες που θα πω στον γιο μου για το τι έκανε το κίνημά μας για να σώσει το μέλλον:

Πιέζουμε δυναμικά για 100% καθαρή ενέργεια -- εκατομμύρια στους δρόμους!

Αβαζίτες και Αβαζίτισσες μάχονται για ένα ασφαλές, βιώσιμο κλίμα για περισσότερο από μία δεκαετία. Την περασμένη βδομάδα δώσαμε το παρόν στις κλιματικές απεργίες και τη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ. Μαζί κινητοποιήσαμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να απεργήσουν. Και βοηθήσαμε ώστε αυτή η ορμητική παρουσία στους δρόμους να γίνει αισθητή στους κύκλους της εξουσίας. Λίγες μέρες πριν απ’ τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα, πιέσαμε τη Γερμανία να περάσει νέα μέτρα για την προστασία του κλίματος. Μέχρι στιγμής, 77 χώρες έχουν δεσμευτεί να βάλουν τέλος στις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, και 130 τράπεζες συμφώνησαν να εναρμονίσουν τις επενδύσεις τους με τη Συμφωνία του Παρισιού. Αλλά έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.


Υπερασπιζόμαστε τον Αμαζόνιο - 2.4 εκατ. φωνές!

Με το που βγήκε η είδηση για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, έπρεπε να δείξουμε επειγόντως στο Κογκρέσο της Βραζιλίας ότι όλος ο κόσμος, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, απαιτεί να σταματήσει η παράνομη αποψίλωση. Δημοσιεύσαμε δημοσκόπηση που δείχνει ότι ακόμα και οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου θέλουν να ληφθούν μέτρα προστασίας. Η εκστρατεία μας έγινε viral, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 2 εκατομμύρια υπογραφές. Στη συνέχεια, φέραμε το μήνυμά μας μέσα στο Κογκρέσο, μαζί με μια χορωδία μαθητών. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, γι’ αυτό κάθε βδομάδα το Avaaz βρίσκεται στο Κογκρέσο πιέζοντας τους βουλευτές να ψηφίσουν περισσότερους νόμους για την προστασία του Αμαζονίου και την υπεράσπιση των αυτόχθονων κοινοτήτων απ’ τις απειλές του Μπολσονάρου.

diego Ακτιβιστής του Avaaz, Diego Casaes, μαζί με 38 μαθητές και μαθήτριες και βουλευτές, παραδίδει το αίτημά μας για την προστασία του Αμαζονίου απευθείας στο Κογκρέσο!

«Το Avaaz δίνει σταθερά μάχη για τον Αμαζόνιο. Τα ψηφίσματα και οι δημοσκοπήσεις σας είναι σημαντικά εργαλεία επιχειρηματολογίας στην προσπάθεια που κάνουμε ώστε να πείσουμε κι άλλους βουλευτές, και φέρνουν αποτέλεσμα.» - Αλεσσάντρο Μόλον, Βραζιλιάνος βουλευτής


Δίνουμε μάχη ενάντια στην εξαφάνιση των ειδών προστατεύοντας το 50% του πλανήτη - 3 Πρόεδροι & συνεχίζουμε!!

Πριν μερικούς μήνες, χιλιάδες από εμάς γράψαμε ειλικρινή και συγκινητικά γράμματα προς τους παγκόσμιους ηγέτες, καλώντας τους να στηρίξουν το σχέδιο των επιστημόνων για προστασία του μισού πλανήτη απ’ την ανθρώπινη εκμετάλλευση. Τυπώσαμε τα γράμματα σε όμορφα βιβλία και τα παραδίδουμε προσωπικά σε ορισμένους απ’ τους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη. Ήδη συναντήσαμε τον πρωθυπουργό του Καναδά Τρουντό, τον πρόεδρο της Κολομβίας Ντούκε, τον πρόεδρο Αλβαράδο της Κόστα Ρίκα, την υπουργό περιβάλλοντος της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπόρνε και τον υπουργό περιβάλλοντος της Αιθιοπίας, Φεκάντου Μπέγιεν. Και όλοι τους υποστήριξαν αυτό το όραμα. Τώρα πρέπει να εντείνουμε την πίεση πριν την κρίσιμη διάσκεψη που θα γίνει του χρόνου, για να κάνουμε όλες τις κυβερνήσεις να δεσμευτούν για την προστασία του μισού πλανήτη.

protect half the planet Το Avaaz παραδίδει το σχέδιο για την προστασία του μισού πλανήτη στους ηγέτες του κόσμου.


Στηρίξαμε τους αυτόχθονες να υπερασπιστούν τα εδάφη τους - 28 εκατ. στρέμματα προστατεύτηκαν!

Όταν η φυλή Χουαοράνι έκανε μήνυση στην κυβέρνηση του Ισημερινού που ήθελε να ξεπουλήσει τα πατρογονικά τους εδάφη τους σε πετρελαϊκές εταιρείες, Αβαζίτες και Αβαζίτισσες απ’ όλο τον κόσμο συγκεντρώσαμε χρήματα για να στηρίξουμε τον δικαστικό τους αγώνα. Και κερδίσαμε! Βοηθήσαμε να προστατευτούν 2 εκατ. στρέμματα γης των Χουαοράνι, σταματήσαμε τη δημοπρασία 28 εκατ. επιπλέον στρεμμάτων που ανήκουν στους αυτόχθονες του Εκουαδόρ, και πετύχαμε δικαστική απόφαση-ορόσημο για τα δικαιώματα των ιθαγενών στην Αμαζονία. Στη συνέχεια φέραμε ιθαγενείς ηγέτες από τον Αμαζόνιο στη Νέα Υόρκη για να συναντήσουν τους αρμόδιους του ΟΗΕ, ενώ στην Βραζιλία στηρίξαμε τις μαζικές πορείες των αυτόχθονων που αντιστέκονται στην καταστροφή του Αμαζονίου!

Nemonte Μέλη της φυλής των Χουαοράνι τη στιγμή που ανακοινώνεται ότι κέρδισαν τη δίκη για την προστασία του τροπικού δάσους απ’ τις πετρελαϊκές.



«Όταν η κυβέρνηση του Εκουαδόρ προσπάθησε να βγάλει στο σφυρί 2 εκατ. στρέμματα από τα πατρογονικά εδάφη του λαού μου, για να τα δώσει σε πετρελαϊκές εταιρείες, τους πήγαμε στο δικαστήριο και ζητήσαμε την υποστήριξή σας. Τα μέλη του Avaaz ανταποκρίθηκαν, προσφέροντας τη δημοσιότητα και τους πόρους που είχαμε ανάγκη ώστε να σημειώσουμε μια ιστορική νίκη για τη φυλή των Χουαοράνι, τα δικαιώματα των αυτόχθονων και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου» - Νεμόντε Νεγκίμο, Πρόεδρος της oργάνωσης Waorani Pastaza


Αγωνιζόμαστε ενάντια στο εμπόριο ελεφαντόδοντου - καταργώντας το παντού!

Το κίνημά μας πρωτοστατεί στον αγώνα για την προστασία των ελεφάντων και το κλεισιμο των μεγαλύτερων αγορών ελεφαντόδοντου. Πιέσαμε την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ να βάλει λουκέτο στο εμπόριο ελεφαντόδοντου και μετά από μια μεγάλη εκστρατεία του Avaaz, η Ευρώπη υπόσχεται νέους, αυστηρούς περιορισμούς. Τώρα έχουμε βάλει στο στόχαστρο την Ιαπωνία, μία από τις τελευταίες μεγάλες αγορές στον κόσμο. Πριν από ένα μήνα στείλαμε χιλιάδες μηνύματα σε Ιάπωνες διπλωμάτες, παραδώσαμε το ψήφισμα με τις 1,2 εκατ. υπογραφές μας στην ιαπωνική αντιπροσωπεία στο κρίσιμο παγκόσμιο συνέδριο για τα άγρια ζώα, και τρέξαμε μια ολοσέλιδη σκληρή διαφήμιση στους Financial Times της Ασίας. Και το καλύτερο; Έχει αποτέλεσμα: Νέα στοιχεία δείχνουν ότι η λαθροθηρία των ελεφάντων έχει σημειώσει πτώση, καθώς οι αγορές ελεφαντόδοντου κλείνουν!

ivorytrade Η ολοσέλιδη διαφήμιση του Avaaz στους Financial Times που καλεί την Ιαπωνία να απαγορεύσει το εμπόριο ελεφαντόδοντου, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου Διεθνούς Εμπορίου για τα Απειλούμενα Είδη (CITES)


Κερδίζοντας προστασία για τις καμηλοπαρδάλεις, τις λεοπαρδάλεις του χιονιού και την άγρια φύση παντού!

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο από εμάς βοηθήσαμε να περάσουν νέα μέτρα προστασίας για τις απειλούμενες καμηλοπαρδάλεις, ακόμα και όταν πολλοί έλεγαν ότι ήταν αδύνατο. Δεκάδες χιλιάδες από εμάς δώσαμε χρήματα για τη δημιουργία ενός τεράστιου καταφυγίου για τις λεοπαρδάλεις του χιονιού στο Νεπάλ, ενώ αγοράσαμε και προστατεύσαμε έναν εύθραυστο βιότοπο που απειλείται από την «ανάπτυξη» στα νησιά Γκαλαπάγκος. Και χάρη στις δωρεές μελών του Avaaz, γενναίοι δασοφύλακες στην Αφρική, που ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν τα άγρια ζώα, λαμβάνουν τώρα την καλύτερη εκπαίδευση στον κόσμο.

rangers Εκπαίδευση δασοφυλάκων χρηματοδοτούμενη απ’ το Avaaz, ώστε να μπορούν να διδάξουν στους συναδέλφους τους πώς να προστατεύουν καλύτερα την άγρια ζωή στην Αφρική.

«Ξέραμε ότι έπρεπε να στηρίξουμε τους δασοφύλακες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή... Το μόνο που δεν ξέραμε ήταν ποιος θα ήταν διατεθειμένος να χρηματοδοτήσει και να υποστηρίξει ένα τόσο ανατρεπτικό σχέδιο. Και τότε μας βρήκε το Avaaz! Μπορώ ήδη με το χέρι στην καρδιά να πω ότι είναι το καλύτερο πρόγραμμα που τρέξαμε ποτέ για δασοφύλακες κι ότι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο. Δε θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα χωρίς τη στήριξη από το κίνημα του Avaaz.» - Σον Γουίλμορ, ιδρυτής και διευθυντής του ιδρύματος Thin Green Line & πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων

Κι ακόμα δεν έχω καν αναφερθεί σε όσα κάναμε για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την εξιχνίαση τεράστιων δικτύων παραπληροφόρησης, την αντίστασή μας στην ακροδεξιά ανά τον κόσμο, τον αγώνα μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ότι δίνουμε παγκόσμια φωνή σε ευάλωτες μειονότητες όταν δέχονται επίθεση.

Γράφουμε μια νέα ιστορία για την ανθρωπότητα, μία που μας ενώνει και που μεταμορφώνει τον τρόπο που ζούμε σε αυτό τον πλανήτη. Και το κάνουμε μαζί.

Το τέλος αυτής της ιστορίας εξαρτάται από τον καθένα και καθεμία από εμάς. Η ελπίδα αναβλύζει απ’ την καρδιά μας, όταν βρούμε μέσα μας τη σπίθα για δράση. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Χτίζουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε -- τον κόσμο που αξίζουν τα παιδιά μας.

Με βαθιά ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια για όλες και όλους μας και γι’ αυτό που κάνουμε,

Bert και όλη η ομάδα του Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου