Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Μιχαηλίδου: Αλλαγές στη χορήγηση των επιδομάτων -Τι είπε για το κοινωνικό μέρισμα

Αλλαγές στη χορήγηση των επιδομάτων, εξήγγειλε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνέντευξη της στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
Συγκεκριμένα ανέφερε πως από τη μία κάποιοι αναρωτιούνται πως γίνεται να συνυπολογίζονται τα επιδόματα στο εισόδημα ενώ κάποιοι άλλοι που εργάζονται και δεν είναι δικαιούχοι παραπονιούνται ότι τα εισοδήματα όσων παίρνουν επιδόματα εν τέλει ξεπερνούν τα δικά τους.
Συγκεκριμένα η κυρία Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε πως «εμείς πρέπει να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα σε αυτά τα δύο» και πρόσθεσε πως από το 2020 θα υπάρξει ένας ολικός σχεδιασμός των επιδομάτων όπου θα δημιουργηθεί μία ενιαία βάση δικαιούχων, στην οποία
θα συγκεντρώνονται όλα τα επιδόματα που παίρνει κάθε φορολογούμενος και θα έχει πρόσβαση τόσο ο ίδιος όσο και οι Υπηρεσίες με τον ΑΜΚΑ.
Σχετικά με τους αλλοδαπούς δικαιούχους των δικαιωμάτων είπε πως «πάνω από το 90% των δικαιούχων είναι Έλληνες ενώ αυξάνεται ο χρόνος παραμονής από τα 5 στα 10 χρόνια με σκοπό να διαπιστωθεί πως οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν έμπρακτα στο ασφαλιστικό σύστημα».
Κοινωνικό μέρισμα: Θα ξεκινήσει από ομάδες με χαμηλά εισοδήματα
Σε ότι αφορά το κοινωνικό μέρισμα είπε πως δεν έχει αποφασισθεί τίποτα ακόμα. Τόνισε πως δεν έχει αποφασισθεί ακόμη το αν θα δοθεί καθώς η τελική απόφαση θα παρθεί εφόσον υπάρξει υπερπλεόνασμα, δηλαδή πλεόνασμα που θα ξεπερνάει τον στόχο.
Σύμφωνα με την κυρία Μιχαηλίδου σε περίπτωση που θα υπάρξει υπερπλεόνασμα τότε θα διαλευκανθούν και τα κριτήρια και οι δικαιούχοι. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως θα υπάρξει υπερπλεόνασμα και μάλιστα θα είναι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί για το Κοινωνικό Μέρισμα.
Αναφορικά με την κατανομή του Κοινωνικού Μερίσματος, ξεκαθάρισε πως η κατανομή θα ξεκινήσει από ομάδες με χαμηλά εισοδήματα. Ωστόσο και αυτό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο είπε η κυρία Μιχαηλίδου καθώς εξαρτάται από το υπερπλεόνασμα.
«Η πολιτική του κοινωνικού μερίσματος δεν πρέπει να υιοθετηθεί, ούτε η λογική των υπερπλεονασμάτων», σχολίασε κληθείσα να απαντήσει σε τυχόν επικρίσεις με βάση το ότι το ποσό που διατέθηκε πέρυσι ήταν 800 εκατ. ευρώ.
Η υφυπουργός κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για τη διανομή μερίσματος χωρίς οικονομικά κριτήρια και τόνισε ότι, «η πολιτική πρέπει να είναι να μην υπάρχει υπερφορολόγηση για τη συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία μετά διανέμονται στον κόσμο».

 Οριζόντιο το επίδομα γέννας
«Η λογική για το επίδομα γέννας έχει δημογραφικό χαρακτήρα», είπε για να ξεκαθαρίσει ότι, «δε ε θεωρούμε ότι δίνοντας 2000 ευρώ σε κάθε οικογένεια το πρώτο χρόνο γέννησης του παιδιού λύνουμε το δημογραφικό πρόβλημα».
Η Δ.Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε ότι, το «επίδομα γέννας θα δίνεται οριζόντια, χωρίς οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια» και πρόσθεσε πως «αυτό που θα κάνουμε είναι το 10% των πιο πλουσίων στη χώρα μας να μην πάρει αυτό το επίδομα, για να υπάρχει αίσθημα δικαίωσης».
Τέλος, αναφέρθηκε στη συνέχιση της χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών ((κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία και συσσίτια), αντιπαραβάλλοντας τη διακοπή της χρηματοδότησης από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπογραμμίζοντας τη βούληση για στήριξη των κοινωνικών δομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...