Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019

Θεοχαρόπουλος: Να μην χαρίσουμε το δημοκρατικό Κέντρο στον Μητσοτάκη

«Απαιτείται ένα γενναίο άνοιγμα σε όλο τον προοδευτικό κόσμο», για να γίνει «ο προοδευτικός αριστερός πόλος πλειοψηφική δύναμη στην ελληνική κοινωνία απέναντι στη ΝΔ και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές», δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σημειώνει πως τάσσεται υπέρ του ανοίγματος στην κοινωνία «χωρίς ναι μεν αλλά» και πως απαιτείται αποφασιστικότητα και γενναίες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα μακριά από παραλυτικές ισορροπίες. Υποστηρίζει ότι η ψηφιακή πλατφόρμα iSYRIZA θα μπορούσε
να αποτελέσει «και ένα εργαλείο επικοινωνίας των μελών και συνδιαμόρφωσης της πολιτικής του κόμματος, με εφαρμογές διαβούλευσης και ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση πως η νομοθέτησή της «περιέχει όλα τα στοιχεία που μας οδήγησαν στην κρίση και στη χρεοκοπία» και πως, τελικά, «όλες αυτές οι κινήσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν αλλά υπονομεύουν κάθε στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων». Σχολιάζοντας την υπόθεση «Τζόκερ» κάνει λόγο για «κρούσμα ακραίου νεοσυντηρητισμού».
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εφόσον η κυβέρνηση της ΝΔ υπαναχωρεί από την αρχική της θέση, αναμένουμε αυτή η αλλαγή στάσης να αποτυπωθεί και στο νομοσχέδιο με ταυτόχρονη συνταγματική αλλαγή». Προσθέτει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει σταθερά σε αυτό το θέμα τη συναίνεση στη βάση αρχών, ώστε να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, χωρίς όμως αλλοίωση του εκλογικού σώματος που επιχείρησε η ΝΔ με τις αρχικές της προτάσεις».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μέσω της συνέντευξής του στο «Πρακτορείο», κατηγορεί την κυβέρνηση πως «οι χειρισμοί της δείχνουν ότι, αντί να είναι πρωταγωνιστής στα Βαλκάνια, έχει επιλέξει το ρόλο κομπάρσου που παρακολουθεί άβουλα τις διεθνείς εξελίξεις» και σχολιάζει ότι «εκείνοι που προεκλογικά χαρακτήριζαν ‘προδοτική' και ‘επιζήμια' τη συμφωνία, τώρα τρέμουν στο ενδεχόμενο επιστροφής του VMRO στην κυβέρνηση και ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ειδικότερα για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο απάντησε: Η νομοθέτηση της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή περιέχει όλα τα στοιχεία που μας οδήγησαν στην κρίση και στη χρεοκοπία. Προχώρησε πράγματι γρήγορα μέχρι και στην εκ των υστέρων αλλαγή του νόμου για τον Διοικητή της ΕΥΠ για να ταιριάζει στον κομματικά αρεστό ο οποίος δεν είχε καν πτυχίο. Κατά τα άλλα προεκλογικά η ΝΔ όμνυε στην αριστεία. Όσον αφορά το τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε, δεν ήταν αναπτυξιακό αλλά συρραφή φωτογραφικών διατάξεων με στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Γι' αυτό ψηφίσθηκε μόνο από τη ΝΔ και το κόμμα του κυρίου Βελόπουλου. Από την Δεξιά και την "light" Ακροδεξιά. Με μοναδικούς συμμάχους τον Βελόπουλο στη Βουλή και τον ΣΕΒ στην κοινωνία, η ΝΔ προχωρά σε μία ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική απέναντι στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κάτι που θα οδηγήσει σε μειώσεις μισθών. Σπαταλά δημόσιους πόρους για να στηριχθούν φιλικά επιχειρηματικά και μικροκομματικά συμφέροντα με επιδότηση σε κλάδους της οικονομίας που δεν έχουν καμία πολλαπλασιαστική επίδραση, αλλά και με φωτογραφικές διατάξεις για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα αυτά. Η ανάπτυξη όμως δεν θα έρθει με ρουσφέτια αλλά με σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει. Η ΝΔ παρέπεμψε στις καλένδες τις προεκλογικές της εξαγγελίες για άμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και άφησε ανεκμετάλλευτο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση τους από το 3,5% στο 2,5%. Όλες αυτές οι κινήσεις όχι μόνο δεν συμβάλλουν αλλά υπονομεύουν κάθε στόχο για βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βαρουφάκης για σκανδαλολογία: Όλοι γνωρίζουν - Θα ήθελα να είχαμε FBI στην Ελλάδα

Καυστικός σχετικά με την σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση σκανδάλων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε, μιλώντ...