Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Βενιζέλος: «Σκευωρία η Novartis, με θύμα τη Δικαιοσύνη»

«Η σκευωρία Novartis είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει οι δημοκρατικοί και δικαιοκρατικοί θεσμοί τα τελευταία τριάντα χρόνια», επισημαίνει -μεταξύ άλλων- σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτηρίζει την "σκευωρία της Novartis” ως τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει οι δημοκρατικοί και δικαιοκρατικοί θεσμοί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Όπως αναφέρει, "το μεγάλο ζήτημα δεν είναι η χυδαία προσβολή σε βάρος εμβληματικών πολιτικών προσώπων που αγωνίστηκαν να σταθεί η
χώρα όρθια μέσα στην κρίση. Το μεγάλο ζήτημα είναι η εμπλοκή της Δικαιοσύνης που έχει καταστεί θύμα και όμηρος της σκευωρίας αυτής και οφείλει να αποκαταστήσει το κύρος και την αξιοπιστία της".
Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη εξαίρεσης που είχε υποβάλει ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά της Ελένης Τουλουπάκη από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερει ότι «ενώ διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή για μια σειρά αδικημάτων, με κορυφαίο την κατάχρηση εξουσίας, διενεργούνται απολύτως συναφείς ποινικές προκαταρκτικές εξετάσεις τόσο στο επίπεδο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου όσο και στο επίπεδο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση που επαναδιαβιβάστηκε στη Δικαιοσύνη κατά παραβίαση του Συντάγματος, με ωμή πολιτική απόφαση της πλειοψηφίας της προηγούμενης Βουλής, εξακολουθεί να εκκρεμεί για τρία πολιτικά πρόσωπα στην Εισαγγελία Διαφθοράς ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα στη Βουλή».
Και προσθέτει πως αυτό γίνεται «χωρίς να τίθεται το κορυφαίο ζήτημα της δικαιοδοσίας και ενώ οι ελέγχοντες ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα σε πολλαπλές ποινικές προδικασίες» και διευκρίνισε ότι «η Βουλή αντιμετώπισε το θέμα της ασυλίας του κ. Λοβέρδου ως ζήτημα προσωπικής του ευθιξίας και ευαισθησίας και ήρε την ασυλία του επειδή το ζήτησε».
Μάλιστα, επισημαίνει ότι «η Βουλή όφειλε όμως και οφείλει να αποκαταστήσει τη δικονομική τάξη και να διαφυλάξει τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης που διεξάγει η Επιτροπή της από όσους θέλουν να την υπονομεύσουν ή να την προκαταλάβουν» και συμπλήρωσε πως εδώ «κρίνεται η ικανότητα της σημερινής Βουλής να αποκαταστήσει το κύρος των θεσμών. Χωρίς ρεβανσισμούς, με αμιγώς δικανικά κριτήρια, αλλά με σοβαρότητα και αίσθηση του τι συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα».
Για την επιστροφή του στα πανεπιστημικά έδρανα
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρεται και στην επιστροφή του στα πανεπιστημιακά έδρανα ως καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ: «Βρήκα μια Σχολή που λειτουργεί σε πολύ αξιοπρεπές επίπεδο, με τις επιδόσεις της να αναγνωρίζονται διεθνώς. Βρήκα νέες πρυτανικές αρχές με διάθεση να αναλάβουν θαρραλέες πρωτοβουλίες για τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την αγορά, άρα πρωτίστως με την αγορά εργασίας».
»Κυρίως όμως βρήκα τα γεμάτα προσδοκίες πρόσωπα των φοιτητών μας τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Όπως βρήκα και ένα αισθητά καλύτερο επίπεδο ασφάλειας, ώστε να διεξάγεται απρόσκοπτα το διδακτικό και ερευνητικό έργο και να προστατεύεται πραγματικά η ακαδημαϊκή ελευθερία», σημειώνει και αναφέρει πως η «αποκομματικοποίηση» του πανεπιστημίου είναι εξίσου σημαντική. «Η οικειοθελής απόσυρση των κομμάτων από το πανεπιστημιακό γίγνεσθαι προς όφελος μιας ουσιαστικής ακαδημαϊκής, δηλαδή βαθιά δημοκρατικής και προοδευτικής, λειτουργίας», λέει χαρακτηιτικά.
Για τη Συνθήκη των Πρεσπών
Αναφορικά με το το γαλλικό βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ και τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει πως θίγεται η ισορροπία της Συνθήκης. 
«Η Συνθήκη των Πρεσπών εμφανίστηκε να έχει ως θεμέλιο την ευρωατλαντική προοπτική των γειτόνων μας με αντάλλαγμα μια σύνθετη ονομασία erga omnes, για κάθε χρήση εσωτερική και εξωτερική. Όμως η πραγματική εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος εξαρτήθηκε στο άρθρο 1 παρ. 10 της Συνθήκης από τον ρυθμό του ανοίγματος των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Τώρα, ενώ προχώρησε η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την πραγματική εσωτερική χρήση του σύνθετου ονόματος. Θίγεται συνεπώς η ισορροπία της συνθήκης αλλά και η στρατηγική της στόχευση που ήταν η σταθερότητα στη Βόρεια Μακεδονία, η ενίσχυση της κρατικής και κοινωνικής της συνοχής, όπως και η σταθερότητα σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Αλβανία είχε λιγότερο έντονες προσδοκίες για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, βρίσκεται όμως εδώ και καιρό σε συνθήκες εσωτερικής πολιτικής κρίσης. Η κατάσταση στην Αλβανία και στη Βόρεια Μακεδονία επηρεάζει σχεδόν αυτόματα την ήδη προβληματική κατάσταση στο Κόσοβο. Η συμφωνία Πρίστινας - Βελιγραδίου δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Ελπίζω η ΕΕ, και ιδίως η Γερμανία και η Γαλλία, να έχουν αίσθηση του διακυβεύματος, το οποίο γίνεται ακόμη σοβαρότερο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία», εξηγεί.
Για το δικαίωμα ψήφου των απόδημων
Τέλος, ερωτηθείς για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες να δοθεί το δικαίωμα στους αποδήμους ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Είναι σημαντικό να διαμορφώνονται ευρείες συναινέσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Είναι σημαντικό να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη του Συντάγματος για την ψήφο των εκτός επικράτειας πολιτών. Είναι επίσης σημαντικό να αξιοποιηθεί σωστά η ανοικτή αναθεωρητική διαδικασία. Αυτή δεν αφορά το άρθρο 51 παρ. 4 που αναφέρεται στο εκλογικό δικαίωμα των εκλογέων που βρίσκονται έξω από την επικράτεια και προβλέπει την έκδοση νόμου ψηφισμένου με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3».
»Αφορά την προσθήκη τέταρτης παραγράφου στο άρθρο 54 που αναφέρεται στις εκλογικές περιφέρειες, στον νόμιμο πληθυσμό των εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια και στον αριθμό των βουλευτών, αφενός μεν αυτών που εκλέγονται από κάθε Περιφέρεια, αφετέρου δε αυτών που εκλέγονται ενιαία σε επίπεδο επικράτειας. Συναφή θέματα μπορεί να ρυθμιστούν ειδικά για τους εκτός επικράτειας εκλογείς. Χωρίς να θίγονται όμως ρυθμίσεις όπως αυτές του άρθρου 51 παρ. 3 για τους επιτρεπόμενους περιορισμούς του εκλογικού δικαιώματος ή, πολύ περισσότερο, του άρθρου 4 παρ. 1 για τη γενική αρχή της ισότητας. Πολλά κρίνονται συνεπώς από τη νομοτεχνική κατάστρωση και τις λεπτομέρειες. Πολιτικά κρίσιμο θεωρώ τον τρόπο με τον οποίο θα υποδεχθούν οι απόδημοι Έλληνες πολίτες την τελική ρύθμιση. Αν θα τη θεωρήσουν πρόσκληση που τους απευθύνει η πατρίδα ή αποκλεισμό. Χρειάζεται μια ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση μαζί τους. Με όλες τις επιμέρους ομάδες, γιατί είναι άλλο οι νέοι που έφυγαν λόγω της κρίσης με προοπτική επανόδου και άλλο ο Ελληνισμός της Αμερικής ή της Αυστραλίας», καταλήγει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...