Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019

Πόσο «αγνή» ήταν η αντίδραση κατά των προσφύγων στα Βρασνά;

Του Γεράσιμου Χολέβα
Με «περίεργα» οργανωμένες αντιδράσεις ορισμένων κατοίκων στα Βρασνά, βρέθηκαν αντιμέτωποι 380 αιτούντες άσυλο (στην πλειονότητά τους οικογένειες από Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη και Αφγανιστάν).
Οι πρόσφυγες, που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο, ήταν να φιλοξενηθούν στα Βρασνά. Σύμφωνα, δε, με κύκλους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) η διαμονή τους σε ξενοδοχεία αποφασίστηκε έπειτα από την υπογραφή ιδιωτικών συμβάσεων με τους ιδιοκτήτες τους. Παρ’ όλα αυτά ορισμένες «κινητοποιήσεις» που μόνο ανθρωπιά δεν δείχνουν (δείτε το βίντεο
παρακάτω) εμπόδισαν την παρουσία των προσφύγων στην περιοχή.
Με νέα απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη οι πρόσφυγες μεταφέρονται σε κατασκήνωση στη Βόρεια Εύβοια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την «κινητοποίηση» των κατοίκων «διαφήμισε» η Χρυσή Αυγή μέσα από την ιστοσελίδα της με τίτλο
«Οι κάτοικοι στα Βρασνά μπλόκαραν την εγκατάσταση λαθρομεταναστών που τελικά μεταφέρθηκαν στην… Χαλκίδα» και την παρακάτω ρατσιστική περιγραφή:  «Τους μετέφεραν μέσα στα… μεσάνυχτα και από χωματόδρομους αλλά συναντούσαν παντού τις οργανωμένες ομάδες πολιτών
Στην αρχή του βίντεο (στο τέλος του κειμένου) από τις «κινητοποιήσεις» μπορείτε να δείτε μια «οργισμένη κάτοικο» που ζητά με μια ντουντούκα «να διωχθούν όλοι λαθραίοι από τη χώρα, διαφορετικά θα είναι προδοσία».
Είναι προφανές πως δεν είναι και τόσο «αγνά» όλα αυτά, ούτε και τόσο «αυθόρμητα»…  Όπως επίσης «αγνή» και «αυθόρμητη» δεν είναι και η πολιτική της κυβέρνησης που αναγκάζει τους πρόσφυγες σε ένα ατελείωτο και ανοργάνωτο πέρα – δώθε ταλαιπωρίας, στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Επιπλέον, να σημειωθεί ότι (όπως καταγράφει το rthess.gr, απ’ όπου και οι κεντρικές φωτογραφίες του δημοσιεύματος μας) όταν τα λεωφορεία έφτασαν κοντά στα Βραχνά μέχρι και πέτρες πετάχτηκαν.
Είναι προφανές και κάτι ακόμα: Τέτοιου είδους αντιδράσεις δεν έχουν ως αφετηρία την «προστασία» του τόπου και τουρισμού του, όπως δηλώνουν ορισμένοι από αυτούς που κινητοποιήθηκαν. Ακόμα και η παρουσία κι άλλων προσφύγων στην περιοχή, όπως επικαλούνται άλλοι, δεν είναι λόγος για κηρυχθούν «ανεπιθύμητοι» άνθρωποι.
Τα ρατσιστικά «μπλόκα» δεν είναι «κινητοποίηση». Είναι σκέτος ρατσισμός.
Οι φωτογραφίες είναι από το rthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάτι: "Όχι" του εισαγγελέα για άσκηση κακουργηματικής δίωξης

Αρνητική απάντηση έλαβε, από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της τραγωδίας στο  Μάτι  από την πυρκαγιά του Ιο...