Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Απαλλαγή Ψυχάρη και τραπεζιτών για τα 45 εκατ. θαλασσοδάνεια της Alpha Bank ζητά η εισαγγελέας

Την απαλλαγή του πρώην ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη για τα επισφαλή δάνεια ύψους 44,7 εκατ. ευρώ πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, ενώ αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε και για τα δέκα στελέχη της Alpha Bank από την οποία προήλθαν τα δάνεια.
«Έχω υπογράψει προσωπική εγγύηση στην τράπεζα 15 εκατ. ευρώ, αλλά δεν σημαίνει ότι έχω τα λεφτά cash. Με αέρα πήραμε τα δάνεια» είχε δηλώσει ο υιός του Σταύρου Ψυχάρη, Παναγιώτης κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, καθώς τότε ο πατέρας του δεν ήταν σε θέση να καταθέσει, επικαλούμενος λόγους υγείας.

Την Παρασκευή, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης των επισφαλών δανείων των 44,7 εκατ. ευρώ, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε την απαλλαγή του Στ. Ψυχάρη, υποστηρίζοντας πως δεν αποδείχθηκε τραπεζική ζημιά από την παροχή τους, προτείνοντας παράλληλα και την απαλλαγή των δέκα κατηγορούμενων στελεχών της Alpha Bank.
Μάλιστα, η εισαγγελέας υποστήριξε πως πρόκειται για νόμιμες ενέργειες, που ως αποτέλεσμα είχαν να αποφευχθεί η κατάρευση του ΔΟΛ και η απώλεια 2.500 θέσεων εργασίας, ενώ σημείωσε πως ο Στ. Ψυχάρης ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του έως το 2010, αποδεχόμενοι πως γι’ αυτόν τον λόγο οι τραπεζικοί «διευκόλυναν» την παροχή του δανείου.
Υπενθυμίζεται πως όπως είχε αναφέρει η Εργασιακή Επιτροπή πρώην εργαζομένων στον ΔΟΛ σε ανακοίνωσή της, κατά τη δικογραφία, τα δάνεια εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν «…κατά παράβαση της σύννομης τραπεζικής διαδικασίας, χωρίς επαρκείς εξασφαλισμένες εγγυήσεις και με προκλητική παράκαμψη της υποχρέωσης παρακολούθησης και ελέγχου της ροής του προϊόντος του δανείου εκ μέρους της τράπεζας…».
Σημειώνοντας πως ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ έχει παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία για την παροχή του εν λόγω δανείου, το οποίο κατευθύνθηκε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, την αγορά μετοχών της μειοψηφίας του ΔΟΛ και την έξοδο της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Μαζί του δικάζονται τα δέκα στελέχη της τράπεζας, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.
Τον Νοέμβριο του 2017, ο ΔΟΛ είχε αντιδράσει στην παραπομπή του Στ. Ψυχάρη σε δίκη, υποστηρίζοντας πως η χρηματοδότηση «επέτρεψε την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του Οργανισμού, την ενίσχυσή του εν καιρώ κρίσεως αλλά και τη βελτίωση της θέσεως των τραπεζών. Και η χρηματοδότηση αυτή χορηγήθηκε νομίμως, έχει τις ίδιες εξασφαλίσεις με τα λοιπά δάνεια του Οργανισμού και εξυπηρετείται κανονικά κατά τους όρους των συμβάσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι προκλητικό να κουνάνε το δάχτυλο οι πρωταγωνιστές της χειραγώγησης των ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης

Απάντηση στις αιτιάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο φόντο της πολιτικής αντιπαράθεσης, που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση τ...