Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Με «τρικ» ψαλίδισαν την 13η σύνταξη χιλιάδων συνταξιούχων

Χιλιάδες συνταξιούχοι με δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, θα λάβουν το ποσό της 13ης σύνταξης που τους αντιστοιχεί στο άθροισμα των μεικτώνκύριωνσυντάξεών τους και όχι ολόκληρο το επίδομα που αντιστοιχεί σε κάθε κύρια σύνταξή τους.
Η μεθόδευση της κυβέρνησης η οποία επιβεβαιώθηκε και από την οριστική διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους θιγόμενους συνταξιούχους. Όπως τονίζουν εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, η κάθε κύρια σύνταξη αποτελεί ακέραιο δικαίωμα, καθώς γι’ αυτήν έχουν καταβληθεί οι αντίστοιχες εισφορές.

Με την προωθούμενη ρύθμιση καταγράφεται μια άνευ προηγουμένου παρατυπία. Οι αντιδράσεις είναι έντονες και μάλιστα σχεδιάζεται να εξαντληθούν και τα απαραίτητα ένδικα μέσα.
Ενδεικτικό είναι ότι με βάση τη ρύθμιση της κυβέρνησης, ένας συνταξιούχος με δύο συντάξεις που αθροιστικά είναι 1.001 ευρώ θα λάβει μόνο το 30% της 13ης σύνταξης. Αλλά αυτή δεν είναι η μοναδική αδικία του νέου επιδόματος. Οι κλίμακες καταβολής της λεγόμενης 13ης σύνταξης αναδεικνύουν σε μεγάλους «χαμένους» χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι θα αλλάξουν κλιμάκιο για λίγα ευρώ.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά: ένας συνταξιούχος λαμβάνει κύρια σύνταξη 500 ευρώ και δικαιούται με βάση τις διατάξεις νόμου να λάβει επίδομα 500 ευρώ. Αν ο ίδιος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 525 ευρώ, απευθείας το επίδομα ψαλιδίζεται σε 367,5 ευρώ, διότι με βάση τις διατάξεις δικαιούται το 70% και όχι το 100% της σύνταξής του ως επίδομα. Το ίδιο συμβαίνει και στη ζώνη των 600 ευρώ. Στα 600 ευρώ σύνταξη το επίδομα είναι 420 ευρώ, αλλά αν ο συνταξιούχος παίρνει σύνταξη 625 ευρώ, τότε το επίδομα είναι μόλις 312,5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...