Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Το Περσικό «Κόλπο» των γερακιών του Τραμπ

Του Μιχάλη Ρόθου
Τύμπανα πολέμου χτυπούν και πάλι δυνατά στην Μέση Ανατολή και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αναζητούν τρόπο να δώσουν ένα «μάθημα» στην Τεχεράνη
«Τύμπανα πολέμου» χτυπούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στον Περσικό Κόλπο εναντίον του Ιράν το τελευταίο διάστημα. Οι Αμερικανοί κάνουν λόγο για απειλή από το Ιράν, χωρίς να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ έχουν στείλει πολεμικά αεροπλάνα και πλοία να «προστατεύουν» τον Περσικό Κόλπο από την Τεχεράνη. Είναι γνωστό, όμως, ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα
την οποία είχε υπογράψει το Ιράν το 2015 με τη Δύση, τη Ρωσία και την Κίνα. Έκτοτε, οι ΗΠΑ του έχουν επιβάλει σκληρές οικονομικές κυρώσεις. Έτσι, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, ανακοίνωσε ότι αν μέσα σε 60 μέρες τα υπόλοιπα κράτη δεν επαναδιαπραγματευτούν μαζί του τους όρους για την τήρηση της συμφωνίας, τότε η χώρα του θα διατηρεί περισσότερα από τα συμφωνηθέντα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου, που αποτελούν την πρώτη ύλη για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Ως δια μαγείας, οι ΗΠΑ, αν και έχουν αποχωρήσει από τη συμφωνία, ξαφνικά ενοχλήθηκαν από την προκλητικότητα των Ιρανών και τούς επέβαλαν ακόμη περισσότερες κυρώσεις στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις. Δεν αρκέστηκαν όμως σε αυτό. Μία ημέρα μετά, ο Τραμπ είδε «απροσδιόριστες απειλές» από το Ιράν και έστειλε ένα αεροπλανοφόρο, τη δύναμη κρούσης που σχηματίζουν τα πλοία συνοδείας του και μια ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών στον Περσικό Κόλπο. Ακόμη, διέταξε όλο το μη-απαραίτητο προσωπικό των ΗΠΑ στο Ιράκ να αποχωρήσει από την χώρα, για να μην κινδυνεύσουν από το απειλητικό Ιράν. Κι όμως, αν και έχουν περάσει αρκετές ημέρες, ακόμη η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τι σόι απειλές ήταν αυτές…
Πρωταγωνιστούν η Σ. Αραβία και το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ, σύμμαχου του Τσίπρα
Όσο για την Ευρώπη, έχει τηρήσει μία στάση «ίσων αποστάσεων». Από τη μία, τα κράτη της δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν ακόμη μία πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς και ότι στοχεύουν να διατηρήσουν τη συμφωνία με το Ιράν. Από την άλλη, δεν μπορούν και δεν θέλουν να έχουν απολύτως αντίθετη στάση με τις ΗΠΑ. Έτσι, η Γερμανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν πως αποσύρουν τα στρατεύματα τους από το Ιράκ, ενώ ούτε αυτές αναγνωρίζουν κάποια απειλή στην περιοχή.
Πλήρη στήριξη στη ρητορεία περί απειλής από την Τεχεράνη δίνουν τόσο το Ισραήλ όσο και η Σαουδική Αραβία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μάλιστα, κατηγόρησαν τους Χούθι της Υεμένης – οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν και βρίσκονται σε πόλεμο με το σαουδαραβικό καθεστώς – ότι επιτέθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε δύο σταθμούς άντλησης πετρελαίου, ενώ την προηγούμενη μέρα υπήρξε σαμποτάζ σε δύο τάνκερ της Σ. Αραβίας που βρίσκονταν σε λιμάνι τους. Η αλήθεια δε είναι ότι οι Χούθι, έστω και αργοπορημένα, ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, ενώ το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη – αλλά ταυτόχρονα φέρεται να καλεί τους δικούς του συμμάχους στην περιοχή (όπως η Χεζμπολάχ) να ετοιμάζονται για μακρύ και σκληρό πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, οι Σαουδάραβες δεν έμειναν άπραγοι και προχώρησαν σε νέα αεροπορική επίθεση στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης.
Όσο για το Ισραήλ, τον πολύτιμο σύμμαχο της Ελλάδας και της κυβέρνησης, έχει αποκτήσει πολύ πιο επιθετική στάση ενάντια στο Ιράν, επιτιθέμενο σε βάσεις του στη Συρία. Σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής δε, είναι σίγουρο ότι θα ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ, ενώ είναι πιθανό να συμμετέχει και ενεργά.
Όλη αυτή η κατάσταση προφανώς αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για ακόμη πολεμική σύγκρουση. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν ένα σχέδιο για την αποστολή έως και 120.000 στρατιωτών στην Μέση Ανατολή ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν… επίθεση εκ μέρους της Τεχεράνης. Την αποκάλυψη διέψευσε…όχι και τόσο εμφατικά ο Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε την είδηση ψεύτικη – ωστόσο, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, πρόσθεσε: «Θα έκανα κάτι τέτοιο; Ασφαλώς. Αλλά δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να καταρτίσουμε ένα σχέδιο για αυτό. Και, αν το κάναμε, θα στέλναμε πολύ περισσότερους στρατιώτες».
Όπως φαίνεται, τα «σύννεφα» του πολέμου πολλαπλασιάζονται στον Περσικό Κόλπο. Οι μόνοι που θα την πληρώσουν, για ακόμη μια φορά, θα είναι οι λαοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...