Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Δημοσκόπηση YouGov: Το 70% των Ελλήνων δεν «βλέπει» οικονομικές ευκαιρίες

Εννέα χρόνια κρίσης και σκληρής λιτότητας έχουν αφήσει βαθιά σημάδια στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Με την Ελλάδα να εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. -όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat- και ειδικά μεταξύ των νέων, οι Έλληνες παραμένουν ο περισσότερο απαισιόδοξος λαός μεταξύ των υπολοίπων Ευρωπαίων για τις προοπτικές της οικονομίας, σύμφωνα με τη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων(ECFR) σε συνεργασία με τη YouGov. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από το 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν πολύ λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες από ό,τι οι πολίτες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το υψηλότερο
ποσοστό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.Μόλις το ήμισυ των πολιτών σε Ρουμανία, Ισπανία και Ιταλία πιστεύουν ότι βρίσκονται σε οικονομικά μειονεκτική θέση, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε Δανία και Σουηδία ήταν πολύ χαμηλότερα.
 Στηδημοσκόπηση της YouGov συμμετείχαν Ευρωπαίοι ψηφοφόροι από Αυστρία, Δημ. Τσεχίας, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία και Σουηδία, ενώ διεξήχθη μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου. 
 Το ποσοστό ανέργων στην Ελλάδα, αν και έχει μειωθεί, παραμένει πάνω από το 18% και είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Το αντίχοιχο ποσοστό για την Ευρωζώνη ανέρχεται στο 16% και στην Ε.Ε. στο 14,5%. 
 Η χώρα μας κατέχει αρνητική πρωτιά και στην ανεργία μεταξύ των νέων(39,7% τον Ιανουάριο), όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου -στην Ισπανία 33,7% και στην Ιταλία 30,2%, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. 
 Oι οικονομικές επιδόσεις και οι προοπτικές απασχόλησης αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις πολιτικές επιλογές των Ευρωπαίων ψηφοφόρων. Ο επικεφαλής του Eurogroup  Μάριο Σεντένο  , είχε ταχθεί υπέρ των υψηλότερων μισθών στην Ευρωζώνη,ως απάντηση στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. «Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες ότι όλοι οι Ευρωπαίοι επωφελούνται από την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την οικονομική κρίση», είχε τονίσειο Σεντένο, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...