Τρίτη 21 Μαΐου 2019

“Αυτοκάθαρση” από γκράφιτι και κάμερες στα Σχολεία των Χανίων

Σε σχολικό συγκρότημα των Χανίων κατά τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν συμβεί νέες φθορές με γκράφιτι σε κτήρια και επικόλληση αυτοκόλλητων με γκράφιτι, με δράστες έξι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος. Οι συγκεκριμένοι μαθητές με τα κωδικά ονόματα SLANK, Noge, TSONT, VaNe, HOPe, SIKTA, είχαν συστήσει ομάδα γκράφιτι με την κωδική ονομασία DTS (Destroy The System) και όπως συμβαίνει συνήθως η παράνομη δράση της ομάδας τους έπληξε αρχικά το αναφερόμενο σχολικό συγκρότημα, στη συνέχεια επεκτάθηκε στους δρόμους που οδηγούν προς αυτό ενώ τελευταία παρατηρήθηκαν αντίστοιχες φθορές και σε άλλα σημεία της πόλης, ένδειξη ότι το πρόβλημα άρχισε να παίρνει διαστάσεις και δεν αφορούσε πλέον μόνο τη σχολική κοινότητα αλλά και τους δημότες των Χανίων. Η αναφερόμενη παράνομη δράση έθεσε σε εκκίνηση τις
διαδικασίες εντοπισμού και ταυτοποίησης των νεοεμφανιζόμενων αυτών σχεδιαστών γκράφιτι μέσω της εφαρμογής του πρότυπου «Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι» για τα Χανιά, που καθιστά μη αναγκαία τη σύλληψη των δραστών επί το έργον, την ώρα της σχεδίασης των γκράφιτι ή της επικόλλησης των αυτοκόλλητων.

Όπως είναι γνωστό, με την εφαρμογή του «Μοντέλου» στα Χανιά έχει ήδη επιτευχθεί τόσο η ουσιαστική εκμηδένιση του προβλήματος της πρόκλησης νέων φθορών με γκράφιτι όσο και η τυπική διάλυση των ομάδων γκράφιτι των Χανίων. Αυτή τη φορά η διαφοροποίηση στην εφαρμογή του ήταν ότι για τον ήδη επιτευχθέντα εντοπισμό των ανήλικων δραστών των φθορών αυτών ενημερώθηκαν αποκλειστικά και μόνο οι Διευθύνσεις των Σχολείων του αναφερόμενου σχολικού συγκροτήματος, ώστε η διαχείριση του θέματος να γίνει εντός της σχολικής κοινότητας και μόνο, με σκοπό να εξαλειφθούν άμεσα οι υπάρχουσες φθορές, να προκληθεί συμμόρφωση των δραστών και να εκμηδενιστεί η παράνομη δράση τους, όπως και έγινε τελικά.

Η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος με τη συνδρομή και των Διευθύνσεων των Σχολείων αλλάζει τα δεδομένα προς το καλύτερο. Πλέον φαίνεται πως δεν είναι απαραίτητη η προσφυγή στις Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που συνεπάγεται τον στιγματισμό των ανήλικων δραστών και επιπλέον βάρη για τους γονείς τους. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο το δεδομένο ότι τα Χανιά είναι η πρώτη, προς το παρόν, πόλη της Ελλάδος όπου οι φθορές από τα γκράφιτι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως την απαραίτητη από τη σχετική Νομοθεσία μοναδική υπάρχουσα Αιτιολόγηση με βάση πραγματικά στοιχεία, για την εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών καμερών ασφαλείας σε Δημόσια και Δημοτικά κτήρια.

Το δεδομένο αυτό, από μόνο του και χωρίς να χρειάζεται να συνεκτιμηθούν τα άλλα, καθιστά παράνομη την εγκατάσταση και λειτουργία εξωτερικών καμερών ασφαλείας σε κτήρια αρμοδιότητος του Δήμου Χανίων και ειδικά σε Σχολεία, από την εκάστοτε Δημοτική Αρχή, την πρώην, τη νυν και αυτή που θα προκύψει από τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης προεκλογικής εκστρατείας τους, κανείς υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων δεν αναφέρθηκε στο ήδη έντονα δημοσιοποιημένο θέμα των γκράφιτι και των καμερών στα Σχολεία των Χανίων. Αλλά, ανεξαρτήτως της σύνθεσης της νέας Δημοτικής Αρχής, η “αυτοκάθαρση” από γκράφιτι και κάμερες στα Σχολεία των Χανίων θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί.

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...