Πέμπτη, 30 Μαΐου 2019

Goldman Sachs: Η νίκη της ΝΔ αλλάζει θετικά την οικονομία

Όλα τα διεθνή ΜΜΕ και οι αγορές βλέπουν πλέον μεγάλη νίκη και αυτοδυναμία της ΝΔ κάτι το οποίο θα φέρει πολύ θετικές προοπτικές για περαιτέρω αποκλιμάκωση των ομολόγων και για ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
H Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να κερδίσει τη σχετική πλειοψηφία των εδρών στο Κοινοβούλιο στις πρόωρες γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη χώρα, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, όπως επισημαίνει σε αναφορά της η Goldman
Sachs.
Όπως επισημαίνει η Goldman Sachs,  στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη μία  κυκλική ανάκαμψη, υποστηριζόμενη από την αύξηση της καταναλωτικής και την επιχειρηματικής εμπιστοσύνη και τη χαλάρωση των οικονομικών συνθηκών.
Αν και είναι ασταθής, όπως σημειώνεται, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας υπήρξε ανθεκτική στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στα μέσα του 2018 και, φέτος, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης θα υποστηριχθεί από μία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι η ισχυρή κυκλική ανάκαμψη και το ταμειακό απόθεμα είναι οι δύο κύριοι λόγοι  για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Ελλάδας από τα μέσα του 2018.
Μία νέα κυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να είναι θετική για την εμπιστοσύνη των αγορών και να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων καθώς και σε ευκολότερη χρηματοδότηση, η οποία με τη σειρά της θα  υπεστήριζε περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Κατά την άποψή μας, η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο πιθανό να αναιρέσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί στο παρελθόν.
Στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία επισημαίνονται:
Ο κίνδυνος επιδείνωσης στα δημοσιονομικά λόγω των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν εφαρμοσθείσες περικοπές δαπανών.
Ένα σενάριο πιο αδύναμης ανάπτυξης, στο οποίο οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας θα μπορούσαν να γίνουν πιο αρνητικές από ό, τι προβλέπεται, καθώς η κυκλική βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί.
Τρίτον, να επηρεαστούν οι οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας εάν οι εξελίξεις στην Ιταλία οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στα ιταλικά κρατικά ομόλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μάτι: "Όχι" του εισαγγελέα για άσκηση κακουργηματικής δίωξης

Αρνητική απάντηση έλαβε, από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της τραγωδίας στο  Μάτι  από την πυρκαγιά του Ιο...