Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Συμμαχία Ελλάδας - ESM για την αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η επιχείρηση για την αποπληρωμή μέρους των 9,4 δις ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στο ΔΝΤ μπαίνει από αύριο σε εφαρμογή. Ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει από σήμερα στην Ουάσιγκτον μια σειρά επαφών με ομολόγους του Eurogroup με στόχο να δώσουν το πράσινο φως όπως έκαναν τρία χρόνια νωρίτερα για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Στην προσπάθεια αυτή δεν θα είναι μόνος. Πληροφορίες θέλουν ότι η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε αυτό το αίτημα κυρίως προς την κατεύθυνση της ομοφωνίας των υπουργών οικονομικών του Eurogroup που αποτελούν ως γνωστό και το
διοικητικό του συμβούλιο.
Η συμμαχία που προσφέρει σε αυτό το χρονικό σημείο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη καθώς ο ESM είναι με μεγάλη διαφορά ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας (συνολικά έχει δανείσει την Ελλάδα 204 δισ. ευρώ) και άρα θα έχει το πρώτο λόγο σε κάθε παρέμβαση στο χρέος της χώρας μας.
Στην κατεύθυνση αυτή θα προαναγγέλλει την αποποίηση του δικαιώματος του ως προτιμητέου πιστωτή που έχει και το ΔΝΤ στις οφειλές της Ελλάδα. Με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την δανειακή σύμβαση των 86 δις του 2015 αν η Ελλάδα αποφασίσει να πληρώσει ένα ποσό από το χρέος της στο ΔΝΤ ο ESM δεύτερος προτιμητέος πιστωτής θα μπορεί να ζητήσει ένα ίσο ποσό ή και ακόμη μεγαλύτερο με δεδομένη και την μεγαλύτερη οφειλή της Ελλάδας προς τον Μηχανισμό αλλά δεν θα το κάνει.
Μάλιστα η ηγεσία του ESM εμφανίζεται έτοιμη να δεχθεί την χρήση των 973 εκ ευρώ και μέρους από τα κεφάλαια ύψους 5 δις ευρώ που αντλήθηκαν από τις εκδόσεις του 5ετούς και του 10ετούς ομολόγου που έγιναν από την αρχή του χρόνου για την πληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με επιτόκιο κοντά στο 5%.
Το επιτοκιακό κέρδος από την πρόωρη αποπληρωμή περίπου 4,7 δισ. ευρώ από τα 9,4 δισ. του χρέους στο ΔΝΤ φτάνει για την Ελλάδα τα 230 - 250 εκ ευρώ σε ετήσια βάση. Το ποσό αυτό αφενός θα ελαφρύνει τις ετήσιες υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους και θα δώσει ένα ακόμη περιθώριο χρήσης του ποσού αυτού για εσωτερικές ανάγκες.
Παράλληλα με την πληρωμή του μισού από το χρέος της Ελλάδας στο Ταμείο θεωρείται ότι θα απαλυνθούν και οι ανησυχίες κυρίως των Γερμανών που δεν θέλουν να δοθεί το μήνυμα ότι το ΔΝΤ αποστασιοποιείται πλήρως από την εποπτεία της Ελλάδας.

Κρίσιμη συνάντηση με Λαγκάρντ

Με βάση το έως τώρα πρόγραμμα η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού οικονομικών με την επικεφαλή του ΔΝΤ κ Κριστίν Λαγκάρντ έχει οριστεί για αύριο το απόγευμα. Εκεί ο κ Τσακαλώτος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τις λεπτομέρειες της πρόωρης αποπληρωμής καθώς και την διαδικασία για το επίσημο αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή του χρέους προς το ταμείο.
Πληροφορίες θέλουν να μην έχει καμία αντίρρηση σε εξόφληση μέρους της οφειλής της Ελλάδας αλλά και εκεί θα παίξει ρόλο η παρέμβαση του ESM ο οποίος θα είναι υποστηρικτικός στην όλη διαδικασία.
Ένα περισσότερο « πολιτικό» κέρδος για την ίδια την υπόσταση του Μηχανισμού είναι ότι στην πορεία για την « προαγωγή» του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και με την μείωση των δανείων κρατών μελών της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ θα καταστήσει το χρέος τους «Ευρωπαϊκή υπόθεση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...