Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Λεφτά για F-35 υπάρχουν!

Του Γιάννη Ελαφρού
Στον πιο καλό πελάτη των ΗΠΑ εξελίσσεται η Ελλάδα, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να αξιοποιήσει την Αθήνα για να πιέσει την Άγκυρα, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση (και το αστικό πολιτικό μπλοκ) επιδιώκει να κερδίσει πόντους στον ανταγωνισμό με την Τουρκία. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού φυσικά… Έτσι, οι Αμερικανοί είπαν πως η Ελλάδα είναι μεταξύ των επόμενων πέντε χωρών που θα μπορούσαν να αγοράσουν F-35 (οι ΗΠΑ δίνουν την άδεια για να τις …χρυσοπληρώσουν), την ίδια ώρα που προειδοποίησαν την Τουρκία πως δεν πρόκειται να της πουλήσουν τα «αόρατα» αεροσκάφη, εάν παραλάβει
τους ρωσικούς πυραύλους S-400.
Ερωτηθείς προχθές ο υπουργός Άμυνας Ε. Αποστολάκης είπε πως «πέρα από την αναβάθμιση των F-16, είμαστε στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούριο αεροσκάφος, ούτως ώστε να μπούμε στη νέα γενιά αεροσκαφών. Η δήλωση αυτή βοηθάει σε αυτήν την προοπτική. Θα δούμε, θα το εξετάσουμε»! Όπως καταλαβαίνετε ο πελάτης είναι έτοιμος… Ήδη, για τα F-16 η Lockheed Martin τσέπωσε σχεδόν ένα δισ. ευρώ, με το τελικό κόστος να αναμένεται υψηλότερο. Επίσης, η Ελλάδα αγόρασε προς 44 εκατ. δολαρίων 70 σαπάκια ελικόπτερα τύπου Kiowa Warrior, του 1969, από τον πόλεμο του …Βιετνάμ, που οι ΗΠΑ ήθελαν να ξεφορτωθούν!
Την ίδια ώρα εξελίσσεται στην Ελλάδα η άσκηση Ηνίοχος 2019, με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων από ΗΠΑ, Ιταλία (με 6 F-35), Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ελλάδα (1-12 Απριλίου 2019). Η άσκηση αποτελεί μια υλοποίηση του επιθετικού άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με την εποπτεία των ΗΠΑ, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή της Ιταλίας. Η ιταλική ΕΝΙ έχει αγοράσει δικαιώματα εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αξιοσημείωτο είναι πως μέσα στα σενάρια της άσκησης υπήρχαν και πτήσεις προς Σαμοθράκη, Λήμνο και Καστελόριζο, που αποτελεί κρίσιμο σημείο για τη χάραξη των ΑΟΖ, με τη συμμετοχή ΗΠΑ και Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...