«Η Ελλάδα -κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- υπερασπίζεται τα σύνορά της υπερασπίζεται το έδαφός της, υπερασπίζεται την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη -σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας- αλλά και τα τρία αυτά είναι ταυτοχρόνως σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον χαιρετισμό του κατά την επίσκεψή του στη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που επισκέφθηκε στη Βηρυτό. Απευθυνόμενος στον κυβερνήτη και στα μέλη της φρεγάτας ο κ.Παυλόπουλος εξέφρασε την εθνική υπερηφάνεια του ελληνικού λαού για τη διεθνή αποστολή, που υπηρετούν υπερασπιζόμενοι το διεθνές αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι «εμείς
οι Έλληνες, ενωμένοι μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά, έχουμε και τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να συμβάλουμε -όπως επιβάλλει η δημοκρατία μας, η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας- στην εμπέδωση του κράτους δικαίου».
Όπως σημείωσε το παραπάνω μήνυμα «το στέλνουμε εκεί που πρέπει για να καταλάβει καθένας ότι εμείς οι Έλληνες επιδιώκουμε την ειρήνη, την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και τη δικαιοσύνη. Δεν είμαστε εμείς που την παραβιάζουμε αλλά απέναντι σε οποιονδήποτε την παραβιάσει, εμείς θα είμαστε εδώ, πανταχού παρόντες, πέρα και έξω από τα σύνορά μας».
Εξήρε, επίσης, το αξιόμαχο των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, και ιδίως του Πολεμικού Ναυτικού σημειώνοντας ότι «επιτελείτε αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα που δείχνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη, εμπιστεύονται τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, και το Πολεμικό της Ναυτικό».
Παρατήρησε, ότι η αποστολή τους έχει να κάνει με την υπεράσπιση κατ' ουσίαν του ανθρώπου, της ειρήνης και ιδίως της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και σημείωσε ότι η παρουσία τους στη Βηρυτό υπενθυμίζει ότι «εκτός από Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας, είσθε και Πολεμικό Ναυτικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και συμπλήρωσε λέγοντας «καθένας οφείλει να αντιλαμβάνεται την αποστολή σας αυτή. Για να αντιληφθεί ότι, όταν αμφισβητεί την αποστολή την οποία εσείς επιτελείτε, αμφισβητεί ευθέως -και δυστυχώς γι' αυτόν- το διεθνές δίκαιο, αλλά και το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Υπενθύμισε, ακόμη, ότι η «μεγάλη μας ευρωπαϊκή οικογένεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σ' αυτόν τον πόλεμο δεν υπήρξε όσο θα έπρεπε παρούσα σ' αυτήν την περιοχή. Αν το είχε αποφασίσει, θα είχαν αποτραπεί πολλά -είμαι βέβαιος- από τούτο τον φριχτό πόλεμο. Και ιδίως από τη δοκιμασία του ανθρώπου, που εκφράζεται μέσα από την προσφυγιά την οποία όλοι έχουμε ζήσει, και ιδίως εμείς οι Έλληνες» πρόσθεσε.
Τέλος, επανέλαβε ότι μαζί τους κουβαλούν την Ελλάδα, την Ευρώπη, μεγάλες αρχές και αξίες που έχουν τεράστια σημασία στον ταραγμένο κόσμο και ιδίως σ' αυτήν την ταραγμένη περιοχή και κατέληξε λέγοντας «Να είστε βέβαιοι καθώς θα ανεβαίνετε στην ιεραρχία, ότι αυτές οι μνήμες θα είναι ισχυρές μέσα σας για να σας εμπνέουν, γιατί είναι εκείνες ακριβώς που θα σας εμπνέουν για να επιτελείτε και στο μέλλον την αποστολή από οποιοδήποτε πόστο θα σας διατάξει η πατρίδα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου