Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Ελληνική οικονομία: Έξω έπαινοι, μέσα μιζέρια!

Διθυραμβικά σχόλια και ασυνήθιστους επαίνους για την ελληνική οικονομία διατυπώνουν ξένα μέσα ενημέρωσης- κυρίως γερμανικά, διεθνή πρακτορεία, οικονομολόγοι, η Κομισιόν και άλλοι ευρωπαϊκοί Θεσμοί - ακόμη και το συνήθως αυστηρό και επικριτικό ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό οι εντυπωσιακές δημοσιονομικές επιδόσεις και οι οι οικονομικές προοπτικές της χώρας αντιμετωπίζονται με "μίζερη" επιφυλακτικότητα και μηδενιστική διάθεση. Οι ξένοι εκθειάζουν το «θαύμα» της ελληνικής οικονομίας, η οποία από τα πρόθυρα της κατάρρευσης το 2015 σήμερα αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από εκείνους της Ευρωζώνης και πολλών ισχυρών οικονομιών.

Είναι τα ίδια μέσα, τα οποία στα τελευταία 9 χρόνια έχουν εξαπολύσει μύδρους εναντίον της ελληνική οικονομίας και των «τεμπέληδων Ελλήνων». Τους τελευταίους μήνες και ειδικά τις τελευταίες μέρες η εικόνα άλλαξε άρδην και οι ξένοι σχολιογράφοι δεν φείδονται επαίνων για την ελληνική οικονομία, βλέποντας τις βελτιώσεις τις οποίες δεν βλέπει η αντιπολίτευση και φαίνεται να αγνοεί η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πέσει στα επίπεδα που ήταν το 2005, όταν είχαν καταγραφεί τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού. Το χρηματιστήριο ανεβαίνει, τα δημοσιονομικά είναι τακτοποιημένα (και λόγω υπερφορολόγησης) παρουσιάζουν πλεονάσματα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξάνονται, οι μισθοί αυξήθηκαν, κουρεύτηκαν οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και η ανεργία έχει μειωθεί κατά 9 μονάδες από το υψηλό 27,5% του 2013.
Στο εσωτερικό, η αντιπολίτευση κινείται σε εντελώς άλλο μήκος κύματος και για πολιτικούς λόγους τα βλέπει όλα «μαύρα». Παράλληλα η  κυβέρνηση επιδεικνύει εντυπωσιακή αδυναμία να προβάλει το έργο της στην οικονομία.
Μια απλή διαπίστωση, είναι η απουσία από το πρόγραμμα των υπουργών των κλασικών συνεντεύξεων Τύπου, στις οποίες παρουσιάζουν τις εξελίξεις στην οικονομία ή σε άλλους τομείς, το έργο τους, τις επικείμενες προτεραιότητές τους.
Διαβάζοντας κανείς τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου των τελευταίων ημερών, έχει την εντύπωση πως αφορούν σε άλλη χώρα και ότι στην Ελλάδα!
«Η οικονομία έχει πάρα πολύ γερά θεμέλια, θα έχει εξαιρετικά ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη», γράφει η γερμανική Handelsblatt, τονίζοντας ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές είναι ότι δεν υπάρχουν τόσες πολλές μετοχές να αγοράσουν, όπως λέει ο Τζότζεφ Ουγκουρλιάν, διαχειριστής της Amber Capital, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, τις οποίες αναπαράγει η γερμανική εφημερίδα.
«Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2018. Οι εξαγωγές αυξάνονται, ο τουρισμός αναπτύσσεται. Η οικονομική ανάκαμψη αντικατοπτρίζεται επίσης στους ισολογισμούς των εταιρειών: Σχεδόν 9 από τις 10 εισηγμένες εταιρείες που υπέβαλαν τους ετήσιους ισολογισμούς τους για το 2018 ανέφεραν κέρδη» γράφει η Handelsblatt.
Ακόμη και στο θέμα της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών η Ελλάδα έχει κάνει «πολύ μεγάλη πρόοδο» δήλωσε ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σχολιάζοντας την άνοδο στο ελληνικό Χρηματιστήριο σημειώνει ότι «το ράλι στηρίχθηκε τους τελευταίους μήνες ιδίως από τις μετοχές των τραπεζών" γράφει η Handelsblatt και προσθέτει: Η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε αύξηση της μετοχής της κατά 120% από τον Ιανουάριο και η Εθνική Τράπεζα κατά 73%. Το γεγονός αυτό οφείλεται και στις προσπάθειες για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Προσθέτει όμως εκτός από τις τράπεζες και άλλοι τίτλοι έρχονται στο προσκήνιο με τις μετοχές του Ομίλου Μυτιληναίος, της ΤΕΡΝΑ, της εταιρίας Ελλάκτωρ να ενισχύονται σημαντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...