Σημαντικές απαντήσεις σε ερωτήματα που τίθενται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δίνει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και υψηλόβαθμο μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) απαντά σε ερώτηση για το εάν η μείωση του αφορολόγητου το 2020 «είναι γραμμένη σε πέτρα» (set in stone) και υπογραμμίζει ότι εάν η χώρα μας πετύχει έξτρα δημοσιονομικό χώρο, τότε μπορεί να ακυρώσει το μέτρο. «Πρόκειται για ένα από τα προνομοθετημένα μέτρα (pre-legislative measures). Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την
επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός. Όπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε».
Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρεται και στις συζητήσεις και τις εξαγγελίες που γίνονται περί διαπραγμάτευσης για πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Εμμέσως πλην σαφώς, ξεκόβει τέτοια προοπτική, αναφέροντας ότι χρειάστηκε πολύ μεγάλη διαπραγμάτευση για να αποφασιστούν οι στόχοι και ότι μια συζήτηση για μείωσή τους είναι αυτή τη στιγμή αντιπαραγωγική, καθώς θέτει σε κίνδυνο την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό.
Ξεκαθαρίζει επίσης ότι ο νέος νόμος Κατσέλη είναι ένα προσωρινό μέτρο, που στόχο έχει να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια και ότι εάν δεν πετύχει, τότε θα «χρειαστούν κάποιες διορθώσεις».
Είναι σημαντικό, υποστηρίζει, να υπάρξει πειθαρχία στην αποπληρωμή δανείων από εδώ και πέρα και να δοθούν τα σωστά κίνητρα, ώστε να αποφεύγονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Τα «κόκκινα» δάνεια (NPLs) είναι συνδεδεμένα με την επιστροφή στις αγορές, η οποία θεωρείται «μια ευαίσθητη άσκηση» για την Ελλάδα.
Όσο για το ΔΝΤ, απαντάει ότι η Κομισιόν υποστηρίζει πλήρως την απόφαση για αποπληρωμή των δανείων. Ερωτώμενος γιατί ξαφνικά το IMF δημοσιεύει πιο ουδέτερες εκθέσεις για την Ελλάδα και υιοθέτησε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο κ. Ντομπρόβσκις «πανηγυρίζει» ότι τελικά αποδείχθηκε ότι η Κομισιόν είναι αυτή που είχε δίκιο στις προβλέψεις της και ότι η Ελλάδα τελικά υπεραποδίδει.
Το μήνυμα του αντιπροέδρου για τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας είναι να μην ξεφύγουν στις προεκλογικές εξαγγελίες για μεγάλες παροχές καθώς οποιοσδήποτε δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα «διορθωθεί» στο μέλλον μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των εκθέσεων προόδου.
Όσο για τον επόμενο μεγάλο «πονοκέφαλο» για την Κομισιόν, ακούει στο όνομα Ιταλία και ο κ. Ντομπρόβσκις ετοιμάζεται για «μάχη» με την ιταλική κυβέρνηση, λόγω της «απείθαρχης», δημοσιονομικά, Ρώμης.
Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παραδέχεται ότι υπάρχει τάση ανόδου των άκρων στις εκλογές της ευρωβουλής και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα καθώς, όπως λέει, «δεν αισθάνονται όλοι οι Ευρωπαίοι ότι επωφελούνται από την οικονομική ανάπτυξη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου