Τρίτη 2 Απριλίου 2019

«Παράνομο» το σχέδιο Τραμπ για γεωτρήσεις στην Αρκτική

Δικαστικό «μπλόκο» στην επιθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να απελευθερώσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια εκτάρια προστατευόμενων περιοχών στην Αρκτική για γεωτρήσεις με στόχο την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η Washington Post και οι New York Times γράφουν πως περιφερειακό δικαστήριο στην Αλάσκα απαγόρευσε προς το παρόν το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου κρίνοντάς το παράνομο και τονίζοντας ότι αυτό θα ξεπερνούσε τις εξουσίες τους. Δικηγόρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Earthjustice, η οποία εκπροσωπεί πολλές περιβαλλοντικές ομάδες που προσέφυγαν κατά της αμερικανικής κυβέρνησης, εξέφρασε την ικανοποίησή
του για την απόφαση σχολιάζοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «δεν μπορεί απλώς να καταπατήσει το Σύνταγμα» για χάρη «των φίλων του στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σε βάρος των ωκεανών, της πανίδας και του κλίματος μας».
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε παρουσιάσει ένα σχέδιο τον Ιανουάριο, το οποίο προέβλεπε θα μπορούσαν να γίνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε προστατευόμενες περιοχές του Ατλαντικού και της Αρκτικής.
Ήταν η πιο εκτεταμένη πρόταση για υπεράκτιες γεωτρήσεις εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα μια συμμαχία 60 περιβαλλοντικών ομάδων να συσπειρωθεί προειδοποιώντας στην κοινή δήλωσή της ότι το σχέδιο θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά τις αμερικανικές ακτές.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε το σχέδιο με διάταγμα στις 18 Μαρτίου. Σύμφωνα με αυτό, σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια στρέμματα μιας περιοχής που είχε προστατευθεί προηγουμένως με απόφαση του τέως προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, θα δίνονταν για γεωτρήσεις. Το δικαστήριο στην Αλάσκα αποφάσισε όμως ότι το διάταγμα του Ομπάμα είναι σε ισχύ μέχρι να το ανακαλέσει το Κογκρέσο. Πάντως, ο Τράμπ μπορεί φυσικά να ανατρέψει την δικαστική απόφαση στο Ανωτάτο Δικαστήριο.
Μέσα στην εβδομάδα την εβδομάδα άλλα δύο έργα του Ρεπουμπλικανού έχουν απορριφθεί στα δικαστήρια: μια συμφωνία ανταλλαγής γης, η οποία θα επέτρεπε τη διάνοιξη δρόμου μέσα από ένα καταφύγιο άγριων ζώων στην Αλάσκα, και δύο γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο δυτικο Κολοράντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...