Διαδικασία που θα μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις, πέρα από εκείνη της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας σε πιθανή επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ζητεί η Αγκυρα μέσω σχολίου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στη χθεσινή απόφαση για ανανέωση της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο νησί. «Διατηρούμε την άποψη ότι αν μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία εκκινήσει, θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στα αποτελέσματα και όλες οι παράμετροι της διαδικασίας να έχουν καθοριστεί από πριν και, υπό αυτή την άποψη, χωρίς να αποκλείουν την επιλογή μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης βασισμένης στην πολιτική ισότητα, όλα τα εναλλακτικά μοντέλα θα πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι», αναφέρεται ενδεικτικά από το
τουρκικό ΥΠΕΞ. Αν και δεν περιγράφεται ανοιχτά, οι Τούρκοι υπαινίσσονται συνομοσπονδιακή λύση, η οποία πρακτικά αποτελεί προπομπό μιας ουσιαστικά πολιτικής διχοτόμησης. Τονίζεται, μάλιστα, στο τέλος ότι «οποιαδήποτε διαδικασία στην ερχόμενη περίοδο μπορεί να είναι επιτυχημένη μόνο αν είναι βασισμένη στις τρέχουσες πραγματικότητες στο νησί και την πολιτική ισότητα των δύο πλευρών». Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Τουρκία, όπου θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ άλλων, και για το Κυπριακό.
Νωρίτερα, σε άλλο μοτίβο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στη Λευκωσία, χαρακτήρισε ευχάριστη τελική κατάληξη σε μια «αχρείαστη» διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ, την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. «Δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως, το όνομα είχε δοθεί από το 1992 και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη τον κ. Τσίπρα προσωπικά, διότι, όπως είπε, «ύστερα από 30 χρόνια και μέσα από την τόλμη και την αποφασιστικότητα που επέδειξες, ένα μεγάλο θέμα που ταλάνιζε την Ελλάδα με τους γείτονες» επιλύθηκε. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, «η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη, κατά την άποψή μου, διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία, ανοίγοντας τον δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και δημιουργώντας προοπτικές μιας ισορροπημένης, αλλά και σταθερής πια σχέσης με τη Β. Μακεδονία, κάτι το οποίο θα επιτρέψει όχι μόνο τη στενότερη οικονομική συνεργασία, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος». Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας, λέγοντας ότι έτσι ενισχύεται η αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη και στον διεθνή παράγοντα. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια σημαντική εξέλιξη που «θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού». Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε την ώρα που το υπουργικό συμβούλιο στο Βερολίνο αποφάσιζε να εγκρίνει την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να προωθήσει τον σχετικό νόμο προς ψήφιση στην Ομοσπονδιακή Βουλή.
http://www.kathimerini.gr/1007562/article/epikairothta/politikh/syzhthsh-gia-oles-tis-lyseis-sthn-kypro-8elei-h-agkyra
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου