Η μάχη της Κεντροαριστεράς μεταφέρεται στη Μακεδονία. Με τη συμφωνία των Πρεσπών να αποτελεί εδώ και αρκετό καιρό μια πραγματικότητα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κινούνται ήδη προς την κατεύθυνση της κεφαλαιοποίησης των επιλογών τους στη Βόρεια Ελλάδα ενόψει εκλογών.
Η στόχευση της Ηρώδου Αττικού είναι προφανής. Με δεδομένο πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει ακόμα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής στη Βόρεια Ελλάδα από την υπόλοιπη χώρα, ο στόχος επικεντρώνεται αναπόφευκτα στο να μειωθούν οι απώλειες. Χαρακτηριστικό της προσπάθειας είναι πως την Πέμπτη δύο κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος,
βρέθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήταν ομιλητές σε Κατερίνη και Καβάλα αντίστοιχα. Τα μηνύματα που ελήφθησαν επιβεβαιώνουν το νεφελώδες για τον ΣΥΡΙΖΑ τοπίο καθώς οι δύο υπουργοί έφθασαν στον χώρο των συγκεντρώσεων κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενδεικτικό του φόβου για έντονες αποδοκιμασίες, οι οποίες τελικά δεν έλειψαν αλλά ήταν μικρής έκτασης. Πρόσφατη άλλωστε δημοσκόπηση έδειξε διαφορά 18 μονάδων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα.
Παλαίμαχο πολιτικό στέλεχος της Βόρειας Ελλάδας αναφέρει στην «Κ» πως πράγματι το κλίμα στη Μακεδονία δεν είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας την εικόνα μιας «σιωπηρής οργής» η οποία δεν αποκλείεται να αποτυπωθεί στην κάλπη. Αυτή την παράμετρο τη γνωρίζουν καλά στο Μαξίμου καθώς μελετούν τις μετρήσεις. Δεν είναι τυχαίο πως η επίσκεψη του κ. Τζανακόπουλου έγινε στην Κατερίνη, με το κυβερνών κόμμα να σημειώνει στην Πιερία από τα χαμηλότερα ποσοστά του σε όλη τη Β. Ελλάδα.
Ο βασικός σχεδιασμός του Μαξίμου από τούδε και στο εξής περιλαμβάνει μια «σκληρή ατζέντα» ανάδειξης των θετικών που προκύπτουν από τις Πρέσπες, με κεντρική λογική «πήραμε πίσω την ελληνική Μακεδονία». Οδηγός προς αυτήν την κατεύθυνση είναι οι τοποθετήσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για το θέμα, που έχουν κινηθεί σε δύο άξονες: αφενός στην ανάδειξη της «επιστροφής στην Ελλάδα» της κληρονομιάς της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας που επιχείρησαν να καπηλευτούν τα προηγούμενα χρόνια τα Σκόπια, αφετέρου να μην υπάρχει οξεία ρητορική συλλήβδην απέναντι σε όσους ήταν αντίθετοι στη συμφωνία. Στο πλαίσιο αυτό η κεντρική οδηγία εστιάζει στη λέξη «ψυχραιμία» έναντι των «προκλήσεων», ακόμα και «αν είναι κατασκευασμένες», καθώς η επικρατούσα άποψη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάει σε εκλογές χωρίς οι Πρέσπες να είναι σε όξυνση, αλλά με βασικό διακύβευμα την οικονομία και την επόμενη μέρα για τη χώρα.
Αντίθετα, το ΚΙΝΑΛ νιώθει πιο «άνετα» στη Βόρεια Ελλάδα, μετά την αρνητική στάση του στις Πρέσπες, χωρίς όμως αυτό να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις (η προαναφερθείσα δημοσκόπηση του πολιτικού βαρόμετρου της Egnatia point of view έδινε στο ΚΙΝΑΛ 4,9%). Τούτο είναι κάτι που προβληματίζει, εξ ου και το επόμενο διάστημα θα δοθεί βάρος στη Μακεδονία, αρχής γενομένης από την εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη με ομιλήτρια την ίδια την κ. Γεννηματά. Στην προσυνεδριακή εκδήλωση με τίτλο «Η Μακεδονία στο επίκεντρο», που από μόνος του δίνει το στίγμα, θα επιχειρηθεί συσπείρωση δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ καθώς θα μιλήσουν οι τρεις υποψήφιοι περιφερειάρχες της Βορείου Ελλάδος, δηλαδή ο Χρήστος Παπαστεργίου από την Κεντρική Μακεδονία, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου από τη Δυτική Μακεδονία και ο Κώστας Σιμιτζής από την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο πρώην υπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Βούγιας.
http://www.kathimerini.gr/1011488/article/epikairothta/politikh/anametrhsh-syriza---kinal-sth-v-ellada
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου