Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Στίβεν Ερλάνγκερ: Η Ελλάδα αξίζει τα εύσημα για τη συμφωνία των Πρεσπών

Με διακεκριμένους ομιλητές διεθνούς κύρους και με φιλοδοξία να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μία ανοικτή και υψηλού επιπέδου συζήτηση που θα δώσει απαντήσεις σε καίριες προκλήσεις, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, για τέταρτη χρονιά, στους Δελφούς, το ομώνυμο διεθνές Φόρουμ.
Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, αρχηγοί κρατών, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο και προσωπικότητες διεθνούς κύρους και επιρροής από την οικονομία, την πολιτική, την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών αναμένονται στο «4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών:
Ανάπτυξη Χωρίς Αποκλεισμούς», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών.
Ενόψει της επίσκεψής του στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο Φόρουμ, ο επικεφαλής του διπλωματικού ρεπορτάζ των NYT στις Βρυξέλλες, Στίβεν Ερλάνγκερ, δίνει τα εύσημα του στην Ελλάδα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτηρίζει πολύ σημαντική για τη χώρα μας, τα Βαλκάνια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. 
 «Η σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική. Αίρει ένα μακρόχρονο βέτο και πιστώνεται και στις δύο πλευρές. Αποτελεί πλήγμα για τη Ρωσία, αν και όχι τεράστιο, αλλά συμπληρώνει ένα κενό στα Βαλκάνια. Θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να λάβει τη δέουσα θέση της στον κόσμο και οφείλεται στον Τσίπρα και στην Ελλάδα ως σύνολο» επισημαίνει. 
Ο Ερλάνγκερ μιλά επίσης για τη διακυβέρνηση Τραμπ, για το Brexit και το ενδεχόμενο εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, αφού σημειώνει πως κανείς δεν το θέλει, εκτιμά πως είναι αρκετά πιθανό και θα είναι χαοτικό.
Περαιτέρω εκφράζει την πεποίθηση ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν προετοιμαστεί γι΄ αυτό καλύτερα απ΄ ό,τι το Ηνωμένο Βασίλειο και προσθέτει πως η Τερέζα Μέι φαίνεται να έχει χάσει τον έλεγχο της βρετανικής εγχώριας διαδικασίας.
Ερωτηθείς για το τι διακυβεύεται στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ιεραρχεί ως κυριότερο τα χρήματα. Εκτιμά μάλιστα πως οι υψηλότεροι δασμοί θα βλάψουν τους πάντες και αποτελούν σαφώς ένα διαπραγματευτικό χαρτί της Ουάσινγκτον, λέγοντας πως ο Τραμπ έχει εμμονή με τη μείωση του εμπορικού ισοζυγίου της Αμερικής με την Κίνα και με την ΕΕ.
http://www.kathimerini.gr/1011873/article/epikairothta/politikh/stiven-erlangker-h-ellada-a3izei-ta-eyshma-gia-th-symfwnia-twn-prespwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...