Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Η κρίση ψαλίδισε τα οφέλη της Ελλάδας από τη συμμετοχή στο ευρώ

Μόλις κατά 190 ευρώ πλουσιότερος έγινε κάθε Ελληνας πολίτης ύστερα από 16 χρόνια στην Ευρωζώνη, με το πρόβλημα, ωστόσο, να εντοπίζεται όχι στο νόμισμα αυτό καθεαυτό, αλλά στην πορεία που ακολούθησε η εθνική οικονομία τουλάχιστον από το 2009 κι έπειτα. Το όφελος για την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση για τους πολίτες της χώρας μπορεί να είναι πολλαπλάσιο με παραμονή στη Ζώνη του Ευρώ εάν εφαρμοσθούν με συνέπεια οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Μόλις 2 δισ. ευρώ τα οφέλη  Σύμφωνα, με μελέτη που πραγματοποίησε το think tank CEP (Centre for European Policy - Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής), το οποίο υπάγεται στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Stiftung Ordnungspolitik, με αντικείμενο την επίπτωση του ευρώ στην
ευημερία των χωρών-μελών της Eυρωζώνης, το όφελος για την Ελλάδα την περίοδο 2001-2017 ήταν μόλις 2 δισ. ευρώ ή 190 ευρώ/κεφαλή. Οπως προκύπτει από τη μελέτη, την περίοδο από το 2001, οπότε η Ελλάδα εισήλθε στη Ζώνη του Ευρώ (το νόμισμα ξεκινήσαμε να το χρησιμοποιούμε στις συναλλαγές μας στο εσωτερικό της χώρας από την 1η Ιανουαρίου 2002), έως το 2010, το ευρώ συνέβαλε σημαντικά στην ατομική ευημερία: ήδη από το 2001 το κατά κεφαλήν όφελος ήταν 916 ευρώ με διαρκή άνοδο, ενώ στο υψηλότερο σημείο έφτασε το 2008 με τη θετική επίδραση να διαμορφώνεται σε 3.138 ευρώ/κεφαλή. Από το 2011 ξεκινάε η αρνητική επίδραση, η οποία φτάνει στο χειρότερο σημείο της το 2016, όταν οι κατά κεφαλήν απώλειες διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με τη μελέτη, σε 3.875 ευρώ. Το ισοζύγιο κατά την περίοδο 2001-2017 είναι μεν θετικό, αλλά το σχετικό όφελος είναι εξαιρετικά χαμηλό, σχεδόν ανύπαρκτο. «Για να διασφαλίσει ότι το ισοζύγιο θα παραμείνει θετικό, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Αυτές περιλαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος. Το παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει ότι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να αναστρέψουν την αρνητική τάση περαιτέρω απωλειών στο εισόδημα», επισημαίνεται στη μελέτη του CEP.
Σημειώνεται ότι το ισοζύγιο στην Ισπανία είναι μεν αρνητικό, με τις κατά κεφαλήν απώλειες να υπολογίζονται σε 5.031 ευρώ, όμως από το 2014 κι έπειτα παρατηρείται μείωσή τους, η οποία αποδίδεται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.
Κερδισμένοι οι Γερμανοί
Η χώρα που αποκόμισε τα περισσότερα οφέλη από την ένταξή της στην Eυρωζώνη ήταν η Γερμανία, με τη θετική επίδραση για την περίοδο 1999-2017 να είναι 23.116 ευρώ ανά κάτοικο ή 1,89 τρισεκατομμύρια ευρώ, και ακολουθεί η Ολλανδία με 21.003 ευρώ ανά κάτοικο ή 346 δισ. ευρώ.
Αντιθέτως, οι δύο από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, η γαλλική και η ιταλική, εμφανίζονται να καταγράφουν μόνο απώλειες από τη συμμετοχή στο ευρώ. Στη μεν Ιταλία η αρνητική επίδραση είναι 4,32 τρισ. ευρώ ή 73.605 ευρώ/κεφαλή, στη δε Γαλλία οι απώλειες υπολογίζονται σε 3,6 τρισ. ευρώ ή 55.996 ευρώ/κεφαλή.
http://www.kathimerini.gr/1011858/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/h-krish-yalidise-ta-ofelh-ths-elladas-apo-th-symmetoxh-sto-eyrw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...