Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου συναντώνται στο Ανόι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ομόλογός του Κιμ Γιονγκ Ουν. Για μια σημαντική συνάντηση, χαμηλών προσδοκιών όμως, κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές.
Δυο «πυρομανείς» που παρουσιάζονται σαν «πυροσβέστες». Από τη μια πλευρά ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος με τα πυρηνικά του όπλα απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και από την άλλη πλευρά ο Ντόναλτ Τραμπ, ο οποίος απειλούσε με «ολική καταστροφή». Μπορεί λοιπόν η πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018 να κατάφερε να αποσοβήσει την κλιμάκωση της βίας,
η δεύτερη όμως την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Ανόι έχει στόχο να σταθεροποιήσει την ειρήνη. Ο δε στόχος της αποπυρηνικοποίησης είναι ακόμα μακρινός.
Οι δυο ηγέτες αγαπούν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις. Είναι λοιπόν πιθανόν να κηρύξουν και τυπικά το τέλος του πολέμου στην Κορέα (1950-1953). Πάνω από έξι δεκαετίες μετά το τέλος των εχθροπραξιών θα ήταν ένα εντυπωσιακό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ιστορικής σημασίας. «Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό τον πόλεμο» δήλωσε πρόσφατα ο Στίβεν Μπίγκαν, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για θέματα Βόρειας Κορέας . Ήδη μετά την πρώτη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, ο Ντόναλτ Τραμπ δήλωσε πως «δεν πηγάζει πλέον καμία πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα».
Ο Νταν Κόατς, Αμερικανός συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών δεν συμμερίζεται πάντως αυτή την αισιοδοξία. Πιστεύει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα προσπαθήσει να διατηρήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιό διότι είναι στρατηγικής σημασίας για την επιβίωση της χώρας του. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πιστεύει ο Αμερικανός αναλυτής, είναι πολύ καλύτερο οι δυο ηγέτες να συνομιλούν παρά να ανταλλάσσουν απειλές.
Ένα μικρό βήμα προς την ειρήνη
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον πολιτικό που θα επιλύσει το πρόβλημα με τη Βόρεια Κορέα ενώ ο προκάτοχός του Μπάρακ Ομπάμα οδήγησε στην όξυνση του προβλήματος. Ο Τζον Μπρέναν, πρώην διευθυντής της CIA είναι όμως βέβαιος πως «ο Πρόεδρος Ομπάμα ποτέ δεν ήταν κοντά στο να ξεκινήσει έναν μικρό ή έναν μεγάλο πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα».
Σήμερα πάντως όσο και εάν οι δυο πλευρές μιλούν για αποπυρηνικοποίηση, δεν έχουν διασαφηνίσει τι ακριβώς εννοούν και πως αυτή θα επιτευχθεί. Σε κάθε περίπτωση πάντως εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν γίνει νέες πυρηνικές δοκιμές. Μετά τη συνάντηση στο Ανόι θα έχει γίνει ένα μικρό βήμα προσέγγισης, ακόμα και εάν δεν είναι θεαματικό. Η συνάντηση θα βοηθήσει τον Τραμπ στο εσωτερικό, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων, όπως το Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό αλλά και τις έρευνες για τις σχέσεις του με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του αμερικανικού προεκλογικού αγώνα το 2016.
Όσο για την Βόρεια Κορέα είναι βέβαιο πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Όπως λέει και ο Τάι Γιονγκ Χο, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της βορειοκορεατικής κυβέρνησης ο οποίος το 2016 κατέφυγε στη Νότια Κορέα, «εάν από τη Βόρεια Κορέα πάρεις τα πυρηνικά όπλα, τι της απομένει; Τίποτα».
http://www.rizopoulospost.com/dw-gia-synantisi-tramp-kim-dyo-pyromaneis-pou-parousiazontai-san-pyrosvestes/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-newsletter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου