Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτικών δυνάμεων

Ανοίγει τον βηματισμό της η κυβέρνηση όσον αφορά τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου και το αμέσως διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθούν πρωτοβουλίες μέσω των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθύνει κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου για συμπόρευση κόντρα στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά. Μεταξύ άλλων αναμένεται να υπάρξουν κείμενα υπέρ της προοπτικής της σύγκλισης με συλλογή υπογραφών από προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες και διανοούμενους.
 Σε επίπεδο κομματικών διαδικασιών οι συμμαχίες αναμένεται να συζητηθούν και στο
πλαίσιο της συνεδρίασης της επερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής που θα γίνει για τις ευρωεκλογές (δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία).
Σε κάθε περίπτωση κεντρική επιδίωξη είναι να διερευνηθεί και η δυνατότητα εκλογικής συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές τις δυνάμεις και στις τρεις κάλπες, καταρχάς τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, αλλά και στο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών όποτε και αν αυτές γίνουν.
Το σκηνικό αυτό πυροδοτεί σενάρια σχετικά με τον τρόπο που θα αποτυπώνεται μια τέτοια συμμαχία στα ψηφοδέλτια πχ. των ευρωεκλογών ή των εθνικών εκλογών, αν δηλαδή το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθείται από ένα συνθετικό («ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές δυνάμεις», κλπ).
Σύμφωνα με κομματικά στελέχη προς το παρόν δεν έχει υπάρξει τέτοια συζήτηση, ενώ στην κυριακάτικη συνέντευξή του προς τον Αθήνα 9,84 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε σε σχετική ερώτηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέλθει στις ευρωεκλογές με το όνομά του και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω, παραπέμποντας στο κόμμα.
Στο μεταξύ σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και πρωτοβουλίες εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια είναι η εκδήλωση των ευρωπαίων σοσιαλιστών που θα γίνει στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου με κεντρικό ομιλητή τον επικεφαλής της ευρωομάδας Ούντο Μπούλμαν. Στην ίδια εκδήλωση αναμένεται να μιλήσουν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη. Το γεγονός προκάλεσε εκνευρισμό στο Κίνημα Αλλαγής και σύμφωνα με διαρροές δεν σκοπεύουν να παραστούν ούτε η Φώφη Γεννηματά ούτε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Αντιθέτως, σύμφωνα με φήμες αναμένεται να παραστεί ο Γιώργος Παπανδρέου – μεγεθύνοντας τον εκνευρισμό της Χαριλάου Τρικούπη – με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να αναπτύσσει τελευταία έντονο φλερτ, πέρα και από την υπουργοποίηση στελεχών που στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ως πρόσωπα της επιρροής του.
Προς το παρόν σήμερα (6μ.μ.) λαμβάνει χώρα μια άλλη εκδήλωση, αυτή που διοργανώνει το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ του Γιάννη Δραγασάκη με θέμα: «Προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για μια προοδευτική συμπαράταξη». Στην εκδήλωση ομιλητές είναι ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η δικηγόρος Άννα Παπαδημητρίου –Τάτσου, ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Γιατζόγλου, ο λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης Χρύσανθος Τάσσης. Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου.
http://www.topontiki.gr/article/310600/pyknonoyn-oi-protovoylies-sygklisis-syriza-proodeytikon-dynameon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...