Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Κόντρα ΣΕΒ - υπουργείου Εργασίας για τις τριετίες

Οι τριετίες έχουν καταργηθεί όσον αφορά τον νέο νομοθετημένο κατώτατο μισθό εκτιμά ο ΣΕΒ, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο αμφισβητήσεων και πιθανότατα νομικών διεκδικήσεων τόσο μεταξύ εργαζoμένων και εργοδοτών όσο και μεταξύ εργοδοτών και υπ. Εργασίας.
Αν και το υπουργείο Εργασίας θεωρεί πως με την πρόσφατη εγκύκλιό του «διασώζει» τις τριετίες για όσους τις δικαιούνταν από το 2012, οι πρόεδροι του ΣΕΒ και περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων αμφισβητούν την εγκυρότητα της εγκυκλίου και ζητούν από την υπουργό Εφη Αχτσιόγλου είτε να νομοθετήσει την αναβίωση των προσαυξήσεων είτε να εκδώσει νέα εγκύκλιο. Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απέστειλαν τα προεδρεία των ΣΕΒ και περιφερειακών
βιομηχανικών συνδέσμων επισημαίνουν πως το υπουργείο Εργασίας τροποποιεί την ισχύουσα νομοθεσία μέσω μιας λανθασμένης εγκυκλίου. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 103 του Ν.4172/2013 όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο πρώτο υποπαράγραφος ΙΑ.6 περίπτωση 2 του Ν.4254/2014) ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός νοείται ως μία «μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς», δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει τριετίες. Ωστόσο, επισημαίνουν, η εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας στις 18/2/2019, ενώ εμφανίζεται να διευκρινίζει ή να ερμηνεύει νομοθετικές διατάξεις, στην ουσία τις ανατρέπει, αναβιώνοντας προσαυξήσεις σε εργαζομένους και εργατοτεχνίτες που έχουν καταργηθεί διά νόμου. Και ζητεί από το υπουργείο, αν αυτό επιθυμεί, να το νομοθετήσει αναλόγως. «Διαφορετικά θα πρέπει άμεσα να εκδώσει νέα εγκύκλιο στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας», καταλήγει.
Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι είναι ξεκάθαρο το τι ισχύει για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου και εκτιμά πως το ίδιο ισχύει και με τη σχετική εγκύκλιο που προβλέπει την εφαρμογή της αύξησης και στις «παγωμένες» τριετίες. Μάλιστα, κάνει λόγο για επιθυμία των βιομηχάνων να προχωρήσουν στην κατάργηση των διαμορφωμένων τριετιών και σε μειώσεις μισθών, ενώ εξαπολύοντας επίθεση προς τον ΣΕΒ, υποστηρίζει πως οι εποχές έχουν αλλάξει παρότι ο Σύνδεσμος «φαίνεται να αναπολεί την περίοδο 2010-2014, τότε που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έκαναν νόμους τις επιθυμίες του».
Να σημειωθεί ότι η προσθήκη στο άρθρο 103 του νόμου 4172 ότι ως κατώτατος μισθός νοείται «μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς» είχε προκαλέσει από το 2013 έντονες αντιδράσεις, καθώς εκτιμήθηκε ότι όταν εφαρμοστεί για πρώτη φορά ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός, θα είναι απογυμνωμένος από επιδόματα και τριετίες. Μάλιστα, πολλοί θεώρησαν ότι η διατύπωση ήταν ασαφής λόγω της μετάφρασης από το αγγλικό κείμενο που αντήλλασσε η ελληνική πλευρά με τους δανειστές, ενώ κάποιοι εκτιμούσαν ότι έγινε εσκεμμένα, προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της τρόικας. Για τον λόγο αυτό, εκτιμήθηκε τότε, ότι διατηρήθηκε και η διάταξη στον νόμο 4093 του 2012, σύμφωνα με την οποίο, η προϋπηρεσία, ήτοι τα επιδόματα τριετιών, «παγώνει» από τις 14/2/2012 μέχρις ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.
Εγκριτοι νομικοί εκτιμούν πως το θέμα επιδέχεται πολλαπλές νομικές ερμηνείες, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος δικαστικών διενέξεων μεταξύ εργαζομένων που διεκδικούν η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 να συμπαρασύρει και τις «παγωμένες» τριετίες και εργοδοτών που αρνούνται να καταβάλλουν ποσά άνω των 650 ευρώ. Πιθανές δικαστικές διενέξεις αναμένονται, εάν δεν αλλάξει ο νόμος ή η εγκύκλιος, και μεταξύ εργοδοτών που αρνούνται να καταβάλουν τα πρόστιμα που πιθανά να τους επιβάλει το ΣΕΠΕ και του υπ. Εργασίας.
http://www.kathimerini.gr/1011856/article/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/kontra-sev---ypoyrgeioy-ergasias-gia-tis-trieties

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...