Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Το νοσοκομείο Κιλκίς έχει μείνει χωρίς γιατρούς «SOS»

«SOS» εκπέμπει το Νοσοκομείο του Κιλκίς λόγω της υποστελέχωσής του, η οποία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του. Με μία ανακοίνωση 2.400 λέξεων, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς περιγράφει με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ζητεί τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως αποκαλύπτει ο Άγγελος Αγγελίδης στον Ελεύθερο ΤύποΣύμφωνα με τα στοιχεία των συνδικαλιστών, τα τελευταία χρόνια από το νοσοκομείο έχουν αποχωρήσει 27 ιατροί (21 από αυτούς λόγω
συνταξιοδότησης) και έχουν πιάσει δουλειά μόλις… τρεις! «Οι οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι 86 και σήμερα απασχολούνται μόνο 43!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΝΙΚ.
Έχουν χαθεί μάλλον ανεπιστρεπτί και για πάντα ειδικότητες όπως πνευμονολόγου, νευρολόγου και παθολογοανατόμου και πρόσφατα γναθοχειρουργού, που έδιναν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα της κλινικής ιατρικής πράξης. Μέχρι πρόσφατα, οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις αποστέλλονταν από το Γ.Ν. Κιλκίς και διενεργούνταν από παθολογοανατομικά εργαστήρια των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (Γ.Ν. Παπαγεωργίου), με μέσο χρόνο αναμονής τις 75 ημέρες. Σήμερα, τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις δεν τις δέχεται κανένα νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να υπάρχει αναμονή για λήψη των αποτελεσμάτων έως και πέντε μήνες!
Οι συνδικαλιστές ζητούν την πρόσληψη -τουλάχιστον- 18 μόνιμων ιατρών με υπερεπείγουσες διαδικασίες καθώς χωρίς αυτούς οι κλινικές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Πρόκειται για: τρεις γενικούς χειρουργούς, τρεις παιδίατρους, τρεις μικροβιολόγους και από έναν νεφρολόγο, μαιευτήρα-γυναικολόγο, παθολόγο, καρδιολόγο, ακτινολόγο, οφθαλμίατρο, ουρολόγο, ορθοπαιδικό και αναισθησιολόγο.
Το νοσοκομείο βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση με ελλείψεις προσωπικού αλλά και ελλείψεις υλικών που συνεχώς πολλαπλασιάζονται λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης. Να σημειωθεί ότι το 2011 ο προϋπολογισμός του ήταν στα δέκα εκατομμύρια ευρώ με πληρότητα 40% και τέσσερα χρόνια αργότερα ο προϋπολογισμός μειώθηκε στο μισό ενώ η πληρότητα έφτασε το 62% «Επειδή δεν καλύπτονταν οι ανάγκες σε φάρμακα για τους ασθενείς μας, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου το φαρμακείο μας έχει χρησιμοποιήσει 5.153 κουτιά φαρμάκων την τριετία 2012-2014 από το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Κιλκίς!», αναφέρουν οι συνδικαλιστές. «Παραμένουμε ένα από τα λίγα επαρχιακά νοσοκομεία που δεν διαθέτουμε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ενώ υπάρχουν ο χώρος και ο εξοπλισμός και εκκρεμεί η διαδικασία αγοράς μηχανημάτων υποστήριξης της ζωής. Χρειάζεται η πρόσληψη έξι εντατικολόγων και νοσηλευτικού προσωπικό», υποστηρίζουν.
Τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου είναι πολλά και η ΕΝΙΚ παρουσίασε ορισμένα από αυτά:
Στη Χειρουργική Κλινική έχουν απομείνει μία επιμελήτρια (σε άδεια κυήσεως) και χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες τρεις επικουρικοί επιμελητές. Στην παρούσα στιγμή υπάρχει έλλειψη διευθυντή και εκτελεί χρέη κατά ανάθεση ο διευθυντής της… Ορθοπαιδικής Κλινικής. Εγινε αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεση λύση θα γίνει πλήρης αναστολή της λειτουργίας της κλινικής.
Στην Παιδιατρική Κλινική έχει απομείνει μία επιμελήτρια και χρησιμοποιούνται μία αποσπασμένη παιδίατρος από Κέντρο Υγείας (Δροσάτο) και ένας επικουρικός επιμελητής, αλλά και δανεικοί παιδίατροι από νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης.
Στο Μικροβιολογικό Τμήμα έχει απομείνει μία επιμελήτρια και μία επικουρική επιμελήτρια με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται καταχρηστικά οι ιατροί της Αιμοδοσίας, αλλά και δανεικοί μικροβιολόγοι από άλλα νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας.
Στην Παθολογική Κλινική έχουν απομείνει μόνον πέντε επιμελητές που δεν αρκούν για να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε εφημερίες μιας κλινικής πρώτης γραμμής και χρησιμοποιείται ένας δανεικός ιατρός παθολόγος από το ΠΕΔΥ, σε ένα νοσοκομείο που εφημερεύει σε καθημερινή βάση, για όλο το μήνα. Χρησιμοποιούνται καταχρηστικά οι ειδικευμένοι της γενικής ιατρικής που ανήκουν και εκπαιδεύονται σε άλλες κλινικές να καλύπτουν τις εφημεριακές ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής.
Η Καρδιολογική Κλινική είναι στελεχωμένη με πέντε μόνιμους ιατρούς και υπάρχει η ανάγκη για έναν ακόμη. Οι ειδικευόμενοι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ημέρες όλου του μήνα, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ειδικοί ιατροί Γενικής Ιατρικής.

Επισφαλείς εφημερίες, ακάλυπτα τμήματα

«Ολα τα προγράμματα εφημεριών στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς καθημερινά είναι επισφαλή, ενώ το μισό και πλέον μήνα είναι ακάλυπτα τμήματα, αφού οι κλινικές, η μια μετά την άλλη, αδυνατούν να εφημερεύσουν με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών και την πτώση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας. Ακόμα και η κατάρτιση προγραμμάτων αρκετές φορές είναι μη σύννομη καθώς σε βασικές ειδικότητες υπάρχει στο πρόγραμμα ένας μόνο ιατρός σε εφημερία ετοιμότητας. Οι εφημερίες λειτουργούν σε καθεστώς προσωπικού ασφαλείας με εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους», επισημαίνουν -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωσή τους οι συνδικαλιστές της ΕΝΙΚ.
https://fimotro.gr/to-nosokomio-kilkis-echi-mini-choris-giatrous/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...