Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τοπική αυτοδιοίκηση τότε και τώρα

Του Δημήτρη Νίκογλου

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης με απλά λόγια δεν είναι τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο"από κράτη" σε μικρογραφία.
Αντικατοπτρίζουν δηλαδή την λειτουργία ενός κράτους με τα καλά του και τα κακά του, πάντα στον χώρο ευθύνης που τους αναλογεί, και φυσικά εντός των συνόρων των δημοτικών διαμερισμάτων τους ..  είναι δηλαδή ένα σύνολο ανθρώπων στις τοπικές αυτοδιοικήσεις με διάφορες "ειδικότητες και αρμοδιότητες" όπου όλοι μαζί συλλογικά και συντονισμένα λειτουργούν για το κοινό συμφέρων της εκάστοτε περιοχής για την οποία έχουν δομηθεί και συγκροτηθεί. 
Οι δήμοι και οι κοινότητες που δημοκρατικά και με νόμο του κράτους δια της ψήφου των δημοτών τους έχουν σύσταση και υπόσταση, "είναι το στέγαστρο εκείνο της τοπικής
κοινωνίας που απορροφά την όποια καταιγίδα" και οφείλει δια των αρμοδιοτήτων του να

επιλύει τα όποια προβλήματα των δημοτών πάντα σε τοπικό επίπεδο και στα εντός ορίων
του σύνορα.
Η από συστάσεώς τους τούτοι οι οργανισμοί έχουν αλλάξει πολλές φορές  δομή, πάντα με εντολές άνωθεν φυσικά ..  πχ με τον Καλλικράτη  και λόγο των οικονομικών δυσχερειών ίσως, έγινε μια προσπάθεια σύμπτυξης των πολλών δήμων που υπήρχαν ανά την επικράτεια σε λιγότερους, φυσικά με μεγαλύτερη οικονομική δύναμη για τους νέους Καλλικρατικούς δήμους που προέκυψαν λόγο έκτασης και πληθυσμού,  και εκ των πραγμάτων, με περισσότερες αρμοδιότητες λόγο και των αυξημένων υποχρεώσεών τους. 

Οι αρμοδιότητες που δίνονται στις εκάστοτε τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν ξέρω αν είναι επαρκείς ή ανεπαρκείς, αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως πολλοί δήμοι κάνουν κατάχρηση κονδυλίων με αποτέλεσμα να υστερούν σε έργα και υποδομές έναντι άλλων.
Υπάρχουν και οι δήμοι εκείνοι φυσικά που με λιγότερα κονδύλια έναντι άλλων δήμων καταφέρνουν και δημιουργούν δακτυλοδεικτούμενα έργα, πρωτίστως για τους δημότες τους και τα δημοτικά τους διαμερίσματα, και κατ' επέκταση φυσικά για όλο τον κόσμο που διέρχεται ή φιλοξενείται εξ αυτών. 

Η περιφέρεια, οι δήμοι η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα θα έπρεπε να λειτουργεί με έναν τρόπο πιο αποκεντρωμένο και πιο ανεξάρτητο από το κράτος  το ίδιο που είναι και ο προϊστάμενος ως προς  τον τρόπο λειτουργίας τους, απλά οι ανώτεροι ιεραρχικά υπάλληλοι και ο δήμαρχος ως άρχων και ως προϊστάμενος αυτών θα πρέπει να επωμίζονται και τα θετικά και τα αρνητικά των χώρων ευθύνης των δημοτικών διαμερισμάτων των οποίων προΐστανται, και  να προστατεύουν επίσης και να δηλώνουν παρόν, στα των δημοτών τα όποια προβλήματα.

Έχουμε να επιδείξουμε και στην χώρα μας δήμους κοσμήματα, 
καθώς  επίσης και δήμους της ντροπής, δυστυχώς.

Στην Ελλάδα του σήμερα που η οικονομική στενότητα έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ, υπάρχουν άνθρωποι που από θέση ισχύος καταχράζονται χρήματα έναντι άλλων,  
καθώς επίσης και άνθρωποι που πασχίζουν με κάθε τρόπο να απαλύνουν τον πόνο συνανθρώπων τους που μαστίζονται από την ανέχεια και όχι μόνο ..

Ας γίνουμε σύμμαχοι με τους δεύτερους, είναι πολλοί 
αυτοί  που μας έχουν ανάγκη, και που μας χρειάζονται..!


Blogger Dimitris Nikogloy
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!