Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Τοπική αυτοδιοίκηση τότε και τώρα

Του Δημήτρη Νίκογλου

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης με απλά λόγια δεν είναι τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο"από κράτη" σε μικρογραφία.
Αντικατοπτρίζουν δηλαδή την λειτουργία ενός κράτους με τα καλά του και τα κακά του, πάντα στον χώρο ευθύνης που τους αναλογεί, και φυσικά εντός των συνόρων των δημοτικών διαμερισμάτων τους ..  είναι δηλαδή ένα σύνολο ανθρώπων στις τοπικές αυτοδιοικήσεις με διάφορες "ειδικότητες και αρμοδιότητες" όπου όλοι μαζί συλλογικά και συντονισμένα λειτουργούν για το κοινό συμφέρων της εκάστοτε περιοχής για την οποία έχουν δομηθεί και συγκροτηθεί. 
Οι δήμοι και οι κοινότητες που δημοκρατικά και με νόμο του κράτους δια της ψήφου των δημοτών τους έχουν σύσταση και υπόσταση, "είναι το στέγαστρο εκείνο της τοπικής
κοινωνίας που απορροφά την όποια καταιγίδα" και οφείλει δια των αρμοδιοτήτων του να

επιλύει τα όποια προβλήματα των δημοτών πάντα σε τοπικό επίπεδο και στα εντός ορίων
του σύνορα.
Η από συστάσεώς τους τούτοι οι οργανισμοί έχουν αλλάξει πολλές φορές  δομή, πάντα με εντολές άνωθεν φυσικά ..  πχ με τον Καλλικράτη  και λόγο των οικονομικών δυσχερειών ίσως, έγινε μια προσπάθεια σύμπτυξης των πολλών δήμων που υπήρχαν ανά την επικράτεια σε λιγότερους, φυσικά με μεγαλύτερη οικονομική δύναμη για τους νέους Καλλικρατικούς δήμους που προέκυψαν λόγο έκτασης και πληθυσμού,  και εκ των πραγμάτων, με περισσότερες αρμοδιότητες λόγο και των αυξημένων υποχρεώσεών τους. 

Οι αρμοδιότητες που δίνονται στις εκάστοτε τοπικές αυτοδιοικήσεις δεν ξέρω αν είναι επαρκείς ή ανεπαρκείς, αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως πολλοί δήμοι κάνουν κατάχρηση κονδυλίων με αποτέλεσμα να υστερούν σε έργα και υποδομές έναντι άλλων.
Υπάρχουν και οι δήμοι εκείνοι φυσικά που με λιγότερα κονδύλια έναντι άλλων δήμων καταφέρνουν και δημιουργούν δακτυλοδεικτούμενα έργα, πρωτίστως για τους δημότες τους και τα δημοτικά τους διαμερίσματα, και κατ' επέκταση φυσικά για όλο τον κόσμο που διέρχεται ή φιλοξενείται εξ αυτών. 

Η περιφέρεια, οι δήμοι η τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα θα έπρεπε να λειτουργεί με έναν τρόπο πιο αποκεντρωμένο και πιο ανεξάρτητο από το κράτος  το ίδιο που είναι και ο προϊστάμενος ως προς  τον τρόπο λειτουργίας τους, απλά οι ανώτεροι ιεραρχικά υπάλληλοι και ο δήμαρχος ως άρχων και ως προϊστάμενος αυτών θα πρέπει να επωμίζονται και τα θετικά και τα αρνητικά των χώρων ευθύνης των δημοτικών διαμερισμάτων των οποίων προΐστανται, και  να προστατεύουν επίσης και να δηλώνουν παρόν, στα των δημοτών τα όποια προβλήματα.

Έχουμε να επιδείξουμε και στην χώρα μας δήμους κοσμήματα, 
καθώς  επίσης και δήμους της ντροπής, δυστυχώς.

Στην Ελλάδα του σήμερα που η οικονομική στενότητα έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ, υπάρχουν άνθρωποι που από θέση ισχύος καταχράζονται χρήματα έναντι άλλων,  
καθώς επίσης και άνθρωποι που πασχίζουν με κάθε τρόπο να απαλύνουν τον πόνο συνανθρώπων τους που μαστίζονται από την ανέχεια και όχι μόνο ..

Ας γίνουμε σύμμαχοι με τους δεύτερους, είναι πολλοί 
αυτοί  που μας έχουν ανάγκη, και που μας χρειάζονται..!


Blogger Dimitris Nikogloy








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...