Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017

Ζ. Κ. Γιούνκερ: Αν δεν είχα πολεμήσει σκληρά, η Ευρωζώνη θα είχε καταρρεύσει


«Οριστικά έξω από το τραπέζι» βρίσκεται πλέον το Grexit, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το 2015, η Κομισιόν έκανε ό,τι μπορούσε για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, με ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στην προσωπική μάχη που έδωσε το 2015 για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας: «Την περίοδο εκείνη πολέμησα σκληρά για τη διατήρηση της σταθερότητας της Ευρωζώνης ιδίως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Εάν δεν το είχα κάνει, η Ευρωζώνη θα είχε καταρρεύσει».
Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Άγκυρα επεσήμανε ότι «η Τουρκία είναι γείτονάς μας και δεν μπορούμε απλώς να την αφήσουμε να περάσει στη λήθη». Όπως είπε, δεν είναι υπέρ
του τερματισμού των ενταξιακών συνομιλιών, όπως έχει ζητήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Τουρκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για να γίνει μέλος της ΕΕ. «Δεν είναι η Ε.Ε. που θέλει να ενωθεί με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία που θέλει να ενωθεί με την Ε.Ε.», υπενθύμισε.
Σε ό,τι αφορά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι δεν στοιχηματίζει σε μια βρετανική ανατροπή. «Η υπόθεση εργασίας που κάνω, είναι ότι θα έρθει το Brexit», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τις κυρώσεις της Αμερικής στη Ρωσία επεσήμανε ότι η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να «ξεκινήσει αντίμετρα εντός ημερών» αν οι ευρωπαϊκές εταιρείες επηρεαστούν από τις νέες κυρώσεις. 
https://www.eklogika.gr/news/Z-K-Gio%CF%85nker-An-den-eixa-polemhsei-sklhra-h-Eurwzwnh-tha-eixe-katarre%CF%85sei-03-08-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η μονομερής διαγραφή του χρέους παραμένει μια ώριμη και αναγκαία διεκδίκηση

Του Θοδωρή Βουρεκά Στους καιρούς μας το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) δεν είναι προφανώς φαινόμενο μόνο ελληνικό ή φαινόμενο του αποδυν...