Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Bloomberg: Αν βγει η Ελλάδα στις αγορές, θα υπάρξουν αγοραστές

Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές φέτος, θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι για τα ομόλογά της, αναφέρει το Bloomberg.
Σε δημοσίευμά του επικαλείται δηλώσεις του διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management, Mark Dowding, ο οποίος αναφέρει πως "είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο περίπου. Έχουμε επίσης σχηματίσει την άποψη ότι οι πιστωτές θα συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα. Αισθάνομαι σχετικά σίγουρος ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές στο β΄ μισό του έτους".
Η αλλαγή στο κλίμα για την Ελλάδα αποτυπώνεται στο γεγονός ότι οι αποδόσεις ομολόγων της χώρας είναι οι χαμηλότερες από πριν από την κρίση, παρά το ότι το χρέος
παραμένει σε junk.
Επίσης, ενισχυτικό της επενδυτικής εμπιστοσύνης είναι ότι το Eurogroup αποφάσισε να αποταμιεύσει τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, παρά το ότι ανέβαλε μέχρι τα μέσα του 2018 μια δεσμευτική απόφαση για το ποια μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Αν και η Αθήνα δεν έχει δηλώσει οριστικά ότι θα πουλήσει ομόλογα φέτος, πολλοί στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δηλώνουν πως το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά πότε. Μια επιτυχημένη δεύτερη αξιολόγηση, μια βελτιωμένη οικονομία και η μεγαλύτερη στήριξη από τους εταίρους της ευρωζώνης, ίσως ενθαρρύνει την Ελλάδα να εξετάσει μια επιστροφή στην αγορά για πρώτη φορά από το 2014.
Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ του ότι οι επενδυτές που ψάχνουν για ελκυστικές αποδόσεις, θα καλωσόριζαν τα νέα ελληνικά ομόλογα ακόμη και αν η χώρα δεν συμμετέχει στο QE.
"Η ελληνική συμφωνία, η προοπτική του QE και η ελάφρυνση χρέους, το περιβάλλον, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών καθώς και η νέα τολμηρή ευρωπαϊκή ενότητα, όλα μας λένε ότι θα πρέπει να αποκτήσουμε ελληνικά ομόλογα", δήλωσε ο Mark Nash, επικεφαλής ομολόγων της Old Mutual Global Investors. Ο Nash, αγόρασε ελληνικά 15ετή ομόλογα, μετά από τη νίκη του Emmanuel Macron στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, στους διαδρόμους της ελληνικής κυβέρνησης, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο πότε ακριβώς θα προσφύγουν στις αγορές.
Μία ομάδα θέλει η έξοδος στις αγορές να γίνει στις αρχές Ιουλίου, προτού η επικεφαλής του ΔΝΤ παρουσιάσει στο δ.σ. της την αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας. Η έκθεση του Ταμείου αναμένεται να υποδηλώνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητα για να διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.
Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δηλώνει ότι θα ήταν καλύτερα να περιμένει μέχρι το Σεπτέμβριο, δίνοντας στην Ελλάδα αρκετό χρόνο ώστε να αξιολογήσει το κλίμα της αγοράς και την ικανότητα να παρουσιάσει τα σχέδια μεταρρύθμισης και οικονομικής ανάπτυξης.
"Το ευρύτερο περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό επομένως υποθέτοντας ότι δεν θα μεταφερθούμε σε ένα περιβάλλον χωρίς κίνδυνο, θα μπορούσε κανείς λογικά να το περιμένει μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του επομένου έτους", τόνισε ο Γιώργος Ζώης της Mint Partners. 
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ήδη πραγματοποιήσει αρκετές συναντήσεις με ανθρώπους της αγοράς αυτό το μήνα στο Λονδίνο.
Αυτό που επίσης δημιουργία πιθανή ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα είναι η αναζήτηση για επιδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου. Ενώ μεγάλο μέρος της ευρωζώνης πληρώνει λιγότερο από το 2% για το δανεισμό της σε διάστημα άνω των 10 ετών, η ελληνική απόδοση διαμορφώνεται σε περίπου 5,3%.
"Ορισμένοι επενδυτές ίσως ανησυχούν ακόμη για το ελληνικό χρέος, αλλά η ζήτηση για ομόλογα είναι ισχυρότερη από την ανησυχία", τόνισε ο Soeren Moerch της Danske Bank. "Εάν οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν τα 100ετή ομόλογα της Αργεντινής, τότε δεν θα πρέπει να είναι δύσκολο για την Ελλάδα να βρει αγοραστές για τα ομόλογά της".
Για την επιστροφή της στις αγορές μετά από τρία χρόνια, η Ελλάδα πιθανώς θα πουλήσει ένα πενταετές ομόλογο, αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Επίσης μπορεί να καλέσει τους κατόχους πενταετών ομολόγων που εκπνέουν το 2019 να τα αντικαταστήσουν –εάν θέλουν- με νέα. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2019, οι οποίες σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, διαμορφώνεται στα 19 δισ. ευρώ.
Μία έκδοση πενταετών ομολόγων, μαζί με μια ανταλλαγή εκδόσεων που λήγουν το 2019 με κουπόνι 4,75%, θα μπορούσε να είναι μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα", τόνισε ο Νίκος Πανδής, επικεφαλής του sovereign desk της Τράπεζας Πειραιώς.
"Μία τέτοια έκδοση εάν ήταν να λάβει χώρα στα τρέχοντα επίπεδα του 4% περίπου, θα μπορούσε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών και δεν θα δημιουργούσε επιπλέον κόστος εξυπηρέτησης του χρέους", ανέφερε.
Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για το ποσό που θα ήθελε να αντλήσει η Ελλάδα. Αλλά 1-2 δισ. ευρώ νέου χρήματος και άλλων 1-2 δισ. ευρώ αντικατάστασης ομολόγων, θα θεωρούνταν επιτυχία, αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Το βασικό είναι η απόδοση που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα για τα νέα ομόλογα.
"Η Ελλάδα πιθανότατα θα πουλήσει ένα νέο πενταετές ομόλογο με απόδοση 4%-5%", δήλωσε ο Moerch της Danske Bank. "Η Ελλάδα θα έχει πολύ μικρές χρηματοδοτικές ανάγκες για πολλά χρόνια επομένως μαντεύω ότι μια πενταετής έκδοση θα πωληθεί εύκολα σε αυτό το περιβάλλον".
Ο Dowding της Blue Bay δηλώνει πως θα έψαχνε ένα πενταετή ομόλογο κοντά στο 5% ή ένα 10ετές κοντά στο 6%. Από την πλευρά του ο Nash δηλώνει ότι η αγορά θα έβρισκε τα 10ετή ομόλογα στο 5% και τα πενταετή στο 4,5%, "ελκυστικά".
http://www.topontiki.gr/article/228035/bloomberg-vgei-i-ellada-stis-agores-tha-yparxoyn-agorastes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...