Σάρκα και οστά, αναμένεται να πάρει το περιβόητο… «Μητρώο Πολιτών» στους Δήμους, καθώς το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ, ουσιαστικά, άναψε το «πράσινο φως» για την καθολική λειτουργία του.
Ειδικότερα, στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, στα άρθρα 115 μέχρι 124 προβλέπεται η δημιουργία και τήρηση πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Μητρώο Πολιτών», το οποίο συγκροτείται από το σύνολο των στοιχείων:
ii) που αφορούν στις ληξιαρχικές πράξεις των Ελλήνων πολιτών και αλλοδαπών, στους οποίους συμβαίνουν ληξιαρχικά γεγονότα στην Ελλάδα και
iii) ληξιαρχικών πράξεων που εισάγονται και τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα του Ειδικού Ληξιαρχείου του ίδιου Υπουργείου.
Πώς θα λειτουργεί
Από εποχής «Κουρουμπλή» είχε εκπονηθεί εκπαιδευτικό πρόγραµµα για τους αρµόδιους υπαλλήλους των ∆ήµων, καθώς και η εφαρµογή της δοκιµαστικής λειτουργίας του Μητρώου Πολιτών.
O στόχος από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ο ίδιος. Εφόσον λειτουργήσει και δεν μείνει στα χαρτιά, θα μειώσει μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τα Δημοτολόγια.
Το Μητρώο Πολιτών συνίσταται στην δηµιουργία κεντρικής βάσης δεδοµένων, που αποτελείται από το σύνολο των ληξιαρχικών πράξεων που έχουν συνταχθεί στα ληξιαρχεία της χώρας (Εθνικό Ληξιαρχείο) και των δηµοτολογικών εγγραφών (Εθνικό ∆ηµοτολόγιο), η οποία βάση τηρείται στο ΥΠΔΑ και όπου µέσω µίας ενιαίας διαδικτυακής εφαρµογής διαχείρισης, διαπιστευµένοι χρήστες των ∆ήµων – αρµόδιοι υπάλληλοι ληξιαρχίου και δηµοτολογίου -, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εισέρχονται στο σύστηµα, προκειµένου να καταχωρούν ληξιαρχικές πράξεις και δηµοτολογικές εγγραφές, να αναζητήσουν και να εκτυπώσουν οποιοδήποτε είδος ληξιαρχικής πράξης, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων δηµοτολογίου.
∆ιαπιστευµένοι φορείς της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να αντλούν αυτοµατοποιηµένα από το Μητρώο Πολιτών στοιχεία ληξιαρχικών πράξεων και στοιχεία αστικής και δηµοτικής κατάστασης των Ελλήνων πολιτών καθώς και των αλλοδαπών για τους οποίους υφίστανται ληξιαρχικά γεγονότα στην Ελλάδα.
Αποτέλεσµα της λειτουργίας του Μητρώου Πολιτών θα είναι η γρήγορη και αποτελεσµατική εξυπηρέτηση του πολίτη κατά τις συναλλαγές του τόσο µε τους ∆ήµους της Χώρας (είτε τα Ληξιαρχεία ή τα ∆ηµοτολόγια τους), όσο και µε άλλους φορείς του ∆ηµοσίου τοµέα, µε αυτοµατοποιηµένη ηλεκτρονική έκδοση αποσπασµάτων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών ∆ηµοτολογίου, καθώς και η διαλειτουργικότητα φορέων της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης µε την κεντρική βάση του Μητρώου Πολιτών.
Από την έναρξη της λειτουργίας του Μητρώου Πολιτών καταργείται:
- Η υποχρέωση των Δήμων για την ενημέρωση των χειρόγραφων βιβλίων
- Η υποχρέωση υποβολής πιστοποιητικών σε δημόσιους φορείς.
Αναλυτικά οι διατάξεις στο ν/σ του ΥΠΕΣ για το Μητρώο Πολιτών:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου