Ο Κώστας Γαβρόγλου γίνεται ο... νονός των ΤΕΙ. Πλέον, με απόφαση του υπουργού Παιδείας οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ θα φέρουν τον τίτλο "μέλη ΔΕΠ", όπως οι πανεπιστημιακοί. Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση που υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής".
Βεβαίως, ο τίτλος έχει μια συμβολική αξία, ωστόσο δεν θα συνοδευθεί από μισθολογική εξομοίωση των πανεπιστημιακών με τους διδάσκοντες στα ΤΕΙ. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο παραμένει στο περίπου 9% υπέρ των πανεπιστημιακών των... πανεπιστημίων. Ειδικότερα, στη σύνοδο των προέδρων ΤΕΙ που είχε θέμα το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, όπως σημειώνεται στο ίδιο
δημοσίευμα, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε ότι θα αλλάξει η ονομασία των οργάνων των ΤΕΙ, όμοια με των πανεπιστημίων. Ετσι, η συνέλευση θα μετονομαστεί σε σύγκλητο, ο πρόεδρος σε πρύτανη, το συμβούλιο του ΤΕΙ σε πρυτανικό συμβούλιο, ο διευθυντής σχολής σε κοσμήτορα. Επίσης, οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ θα μετονομαστούν σε "μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού - ΔΕΠ" όπως εκείνοι στα πανεπιστήμια.
"Η σύνοδος εξέφρασε ικανοποίηση και δικαίωση για τη γενναία απόφαση της αλλαγής της ακαδημαϊκής ονοματολογίας που αφορά τους καθηγητές, στα μονοπρόσωπα και στα συλλογικά όργανα, καθώς και στην ενιαία ορολογία των ΑΕΙ και πιστεύει ότι αυτό είναι ένα σημαντικό και σημειολογικό βήμα προς την ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων μας" αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. "Η διάκριση ήταν στα όρια της γελοιότητας, από τη στιγμή μάλιστα που τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως και τα πανεπιστήμια" ανέφερε, μιλώντας χθες στην "Κ", για το θέμα ο προεδρεύων της συνόδου των προέδρων ΤΕΙ και πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας Δημήτρης Βελισσαρίου.
Πάντως, στο καίριο αίτημα των ΤΕΙ, της ακαδημαϊκής ολοκλήρωσής τους μέσω της δυνατότητας να εκπονούν διδακτορικές διατριβές όπως και τα πανεπιστήμια, ο υπουργός απάντησε με μία... επιτροπή.
"Συμφωνήθηκε με τον υπουργό Παιδείας να καθοριστούν τα κριτήρια και οι διαδικασίες για την οργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών, δηλαδή εκπόνηση διδακτορικών διατριβών στα ΤΕΙ, έπειτα από εισήγηση μιας επιτροπής αξιολόγησης, αποτελούμενης από καθηγητές πανεπιστημίου και ΤΕΙ" ανέφερε η σύνοδος.
Από την άλλη, πάντως, η σύνοδος δηλώνει ότι παραμένουν θέματα για τα οποία έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις και διαφωνίες εκ μέρους της όπως ο τρόπος εκλογής των διοικήσεων, και δη των αντιπροέδρων των ΤΕΙ (σημείωση: η νέα ορολογία θα ισχύει μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου), οι οποίοι θα επιλέγονται με ξεχωριστά ψηφοδέλτια από τους υποψηφίους προέδρους.
Πώς αντιμετωπίζουν οι πανεπιστημιακοί τα... βαφτίσια των διδασκόντων στα ΤΕΙ; Ως χρυσόσκονη εκ μέρους του Κώστα Γαβρόγλου προς άγραν συναίνεσης και κομματικών ωφελημάτων.
http://www.capital.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου