Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τιμές κατοικιών: Αύξηση 4,5% στην Ε.Ε. - Νέα πτώση στην Ελλάδα


Της Στεφανίας Σούκη
Κι ενώ οι τιμές των κατοικιών σημειώνουν άνοδο κατά 4% στην περιοχή της Ευρωζώνης και κατά 4,5% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με πέρυσι, στην Ελλάδα τα διαμερίσματα, παλιά και νέα εξακολουθούν να σημειώνουν περαιτέρω μείωση που αντιστοιχεί στο 1,8%, σε ονομαστικούς όρους με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Μεγάλη πτώση μέσα στην κρίση, κατά την περίοδο από το 2009 έως το 2014 έχει σημειώσει και η διάμεση αξία της πρώτης κατοικίας του Έλληνα, η οποία μειώθηκε στη διάρκεια της κρίσης κατά 34%, από 106.340 ευρώ το 2009 σε 69.834 ευρώ το 2014! Κι έπεται συνέχεια, αν ληφθεί υπόψη ότι η μελέτη του Ευάγγελου Χαραλαμπάκη που δημοσιεύτηκε χθες στο οικονομικό δελτίο της ΤτΕ και χρησιμοποιεί στοιχεία των δύο κυμάτων της
έρευνας για την οικονομική κατάσταση και την κατανάλωση των νοικοκυριών (Household Finance and Consumption Survey - HFCS) περιλαμβάνει και τρίτο κύμα που θα υλοποιηθεί μέσα στο 2017. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος. Το πρώτο κύμα της HFCS διεξήχθη το 2009 με δείγμα 2.971 νοικοκυριά, ενώ το δεύτερο κύμα το 2014, με δείγμα 3.003 νοικοκυριά.
Στην Ε.Ε. πάντως, με βάση τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του 2017, στη συντριπτική πλειονότητα των αγορών καταγράφηκε άνοδος. Τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των κατοικιών σε ετήσια βάση έως το τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους, σημείωσε η Δημοκρατία της Τσεχίας (+12,8%), η Λιθουανία (+10,2%) και η Λετονία, ενώ στις χώρες που σημείωσαν πτώση, εκτός της Ελλάδος περιλαμβάνονται μόνο η Κροατία, με μία μείωση 0,4% και η Ιταλία με το οριακό 0,1%. Αύξηση κατά 5,1% σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2016, στο 5,6% ήταν η άνοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στη Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο +3,1%.
Στη χώρα μας, με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το α' τρίμηνο του 2017 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο μειωμένες κατά 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Για το σύνολο του 2016, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 2,4% έναντι μείωσης 5,1% το 2015. Με βάση τη μελέτη που δημοσιοποίησε χθες η ΤτΕ ώστε να διερευνηθεί κατά πόσον η κρίση επηρέασε την οικονομική κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών σε μικροοικονομικό επίπεδο την περίοδο 2009-2014, προκύπτει ότι από τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, είναι εμφανές ότι η διάμεση αξία της ακίνητης περιουσίας συρρικνώθηκε κατά 37%, από 127.795 ευρώ το 2009 σε 80.203 ευρώ το 2014:
Πιο συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε, η διάμεση αξία της πρώτης κατοικίας μειώθηκε στη διάρκεια της κρίσης κατά 34%, από 106.340 ευρώ το 2009 σε 69.834 ευρώ το 2014, ενώ η αξία της άλλης ακίνητης περιουσίας μειώθηκε κατά 25%. Η συρρίκνωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας την περίοδο της κρίσης οφείλεται κυρίως στην υφεσιακή κατάσταση της οικονομίας, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, και στην αυξημένη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.
 http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/328694-times-katoikion-aiksisi-4,5-stin-e-e-nea-ptosi-stin-ellada

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!