Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Β. Ντομπρόβσκις: Άνοιξε ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Στη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει στις αγορές αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό, μιας και «η άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, καθώς και η διατήρηση των στόχων του προγράμματος, ξεκλειδώνουν τις διαδικασίες».
«Η απόφαση του κολεγίου των Eπιτρόπων για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, είναι ένα περαιτέρω βήμα προς τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική σταθερότητα την οποία κατάφερε η Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Ντομπρόβσκις, που τόνισε πως «το επόμενο θέμα είναι η προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές, για να σταθεί επιτέλους στα πόδια της, να μην εξαρτάται πλέον από προγράμματα».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές «χρειαζόμαστε δύο πράγματα: το ένα έχει ήδη γίνει με την άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος, το άλλο είναι να παραμείνει η χώρα σταθερά στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και να διασφαλίσει μια συνεχιζόμενη ανάπτυξη».
Ερωτηθείς για το κλείσιμο της αξιολόγησης, απάντησε πως αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα είναι εντός στόχων και στο σκέλος της ανάπτυξης, κάτι που έφερε και την εκταμίευση της δόσης. Οι λόγοι αυτοί, είπε, συντελούν στην άρση της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος.
Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, πέρσι η Ελλάδα εμφάνισε δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ οι προβλέψεις μας λένε ότι φέτος θα υπάρξει έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ και πλεόνασμα 0,6% το 2018.
Ερωτηθείς για το πότε θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές, απάντησε: «Κανονικά στο τέλος του προγράμματος το 2018, όμως οι προεργασίες θα ξεκινήσουν λίγο-πολύ τώρα». Όπως είπε, υπάρχει στενή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές για τις απαραίτητες προετοιμασίες, αφού «πρέπει να τεστάρουμε τις αγορές, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για την επιστροφή της Ελλάδας».
https://www.eklogika.gr/news/V-Ntomprovskis-Anoikse-o-dromos-gia-thn-epistrofh-ths-Elladas-stis-agores-13-07-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι ρυθμίσεις που προτείνουν οι τράπεζες για τα στεγαστικά

Να καταστούν άμεσα εφαρμόσιμοι και λειτουργικοί οι φιλικοί διακανονισμοί για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία...